TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Müteşebbisin sıkıntısı ‘kârsızlık’


11.11.2014 / İstanbul



TİMFED Zirvesi'nde konuşan TOBB Başkanı M. Rİfat Hisarcıklıoğlu, müteşebbislerin en önemli sıkıntılarından birisinin düşük kâr oranları olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, 2013 yılında tüm şirketlerin toplam net karının 68 milyar lira gerçekleştiğini ve 2012'ye göre artış olmadığını belirterek, "Bilakis yüzde 30 azalmış. İşte müteşebbisimizin sıkıntısının özeti burada. Şirketlerin ciroları artıyor ancak yapılan cironun bereketi azalıyor" dedi.​

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ


Hisarcıklıoğlu, İstanbul’da yapılan Tesisat İnşaat Malzemecileri Federasyonu (TİMFED) Zirvesi'ne katıldı. TOBB Başkanı burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de en önemli noktalardan birinin inşaat sektörü olduğuna dikkati çekerek, 200 sektörün bu sektörden faydalandığını vurguladı. Bu sektörün Türkiye'nin işsizliğini azaltmaya katkı sağladığını aktaran Hisarcıklıoğlu, inşaatın, girişimcinin kaynak noktası olduğunu söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu, Sanayi Bakanlığı verilerine göre Türkiye'deki tüm şirketlerin 2013 yılı net cirosunun 3,7 trilyon liraya çıktığını anımsatarak, şöyle devam etti:

 

"2012'ye göre yüzde 15 artış var. Bu güzel, demek ki müteşebbisimiz çalışmış, emek vermiş, daha fazla mal ve hizmet satmış. Peki, eline ne geçmiş? 2013 yılında tüm şirketlerin toplam net karı 68 milyar lira gerçekleşmiş. 2012'ye göre artış yok. Bilakis yüzde 30 azalmış. İşte müteşebbisimizin sıkıntısının özeti burada. Şirketlerin ciroları artıyor ancak yapılan cironun bereketi azalıyor.

 

Peki inşaat sektöründe ne olmuş? 2013'te net ciro 2012'ye göre yüzde 22 artmış. Ama net kar yüzde 10 düşmüş. Buna bir de 10 puan enflasyonu ekleyin... Yani net karlılık 2012'ye göre inşaat sektöründe yüzde 20 gerilemiş. Satış karlılığı da yüzde 5,1'den yüzde 3,7'ye düşmüş. Demek ki, kamuoyunda konuşulduğu gibi inşaat sektöründe öyle büyük karlar yok."

 

- "Karlılıktaki gerilmenin nedenleri faiz ve kur etkisi"

 

Hisarcıklıoğlu, karlılıktaki gerilmenin nedenlerine bakıldığında faiz ve kur etkisinin görüldüğünü, 2013'te faiz giderinin yüzde 29, kur zararının yüzde 131 arttığını belirtti. İkinci büyük sıkıntının ise çeklerde yaşandığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Karşılıksız çekte hapis cezası kalktıktan sonra çekte sorunlar arttı. Çeke yeniden itibar kazandırmalıyız ki, piyasada çarklar dönsün. Hapis cezasının kalkmasından sonra, çek sicili bilgilerinin özel sektöre açılması talebimiz hükumetçe de uygun görülmüştü. Bu konudaki çalışma, Kredi Kayıt Bürosu tarafından başlatıldı. Biz de destek verdik ancak reel sektörden beklediğimiz ilgiyi görmedi. Bu konuda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bir çalışma yaptık. İnşallah bu sorunu da çözeceğiz" ifadelerini kullandı.

 

Hisarcıklıoğlu, bir diğer sıkıntının ise istihdam maliyetini düşürme ve nitelikli çalışan yetiştirme konusunda yaşandığını dile getirerek, bu sorunun çözümü için Çalışma Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı ve TOBB olarak Türkiye'nin en büyük mesleki eğitim projesini başlattıklarını hatırlattı. Firmaların, uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) ile eleman ihtiyacını bağlı olduğu Oda'ya bildirdiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, kendilerinin o elemana eğitim verip firmalara geri gönderdiğini anlattı.

 

Hisarcıklıoğlu, "Üstüne bir de SSK işveren payından muaf oluyorsunuz. Yani buradan istihdam edeceğiniz her çalışan için yüzde 15 ila 19 daha az prim ödüyorsunuz. Bu imkanı kullanın. Bugüne kadar buradan 50 bin kişi iş sahibi oldu. Sıkıntı yaşadığımız başka konular da var. Bunlar; geçici vergiler, vadeye göre KDV'nin farklı ödenmesi ihtiyacı gibi konular" diye konuştu.

 

- "Türkiye çimento üretiminde dünyada yedinci, bu coğrafyada ise birinci"

 

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin çimento üretiminde dünyada yedinci, bu coğrafyada ise birinci sırada bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

 

"Seramikte ve demir-çelik üretiminde Avrupa'da üçüncüyüz. Dekoratif boyada dördüncüyüz. 2013 yılı itibariyle tüm gümrük kapılarında bir Türk malı girdi. Bunu 3 yıl önce söylesem kimse bana inanmazdı. Biz 4,5 milyon yeni insana iş sağladık, Avrupa'da 5 milyon kişi işini kaybetti. Mevcut sorunlara kafanızı takmayın, çözüm önerilerinizi yazın. Ben ülkemin geleceğinden çok umutluyum. 2015 sonrası Türkiye'de 4 yıl seçim yok. Önümüzdeki dönem reform dönemi olacak. Sayın Başbakan bunun sinyallerini verdi. Sektörel dönüşüm programlarını açıkladı. Bunlar Türkiye'nin yol haritası. Bunu sonuna kadar destekliyoruz. Bunlar gerçekleşirse tek hedefimiz var; 2023'te ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesini istiyoruz."

 

- "Yaşanacak herhangi bir felakete karşı hazırlıklı olmalıyız"

 

Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek de kentsel dönüşümün hobi olarak değil, zorunluluktan yapıldığını vurguladı. Kentlerin planlanmasında bugüne kadar yapılan yanlışlıklara işaret eden Yüksek, "Sektörün daha bilimsel çalışma yapmasını sağlamamız gerekiyor. Kentsel dönüşüm ekonomide canlanma sağlayacak. Yaşanacak herhangi bir felakete karşı hazırlıklı olmalıyız. Elimizden geleni yapmamız lazım" uyarısında bulundu.

 

Tesisat İnşaat Malzemecileri Derneği (TİMDER) Başkanı Kemal Çelik ise öncelikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerin sorunlarını belirleyip çözümler sunmayı amaçladıklarını söyledi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA