TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

"Huzur olduğu zaman Batman ve Türkiye kazanıyor”


29.11.2014 / Batman



Batman Ticaret ve Sanayi Odası Vergi Ödül Töreni, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TOBB Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.​

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ


HABER FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, dürüstlük ve namusluluk konusunda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in örnek gösterildiğini, dünyada yılın maliye bakanı seçildiğini, bundan ülke olarak gurur duyduklarını söyledi.

 

Batman'daki ekonomik gelişmişliği ve TOBB'un Batman'a yönelik yaptığı çalışmalar konusunda bilgi veren Hisarcıklıoğlu, zenginleşme ve yoksulluğu yenmenin yolunun girişimcilikten geçtiğini belirtti.

 

Batman'da tarım, sanayi, turizm ve petrolün bulunduğunu, her türlü zenginliğini olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, huzurun sağlanmasının ardından 2013 yılında kentte turizmin patladığını kaydetti.

 

Türkiye'de işyeri açma oranının yüzde 5, Batman'da ise yüzde 9 artış yaşandığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bunun geleceğe olan güveni gösterdiğini anlattı.

 

Batman'da müthiş bir değişim yaşandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Huzur olmazsa herkes içine kapanır. Türkiyemiz'de de çevre coğrafyamızda da huzurun hakim olmasını istiyoruz. Bir birbirimizle kardeşiz. Bu huzur bizi refaha ulaştıracak. Huzur olduğu zaman Batman ve Türkiye kazanıyor. Ülkemizin geleceğinden umutluyum. Bizi kimse durduramaz. Biz artık şaha kalktık. 30 sene önce Türkiye ekonomisi Suudi Arabistan ve Yunanistan'ın altındaydı. Bugün iki ülke eşittir bir Türkiye yapıyor."

 

Türkiye'nin düzenli hale geldiğini, sanayi devi olduklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Ülkeler ekonomisiyle güçlü olur. Petrol ve doğalgazımız yok ama bize müthiş bir girişimci bir ruh vermiş. Bunu rahmetli Turgut Özal sayesinde keşfettik. Türkiye'ye 36 milyon turist geliyor. Dünyada ilk 6 içerisinde biz varız" ifadelerini kullandı.

 

-Maliye Bakanı Şimşek

 

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, Batman'ın Türkiye ile arasındaki mesafeyi hızla kapattığını söyledi. İlin 2002'de 600 bin dolar seviyesinde ihracat yaptığını anımsatan Şimşek, bugün bu rakamın 90 milyon doların üzerine çıktığını ve 3-5 yıl içinde de çok rahat milyar dolarların yakalanabileceğini ifade etti.

 

Şimşek, bölgedeki huzur ve barış ortamı için siyaseten çok önemli riskler aldıklarını ve ortaya güçlü bir irade koyduklarını vurgulayarak, "Kürt meselesini kalıcı bir şekilde, kardeşlik hukuku içerisinde çözmek için büyük bir çaba içine girdik" diye konuştu.

 

Bu meseleyi çözmek için somut adımlar attıklarını kaydeden Şimşek, "Çözüm sürecini yasal zemine oturttuk. Yeni hükümet kurulur kurulmaz ilk bakanlar kurulu kararlarından biri buna ilişkindir. Çözüm süreci samimiyet ister, madem çözüm süreci var, dağlarda eli silahlı adamların ne işi var. Bunlar, samimiyet testinden sınıfta kaldılar. Umarım önümüzdeki dönemde samimiyet noktasında bir irade ortaya koyabilirler" değerlendirmesinde bulundu.

 

Şimşek, ülkedeki bütün etnik farklılıkları bir zenginlik olarak gördüklerinin altını çizerek, sorunları daha çok demokrasi, daha çok temel hak ve özgürlükler ekseninde çözerek Ortadoğu coğrafyası ve dünya için ilham kaynağı olacaklarını dile getirdi.

 

Bakan Şimşek, sorunları çözmek için birçok adım atıldığını da anımsatarak, bu adımların bir dönem hayal olarak görüldüğüne işaret etti.

 

TOBB'un anketinde Batman'ın geleceğe bakışında yaşanan gerilemeye de değinen Şimşek, Batman'da yaşanan suni sebeplerle olumsuz görüntülerin buna neden olduğunu ifade etti.

 

- "Şimdi mikro reform zamanı"

 

Bakan Şimşek, 90'lı yılların sorunlu olduğunu belirterek, bu dönemde hükumetlerin ortalama ömürlerinin kısa olması sebebiyle istikrarın sağlanamadığını söyledi.

 

İstikrarın tek başına yeterli olamayacağını da vurgulayan Şimşek, "İstikrar reformlarla desteklenirse gerçek anlamda kalıcı bir refah artışı sağlanabilir" dedi.

 

Şimşek, 90'lı yıllarda makro problemlerin olduğunu, reformlarla bunların aşıldığını kaydederek, "Şimdi sektörel, firma ve mikro reformlara ihtiyaç var. O nedenle 1 senedir Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığında çalışıyoruz. Bin 200 reform olur mu diyorlar, olur tabii. Örneğin, cari açık sorunu için ısı yalıtımı konusu. Toplam enerjimizin yüzde 74'ünü ithal ediyoruz. Isı yalıtımı makro mu hayır değil" ifadelerini kullandı.

 

Bakan Şimşek, yolsuzlukla mücadele olmasaydı bu ekonomik gelişmenin sağlanamayacağını, Türkiye'nin Dünya Bankası iş yapma endeksinde de başarılı bir performans ortaya koyduğunu söyledi.

 

Bugünkü noktayı yeterli bulmadıklarını anlatan Şimşek, bundan dolayı en fazla mesaiyi reform programına ayırdıklarını belirtti.

 

Şimşek, "Mikro düzeyde çok kapsamlı bir reform programı Türkiye'nin şeffaflaşmasını içeren çok önemli bir reform programı hazırlandı. İşin bir ekonomi ayağı bir de diğer ayağı var. Türkiye için en önemli reform nedir diye sorarsanız bu çözüm sürecidir" ifadelerini kullandı.

 

"İspanyol bankası inanmasa gelip bir bankamızın hissesini bu kadar milyar liraya alır mı? Almaz kusura bakmayın. Çünkü buradan almak zorunda değil" diyen Şimşek, diğer ülkelerden de alabileceğini aktardı.

 

Dışarıdaki bütün kampanyaya içerideki bütün gürültüye rağmen, eğer bugün bir banka Türkiye'den alıyorlarsa bu kadar parayı veriliyorsa düşünülmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 

"Dolaysıyla onların gördüğü resim bizim gördüğümüz resimden farklı değil. AB ilerleme raporunda bütün fasıllarda Türkiye'nin ilerleme sağladığını söylüyor. Türkiye'de kurumların kalitesi artıyor. Verimliğin artırılması için kayıt dışının azalması lazım. Kayıt dışı ile mücadele için bir eylem planı hazırladık. Bunu başbakanımız açıklayacak."


Daha sonra Bakan Şimşek, Hisarcıklıoğlu ve diğer protokol üyeleri vergi rekortmenlerine ödüllerini verdi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA