TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

"Rusya hepimize örnek olsun"


17.12.2014 / Kocaeli



Kocaeli Sanayi Odası tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen Sanayi Kuruluşları Çizgiüstü Sektörel Performans Değerlendirme Ödül Töreni, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla gerçekleştirildi.​

HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ


Hisarcıklıoğlu törende yaptığı konuşmada, ödül töreninin gelenek haline geldiğini, buradan müthiş pozitif enerji aldığını söyledi.

 

Kocaeli’nde 4 tane oda olduğunu belirten TOBB Başkanı, “4 odamda 5 yıldız. Bu şu demektir, Kocaeli TO, Kocaeli SO, Gebze TO ve Körfez TO, Paris, Londra ve Berlin odaları hangi standartta hizmet veriyorsa, bu 4 odam da minimum aynı standartta hizmet veriyor” dedi.

 

UMEM Beceri’10 projesi hakkında bilgi veren Hisarcıklıoğlu, 81 il içinde UMEM projesinde en başarılı ilin Kocaeli olduğunu ifade etti.

 

Açılan şirket sayısında, Kocaeli’nde bu yılın ilk on ayı itibariyle yüzde 33’lük oranla Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, İstanbul SO ilk 500 şirket arasında Kocaeli’nden 34 şirketin yer aldığını, merkezleri İstanbul'da olanlar da dahil edilirse firma sayısının 87’ye çıktığını bildirdi.

 

Hisarcıklıoğlu son bir haftada yaşanan döviz hareketlerinin bilançoların kapanacağı döneme denk gelmesinin, alacakları ve borçları döviz cinsinden olan sanayicileri kaygılandırdığını söyledi.

 

Bir taraftan petrol fiyatları düştüğü için sevindiklerini bir taraftan da ihracat yaptıkları Rusya'da ruble develüasyona uğradığı için üzüldüklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Bugüne kadar bu son 5 yılda yaşadığımız dönem gibi bir dönem yaşamadık. Rusya, bizim önemli pazarlarımızdan biri. Turizm sektörümüzde önemli bir pazar, müteahhitlik sektörü için de önemli bir pazar Rusya. Onun için biz Türkiye'deki sanayici ve işadamları olarak Rusya'da da istikrar bozulmasın istiyoruz, Amerika'da da bozulmasın istiyoruz, Avrupa'da da bozulmasın istiyoruz ama onlardan daha çok gelişmek istiyoruz. İşte küresel ekonomi bu. 'Oh battılar diyemiyorsun' çünkü bir tarafını acıtıyor. Hangisinin başına bir iş gelse bizim bir tarafımızı acıtıyor" şeklinde konuştu.

 

"Rusya hepimize örnek olsun" diyen Hisarbicıklıoğlu, "Petrol ve doğalgazın hiçbir anlamı yok, petrol 100 dolardan 60 dolara düştü. Ruble 2 ayda yüzde 100'e yakın değer kaybetti. Rusya cari fazla veren bir ülkeydi. Ne kadar parası eridi bu krizde? Tam 500 milyar dolar rezervi vardı. Rezerv bitti. Yani '500 milyar dolar rezervim var, bana bir şey olmaz, dünyanın en güçlü ekonomisi ben olacağım' derken bir anda iki basamak birden düştü" dedi.

 

-Bakan Işık

 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da, her şeyin çok hızlı değiştiğini, ekonomik ilişkilerin ve üretim yöntemlerinin nitelik değiştirdiği bir dönemi yaşadıklarını belirterek, artık sanayi devrimine sebep olan buhar gücüyle çalışan makineler döneminde olmadıklarını söyledi.

 

Artık yeni üretim modellerinden, alternatif enerji kaynaklarından, yeni ürün çıktılarından ve iş yapma biçimlerinden bahsettiklerini dile getiren Işık, şöyle konuştu: "Türkiye'nin motorlu taşıtlardan kazan makine ve cihazlara, giyim eşyasından plastik mamüllere kadar pek çok ürünü dünyanın çeşitli bölgelerine satan bir sanayiye sahip oldu. Son 11 yıllık dönemde ülke büyümesinden daha hızlı büyüyen imalat sanayisinin bugün ekonomiye yön vermeye devam etmekte. Bu dönemde ülkemiz ortalama yüzde 5 büyümüşken, imalat sanayi yüzde 5,8 oranında büyüdü. Yani imalat sanayimiz, ülkemizden daha hızlı büyüyor. 2014 yılının ilk 3 çeyreğindeki büyüme rakamlarına baktığımızda Türkiye göreceli olarak düşük bir büyüme hızına sahip yüzde 2,8 ama imalat sanayimizin büyüme hızı yüzde 3,5. Bu aslında imalat sanayimizin gücünü ve etkisini gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

 

2023 hedefinin en büyük motivasyon kaynakları olduğunu kaydeden Fikri Işık, "Sonuçta büyüme ve kalkınmadaki başarıları birlikte yakaladık. Bunu sürdürmek, siyasi ve ekonomik istikrarı korumak zorundayız. Türkiye'nin bölgesel olarak hem ekonomide, hem de uluslararası politikada önemli roller üstlendiği bir dönemde rekabet gücümüzü arttırmak mecburiyetindeyiz. Henüz hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizi de söyleyemeyiz. Almamız gereken daha çok mesafe var" diye konuştu.

 

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise Kocaeli'nin dünya çapındaki iddiasını her geçen gün daha kararlı adımlarla atan Türkiye'nin zenginliğini ve büyüklüğünü sağlayan çok önemli bir merkez olduğunu dikkat çekerek, imalat adına bu derece önemli bir merkez olan söz konusu kentin kendi içindeki yeni dönüşüm sürecini ülkeye örnek bir modellemeyle başlattığını kaydetti.

 

İhracata dayalı katma değeri yüksek ve teknoloji temelli bir üretim hedefinin Türkiye'de hazırlayıcısı bir il olmanın şunda sürecini yaşadıklarını anlatan Güzeloğlu, TÜBİTAK, Bilişim Vadisi, Gebze Teknik Üniversitesi, TSE ve devam eden üniversite çalışmaları Türkiye için Kocaeli'nin öncülüğünü ortaya koyduğunu dile getirdi. 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA