08.11.2014 / Atina Yunanistan
TOBB Başkanı ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bu yıl ikincisi düzenlenen Balkan Odalar Birliği Genel Kurulu’na, beraberinde TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay ile katıldı.
Hisarcıklıoğlu buradaki konuşmasında Avrupa’daki politik ve ekonomik durumun, ABC’nin yakın gelecekte daha da önemli bir hale geleceğini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, “Bu yüzden daha çok çalışmalı ABC’yi iş dünyasında, karşılıklı ulusal devletler arasında ve Avrupa kurumlarında daha etkin kılmak için çalışmalıyız” diye konuştu.
Geçen ay yayınlanan Avrupa Komisyonu genişleme stratejisini ve ilerleme raporuna atıfta bulunan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bu gösteriyor ki Avrupa kıtasının uyum süreci henüz tamamlanmadı. Barış, eşitlik ve zenginlik, Avrupa’nın her yerinde eşit oranda paylaşılmıyor. Hepimizin ekonomilerimizi dönüştürmemiz gerekmekte. Hepimizin iç reformları ve dönüşüm süreci için referans noktası olarak AB’ye ihtiyacımız var. Ancak artık yeni bir Avrupa Komisyonu var. İlk intiba açısından Junker Komisyonu genişleme yanlısı görünmüyor. Ne yazık ki ekonomik durum bize AB uyum sürecinde yardımcı olmuyor. AB’deki ekonomik durum durgunluğa çok yakın. Deflasyon tehdidinin üstesinden gelinmiş değil. Bu yıl yalnızca %0,8 büyüme gerçekleşebilir. IMF AB için hala ciddi bir gerileme riski olduğunu belirtiyor.”
-“Köklü reformlar yapılmalı”
Almanya’daki büyüme oranının hala zayıf olduğunu, Fransa’da büyümeninse yavaşladığını bildiren Hisarcıklıoğlu, “İtalya negatif büyüme yaşayacak. BK ekonomik canlanmasının Avro bölgesinin düşük performansı yüzünden zorlandığına dair işaretler mevcut. İspanya’daki büyümenin de üçüncü çeyrekte yavaşladığı görülüyor; İspanyol ithalatı da azalmakta. IMF, AB’nin köklü yapısal reformlar yapması için çağrıda bulunmakta” dedi.
-İş piyasası reformu şart
IMF’nin, bu sene üçüncü kez küresel büyüme rakamlarını düşürdüğünü hatırlatan M. Rifat Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “İşsizlik hala birkaç üye ülkede yüksek ve buna ek olarak istihdam yaratma zor görünüyor. Avrupa Merkez Bankası işsizliğin üçte birinin yapısal nedenlerden kaynaklandığını açıkladı. Bu demek oluyor ki iş piyasası reformu olmadan çözüme ulaşmak mümkün olmayacaktır. Yani, ne küresel ekonomik durum, ne de Avrupa ekonomik performansı bize yarar sağlamakta. Bu demek olmuyor ki biz bu şartlarda etkisiz kalmalıyız. Aksine biz daha iyi hazırlıklı olmalıyız çünkü genişlemeye pratik bir alternatif yok. Avrupa’da barış ve ferah projesi için Avrupa Birliği için bir alternatif yok. Bu yüzden entegre Avrupa hala ortak geleceğimiz. Balkanlar olarak kendi yapısal reformlarımıza odaklanmalıyız. Bu reformlar eğitim, kamu harcamaları, sağlık hizmetleri, istihdam politikası, verim ve şeffaflık üzerine odaklanmalı.”
Toplantının ikinci oturumunda, KORİDOR VIII VE X üzerinde mal akışının hızlandırılması için Ticaret Rehberliğinin Kolaylaştırılması, CEFTA-DIHK Ortaklık Projesi ve Sofya’da düzenlenecek olan Uluslararası Ticari Tahkim Münazarası üzerine sunuşlar yapıldı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |