06.04.2015 / Yeni Delhi / Hindistan
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve B20 Türkiye Dönem Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak G20 sürecine özel bir önem verdiklerini belirterek, "B20 de burada kilit bir rol oynuyor. İşadamlarının katkıları olmadan G20 eylemleri planlandığı kadar etkili olamaz" dedi.
Hisarcıklıoğlu, B20 Türkiye Hindistan Bölgesel İstişare Forumu'nda yaptığı konuşmada, B20 Türkiye başkanlığında daha etkili sonuçlar üretebilmek adına Hindistan iş dünyasının görüş ve tavsiyelerini dinlemek istediklerini söyledi.
Son altı yıldır küresel ekonomik büyümeyi sürdürmede başarısız kalındığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları belirtti: "Beklentiler hızla değişiyor. Gençler arasında işsizlik oranı çok yüksek seviyelerde. Ayrıca ekonomik eşitsizlikler artıyor. Sağlıklı bir toplum için bu sürdürülebilir değil. Ticaret yıllardır büyümenin motoru olarak kullanılır ama bugün küresel ekonomi daha yavaş bir hızda büyüyor. Çok taraflı ticaret müzakereleri hepimiz için bir umuttu ama bugün mega bölgesel ticaret blokları bahsediyoruz."
Küresel ölçekte yapısal sorunların da bulunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, The Mckinsey Global Enstitünün son raporuna göre, 2007'de 142 trilyon dolar olan küresel borcun bugün 199 trilyon dolara ulaştığı bilgisini verdi.
Hisarcıklıoğlu, iş adamlarının değişen para politikası çerçevesiyle başa çıkmak için çalıştıklarını dile getirerek, "ABD ve Avrupa Birliği'nin yeni para politikası her şeyi değiştiriyor. Firmalarımız tüm tahminlerini revize etmek zorunda kalıyor. Yeni para politikasının etkisiyle tüm varlık fiyatları değişiyor. Hiçbirimiz uzun vadede, bu sonuçları beklemiyordu" değerlendirmesinde bulundu.
-"Çalışmalarımızı süreklilik, bağlantılılık ve kapsayıcılık üzerine inşa ediyoruz"
G20'nin küreselleşmenin geleceği için çok önemli olduğunu, B20'nin de burada kilit bir rol oynadığını aktaran Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak, 2015 yılında G20 sürecine özel bir önem verdiklerini kaydetti.
İşadamlarının katkıları olmadan G20 eylemlerinin planlandığı kadar etkili olmayacağını bildiren Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "B20 Türkiye olarak, hükümetimizle yakın çalışıyoruz. Çalışmalarımızı süreklilik, bağlantılılık ve kapsayıcılık ilkeleri üzerine inşa ediyoruz. Bazı G20 ülkeleri küresel ekonomiye diğerlerinden daha fazla entegre iken, bazıları oyun dışı görünüyor. Biz bağlantıları güçlendirerek bu farklılıkları ortadan kaldırmanın mümkün olduğuna ve B20'nin iş dünyasının çıkarlarına katkıda bulunmak isteyen herkese açık olması gerektiğine inanıyoruz.
Bizim için hem çok uluslu şirketler hem KOBİ'ler hem gelişmiş ülkeler hem de gelişmekte olan ülkeler, çok önemli. Bu yüzden bu yıl KOBİ ve Girişimcilik Görev Gücü'nü oluşturduk. Uluslararası Ticaret Odası (ICC) ve TOBB olarak Türkiye'nin G20 başkanlığında KOBİ'lerin uluslararası savunuculuğunu yapacak Dünya KOBİ Forumu'nu kuracağız. Dünya Bankası Grubu tarafından da desteklenecek bu platform, KOBİ'leri küresel değer zincirlerine daha fazla entegre edecek."
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, KOBİ gündemine ek olarak, dünya çapında kapsayıcı bir şekilde bölgesel istişare forumları düzenlediklerini belirterek, ilkini Suudi Arabistan'da düzenledikleri bölgesel forumların ikincisini Hindistan'da gerçekleştirdiklerini anlattı.
Brezilya, Meksika, Azerbaycan, Çin ve Singapur'da bölgesel istişare forumu düzenlemeyi planladıklarını ifade eden Rifat Hisarcıklıoğlu, Hindistan ve Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalar arasında iş birliğinin, bu süreçte başarı için önemli olduğunu sözlerine ekledi.
B20 Türkiye Hindistan Bölgesel İstişare Forumu'nun açılışında, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yanı sıra Türkiye'nin Hindistan Büyükelçisi Burak Akçapar da katılımcılara hitap etti.
B20 Türkiye Sherpa'sı Sarp Kalkan ve B20 Türkiye İçerik Lideri Ussal Şahbaz da Türkiye'nin B20 öncelikleri ve sektörel görev güçleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi.