24.12.2012 / Bursa
HABER FOTOĞRAFLARINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Türkiye’de herkes herşeyi yapabiliyor. Bir cadde üzerinde 89 tane cep telefonu satıcısı var. Burada ne olur? Tabi ki batarlar. Battığı zaman bütün milletin tamamına zarar veriyor. Perakende Yasası’nı çıkarttıramadık ama hiç olmazsa bir madde yazdırdık. Küçük ve orta boy işletmeleri büyük işletmelere karşı koruyacak bir madde yazdırdık. Küçük işletmelerden malı alıyor, sonra ödemiyor. Türk Ticaret Kanunu’na bir madde koydurduk. Büyük işletmeler, küçük ve orta boy işletmelere, aldığı malın borcunu 60 gün içinde ödemek zorunda.”
-Türk özel sektörünün tamamı ödülü hak etti
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katılımıyla gerçekleştirildi. Başarılı işadamlarının ödüllendirildiği toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, aslında Türk özel sektörünün tamamının ödülü hak ettiğini söyledi. Türk özel sektörün sadece geçen yıl Türkiye’nin geleceğine 150 milyar dolar yatırım yaptığını vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Türkiye dünyada en fazla büyüyen 3 ülkeden birisi oldu. 2011 yılı itibariyle yeni işe başlayan sayısı 1 milyon 300 bin kişi oldu. Her yıl 750 bin kişinin istihdama katıldığını düşünürsek, bu rakamın üzerindeki herkes, işsizliğin azalması anlamına gelir. Eğer bir kişiye iş ve aş verebilirsek ne mutlu bize. İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır” diye konuştu.
ABD’ye mutlaka mal satmamız gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, ancak ABD’nin büyük bir pazar olduğunu o nedenle de eyaletler bazında pazara odaklanmak gerektiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, Türk özel sektörünün geldiği noktayı överken, Türk insanının girişimci ruhuna vurgu yaptı.
-Odalar özel sektörün üzerindeki 6 milyar liralık yükü aldı
Hisarcıklıoğlu kendisine oda ve borsalar ne iş yaptıklarını soranlar olduğunu anlatırken, “Bakın odalarımız sadece son dönemdeki çalışmasıyla özel sektörün üzerindeki 6 milyar liralık yükün kaldırılmasını sağladı” dedi.
Türk Ticaret Kanunu (TTK) değişmeden yürürlüğe girseydi, yıllık 6 milyar TL’nin özel sektörün cebinden çıkacağını hatırlatan TOBB Başkanı, “Oda ve borsalarımız müthiş bir çalışma yaparak bazı maddelerin değişmesini istediler. Eğer Kanun değişmese, diyelim tabelanız düştü. Tam 73 bin lira para cezası vardı. Bunu da ödeyemezseniz 730 gün hapis cezası vardı. Bunu yazan adam almamış satmamış, çek ödememiş. Bu adamlar hapse girerse işsizliği nasıl çözeceğiz?” diye konuştu.
-Vadeli çek yerine alacak sigortasını benimsemeliyiz
TOBB olarak uğraştıkları işlerden birisinin de çek meselesi olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu “Karşılıksız çek miktarı yüzde 93 oranında artmış. Meseleyle ilgili bana dediler ki; Şu anda hapishane kapasitemiz 140 bin. Yargıtay’da bekleyen çekle ilgili dosya 240 bin. Bu dosyalar onaylanırsa hapishaneler yetmez. Vadeli çek zaten bizim icadımız. Yabancılarla konuşurken vadeli çek nedir? diyorlar. Bu sorunun çözümü nedir? Ben Türk özel sektörünün Başkanı olarak buna razı olmam dedim. Biz vadeli mal satarken, iki üç kişiye sorup mal veriyoruz. Açık denizlerde koruması olmayan gemi gibiyiz. Para satanın koruması var ama bizim hiçbir güvencemiz yok.
Para satan benim her şeyimi görüyor. Ama ben alınteri satan, risk alan, istihdam yaratan sanayici, tüccar göremiyor. Bunun için bize söz verildi ama Bankalar Birliği topu sürekli taca attı. Sonunda ikna oldular. İnşallah 2 Ocak 2013 itibariyle bu devreye girecek. Bu tarihten itibaren vadeli mal satan alıcının geçmişini 3 dakikalığına görecek ve ona göre karar verecek. Vadeli çek yerine ya bankacılık sistemi ya da alacak sigortası sisteminin devreye girmesi lazım” ifadesini kullandı.
-Eşi imzaya götüren madde
Önümüzdeki sorunlardan birisinin de Borçlar Kanunu ile ilgili olduğundan söz eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Şimdi bankaya gidince eşini de getir o da imza atsın diyorlar. Benim başkanlarımdan birisi de espri olarak işini eşine devredeceğini söyledi. Eşim beni arasın diyor. Bu konuda da çalışıyoruz. Bu durumun düzeltilmesi lazım” dedi.
-Avrupa’ya tarifeli trenler başlıyor
Türkiye’de dünyanın en pahalı yakıtını kullandıklarını açıklayan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Hangi gün trene malınızı yükleyebileceğinizi bilemiyordunuz. Tarifeli tren seferleri başlatacağız. Bütün yükleri Bandırma ‘da toplayacağız. Buradan düzenli olarak yükler Avrupa’ya gidicek.
Çin’le rekabeti ancak ucuz taşıma yoluyla yapabiliriz.
Bir diğer konumuzda kara gümrük kapılarının modernizasyonu. İhracatımızın yüzde 50’sini kara yoluyla yapıyoruz. Bu modernizasyon çalışmalarıyla bekleme süreleri düştü ve Türk özel sektörünün kazancı tam 410 milyon lira oldu. İşte TOBB ve odalar bunu yaptı.”
-Bursa’ya eğitim övgüsü
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın eğitim konusunda da çok başarılı olduğunu ve 2 tane eğitim vadisi kurduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, bu vadilerde tam 16 bin çocuğun eğitim gördüğünü dile getirdi.
TOBB olarak en çok okul ihtiyacı olan bölgelere okullar yaptırdıkları ve her ile okul yaptırma kararı aldıklarını vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Bursa’nın okulunun da hayırlı uğurlu olmasını diledi.
Van’da geçtiğimiz haftalarda TOBB ilköğretim okulunun yakılması olayını da hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Van’da yaptırdık ama maalesef 25 gün önce bu okulu yaktılar. En çok üzüldüğüm gecelerden birisiydi. Yüreğime ateş gibi oturdu. Okul yaktıracak kadar gözleri dönenlere lanet olsun. Esas lanetimde bunları kınamayıp binbir bahane uyduranlara. Biz de yönetim olarak yakılan okulu onarmaya ve yeni bir okul daha yaptırmaya karar verdik” diye konuştu.
-Yeni anayasa isteği
Türkiye’de artık sistemin yamalı bohçaya döndüğünü açıklayan Hisarcıklıoğlu, yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu isteklerinin rakipleriyle aynı şartlarda yarışmak, örneğin Almanya’daki bir vatandaş hangi haklara sahipse o haklara sahip olmak olduğunu anlattı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |