TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yapısal Dönüşüm Programı gerçekleşirse, 2023 hedefini yakalarız


23.12.2014 / Denizli



Denizli’de Tavas ve Acıpayam Ticaret Odaları’nı ziyaret eden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Tavas’da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hisarcıklıoğlu, "Türkiye ekonomideki yapısal dönüşüm programını gerçekleştirirse, 2023'teki kişi başına düşen gelirin 25 bin dolara çıkartılması hedefini yakalayabiliriz" diye konuştu.​

Hisarcıklıoğu, Denizli programı kapsamında TOBB Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte Tavas Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Oda Başkanı Saffet İnamlık ve meclis üyeleri ile görüştü. Denizli'de sadece il merkezi değil ilçeleriyle beraber bir zenginlik olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, ilçede tekstil ve konfeksiyonda yapılan atılım ve hizmetlerden dolayı kutladığını kaydetti.

 

Gazetecilerin 2014 değerlendirmesi ve 2015 beklentisiyle ilgili sorusu üzerine Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisiyle dünya ekonomisinin birbirine paralel seyrettiğini, Türkiye'nin dışa açık bir ekonomi olduğu için dünyadan ayrıştırılamayacağını ifade etti.

 

Dünyadaki sıkıntının ekonomilerdeki büyüme oranları ve işsizlik olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Dünyanın gelişmiş ülkeleri de dâhil olmak üzere bu konulara odaklanmış durumda. 2015 Türkiye için büyük bir şans, seçimlerinden sonra 4 yıl boyunca seçim yok. Bu kapsamda yapısal reformların 2015'in haziranından sonra ilk iki yılda yapılıyor olması lazım. Sayın Başbakanımızın açıkladığı önümüzdeki dönemle ilgili iki paket var, biliyorsunuz dönüşüm programı. Üçüncüsünü de açıklayacağını ifade etti. Aslında bu 2 paket gördüğümüz kadarıyla Türkiye'nin 2015'in seçimden sonrasındaki yol haritası. Biz de bunu tam destekliyoruz. Türkiye ekonomideki yapısal dönüşüm programını gerçekleştirirse, 2023'teki kişi başına düşen gelirin 25 bin dolara çıkartılması hedefini yakalayabiliriz" diye konuştu.

 

-Sanayileşmeden vazgeçemeyiz

 

Türkiye'nin çevresinde sıkıntıların olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, komşularla ticaretin önemine değindi. "Kuzeyimizde büyük bir sıkıntı var. Rusya doğalgaz ve petrol gelirinden dolayı, petrol varilinin 60 doların altına düşmesinden dolayı büyük bir sıkıntı yaşıyor" ifadesini kullanan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

 

"Büyük, güçlü bir ekonomi diye düşünülürken, 500 milyar dolar rezervi var denilirken bugün itibariyle büyük bir sıkıntı yaşanıyor. Petrol fiyatlarının düşmesi, bizim açımızdan, cari açık açısından iyi bir şans. Çünkü Türkiye ithalatının büyük bir kısmını enerji oluşturuyor. Ama öteki taraftan dezavantajı da var; Rusya'ya tarım, sanayi ürünleri ihracatı yapıyoruz, alım güçleri düştü. Bir başka sıkıntı olabilecek konu, turizm. Rusya, Almanya'dan sonra bize en çok turist gönderen ikinci ülkeydi. Düşen satım alım gücünün turizmi de etkilemesi söz konusu. Bu ticaret, bir taraftan cari açığımızı düşürmede pozitif etki yaparken öte taraftan olumsuz etkisi söz konusu olabilir. Ama biz önümüze umutlu bakıyoruz. Bizim de 2014'te sıkıntılarımız vardı, özellikle sanayinin yatay büyümesinden dolayı biraz rahatsızlığımız var. Türkiye hızla sanayileşmeyi kesinlikle bırakmaması lazım. 2015 yol haritası da bu sanayileşmenin yolunu çiziyor. Onun için memnunuz."





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA