23.04.2015 / İstanbul
Hisarcıklıoğlu, Çanakkale Savaşı’ndan bu yana, Türkiye ve Avustralya arasında sıcak bir ilişki kurulduğunu hatırlatarak şunları söyledi: “Ne yazık ki ekonomik bağlarımız çok geride. Bugün, karşılıklı ticaretimiz sadece bir milyar dolar. Bu ticaret hacimlerimizin sadece %0,1’inin üstünde demek. Potansiyelimiz ise bu rakamların çok üzerinde.Türk iş dünyasının çatı organizasyonu olarak, 1,5 milyon üyesiyle, TOBB ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek için gerekli tüm çabayı sarf etmekte. İlk olarak, STA görüşmelerinin başlamasını bekliyoruz. Bunun iki ülke için de kazanç olacağını düşünüyoruz. İkinci olarak altyapı ve hizmet konularında işbirliğinde bulunabiliriz. Büyümekte olan Türk orta sınıfı birçok sektörde daha iyi altyapı ve hizmet talep ediyor. Özellikle enerji, madencilik ve ilgili teknolojiler potansiyel teşkil ediyor. Buna ek olarak Türkiye önümüzdeki 10 yıl içinde ulaşım, eğitim sağlık ve iletişim altyapısına 700 milyar dolar yatırım yapmayı planlamakta."
-Avustralyalı firmalara davet
Avustralyalı şirketlerin Türkiye’ye yatırım yapmasını beklediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, bunlara ek olarak Orta Doğuda, Avrasya’da, Kuzey Afrika ülkelerinde, Balkanlarda ve hatta Asya Pasifik’te ortaklıklar kurulabileceğinin altını çizdi.
G20 Türkiye Dönem Başkanlığı ve B20 ağının bu sürece katkıda bulunacağına inandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Geçen yıl, sizin liderliğinizin altında G20 Avustralya Dönem Başkanlığı çok başarılıydı. Dostum ve B20 Avustralya Başkanı Richard Goyder çok iyi bir iş çıkardı. Bu günlerde, B20 Türkiye Başkanı olarak B20 Avustralya gibi başarılı olmak için çalışıyorum. Bugün B20 Türkiye Komitesi’nin üyeleri de bizimle. TİSK’ten Erol Kiresipi bizimle. B20 Türkiye Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve İstihdam Görev Gücü Eş Başkanı Steve Young da burada. Büyükelçi James Larsen bu özel organizasyona ev sahipliği yaptığı için teşekkür etmek isterim. Türkiye’de bu kadar aktif bir elçiye sahip olduğunuz için çok şanslısınız. Umarım bu platform daha da gelişir ve hepinizi küresel ortaklıklar için daha sık Türkiye’de görmek isterim” dedi.
-Atatürk’e mektup
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Türkiye ve Avustralya ilişkilerini tasvir etmek için Çanakkale’nin her zaman referans noktası olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu yıl Çanakkale Savaşı’nın yüzüncü yılı. Çok özel bir mektuptan bahsetmek istiyorum. 1930’da Çanakkale’de hayatını kaybeden Anzakların anneleri Atatürk’ten evlatlarının mezarlarını ziyaret etme izni istemek için bir mektup yazarlar. Atatürk cevabında yan yana yatan Johnny’ler ve Mehmetçikler arasında fark olmadığını, onların da artık bu ülkenin evlatları olduğunu söyler. Çanakkale’de hayatlarını kaybedenleri her zaman hatırlayacağız” diye konuştu.
-Avustralya Başbakanı Tony Abbot
Avustralya Başbakanı Tony Abbot ise konuşmasında “Çanakkale Savaşı, Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri açıdan nam saldığı ve uluslararası toplulukta Türkiye’nin başını dik tutabileceğinin işaretiydi” dedi.
Kendisinin Türkiye’ye ilk gelişi olduğunu ifade eden Abbot şöyle konuştu: “Gördüklerimden çok etkilendiğimi söylemeliyim. Canlı bir ekonomi, güçlü bir toplum ve kayda değer bir ülkenin göstergelerini görmek için Ankara veya İstanbul’da uçaktan inip şehir merkezine gelmeniz yeterli. Belirgin zenginlik, olağanüstü altyapı ve büyük İstanbul şehrinin dinamizmini izledikçe etkilendim
Biliyorum ki Avustralya ve çoğu batı ülkesinde Müslüman ülkelere karşı belli başlı yaklaşımlar mevcut ama sadece kısa bir sürede görebileceğiniz şey Türkiye barışçıl, zengin ve çoğulcu. Bu sizin, Türk halkının ve nesiller boyu liderlerinin eseri. Burada olmak müthiş. Burada olmak bir onur.”
Avustralya ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin daha fazla gelişmesi gerektiğini vurgulayan Konuk Başbakan, “İkimiz de G20 ülkesiyiz, ikimizin de madencilik, tarım ve gelişmiş üretim konularında büyük potansiyeli mevcut. Ülkelerimiz arasında birbirini bütünleyici önemli unsurlar olması kaçınılmaz ve umarım iki ülkenin iş dünyalarının en yüksek şekilde temsil edildiği bugünkü toplantının önümüzdeki aylar ve yıllarda daha güçlü ekonomik ilişkilerin tesis edilmesi için katalizör görevi görecektir. Eminim birbirimizden öğrenebileceğimiz çok şey var” diye konuştu.
-Konuk Başbakan'a hereke halısı hediye edildi
Resepsiyonun ardından Konuk Başbakan'a Türk işadamı ErhanÖr tarafından bir hereke ipek halı hediye edildi. Avustralya Başbakanı Abbot hediyeyi çok beğendiğini ve ofisinde kullanacağını söyledi.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |