TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Dünya KOBİ Forumu Vakfı'nın Merkezi İstanbul’da açıldı


23.05.2015 / İstanbul



TOBB ve küresel iş dünyası KOBİ’lerin sesini büyütmek için harekete geçti. KOBİ’lerle büyük şirketleri buluşturacak küresel adım İstanbul’da atıldı. TOBB, ICC (Milletlerarası Ticaret Odası) ve WCF’nin (Dünya Odalar Federasyonu) katkılarıyla kurulan Dünya KOBİ Forumu Vakfı’nın merkezi açıldı.​

Açılışa Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOBB ve B20 Türkiye Başkanı, ICC Yönetim Kurulu Üyesi M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile ICC Genel Sekreteri John Danilovich başta olmak üzere Dünya Bankası, OECD ve iş dünyasından temsilciler katıldı.

 

Hisarcıklıoğlu konuşmasında bu yeni oluşumla KOBİ’lerin sorunlarının küresel ölçekte daha yakından ve daha sıkı takip edileceğini, KOBİ’lerin küresel değer zincirlerine daha kolay intibak edebileceğini vurguladı.





Video Yükleniyor...

 

TOBB ve B20 Türkiye Başkanı, ICC Yönetim Kurulu Üyesi M. Rifat Hisarcıklıoğlu, geçen yıl bu zamanlar bir fikir olarak ortaya koydukları World SME Forum’un, (Dünya KOBİ Forumu) merkezini İstanbul’da açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtirken şöyle konuştu: “Bunu da Türkiye’nin G20 dönem başkanlığı çalışmaları kapsamında, tüm G20 hükümetleri ile Dünya Bankası ve OECD başta olmak üzere uluslararası kuruluşların desteğiyle yapıyor olmak ayrı bir gurur kaynağı. Tüm bu süreçte bizden desteklerini esirgemeyen, Dünya KOBİ Forumu’nun hem yurtiçinde hem de G20 başta olmak üzere uluslararası platformlarda hamiliğini yapan Başbakan Yardımcımız Sayın Babacan’a teşekkür etmek istiyorum.

 

Ülkem adına da G20 dönem başkanlığımızın daha ilk 6 aylık bölümünde bu denli önemli bir sonucu almış olmaktan gurur duyuyorum. Çünkü, bir iş adamı olarak, Türkiye’deki 1,5 milyon girişimcinin temsilcisi olarak G20’yi çok önemsiyorum.

 

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin de bu platformda çok daha aktif bir rol oynaması gerektiğine inanıyorum. Çünkü, aslına bakarsanız G20, 7-8 ülke dünyayı yönetmeye yetmeyince ortaya çıkan bir mekanizmadır.Küresel yönetim mekanizmasının artık önemli bir aktörü olan bizim gibi ülkelerin de burada daha aktif olması lazım. İşte Türkiye bugün bunun nasıl yapılacağını gösteriyor. Küresel ölçekte sorunu ortaya koyuyor, çözümü öneriyor, konsensüs sağlıyor ve hayata geçiriyor. Temennimiz ilerleyen dönemde bu tür örneklerin çoğalması ve küresel sorunlarımıza küresel çözümler bulunmasıdır.”

 

-6 yıldır küresel istikrarsızlık var

 

G20’nin, son 20 yılda şekillenen yeni dünyaya uyum sağlama çabası olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, “Çünkü, günümüzde pek çok küresel sorunla yüzleşmek zorundayız. Son altı yıldır küresel büyümede istikrarı yakalayamıyoruz. Dünyanın bir tarafı toparlanırken, öbür tarafı kötüye gidiyor. Bu küresel sorunların çözümü için de küresel bir koordinasyon mekanizmasına ihtiyacımız var. G20 bu yüzden çok önemli. Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki, küresel sorunlarımıza küresel çözümleri ancak G20’de bulabiliriz.  Ve G20 liderlerini etkileyebilecek, küresel gündemi yönlendirebilecek çok önemli bir fırsat önümüzde. Maç bu sene bizim sahamızda oynanıyor” dedi.  Dünya KOBİ Forumu’nun tam da bu noktada ortaya çıktığını anlatan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “G20 1998’den beri var. Finans bakanları toplanırdı. Küresel kriz sonra, 2008’den beri de liderler zirvesi halini aldı. Ama bugüne kadar küresel üretimin yaklaşık yarısını gerçekleştiren, küresel istihdamın %60’ını sağlayan KOBİ’ler gündemde neredeyse hiç yoktu. Türkiye G20 dönem başkanı olarak G20’nin daha kapsayıcı bir gündemi olması gerektiği fikrini ortaya koydu. Kapsayıcılığı 3 önceliğinden biri haline getirdi. Biz de B20 olarak ilk defa B20’deki 5 görev gücünün yanına ‘KOBİ’ler ve Girişimcilik’ görev gücünü ekledik.”

 

-KOBİ’lerin iki temel sorunu

 

Çok sayıda ve farklı ülkelerden biraraya geldikleri KOBİ’lerin iki ana soruna işaret ettiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, “Bunlardan ilki KOBİ’lerin küresel ticaret sistemine entegre olamamaları. İkincisi de KOBİ’lerin finansmana erişimi” dedi. KOBİ’lerin kendilerine küresel olarak baş etmeye çalıştıklerı sorunların çözümünde koordinasyonu sağlayacak bir küresel platformun gerektiğini dile getirdiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Nisan ayında Washington’da yapılan G20 finans bakanları zirvesinde de Finans Bakanları bizden KOBİ’lerin küresel gündem içinde temsilciliğini yapacak, dertlerine tercüman olacak bir kurum olarak Dünya KOBİ Forumu’nun kuruluş süreci hakkında bilgi istedi. Başka bir ifadeyle, G20 böylece ilk kez, resmi kuruluşlar dışında bir outreach gruptan, G-20’nin yan gruplarının birinden, B20’den bir talepte bulundu. Biz de Türkiye’nin en büyük iş örgütü olan TOBB, yaklaşık 130 ülkede faaliyet gösteren dünyanın en büyük iş örgütü olan Milletlerarası Ticaret Odası ICC ve tüm dünyadaki yaklaşık 14 bin odanın çatı kuruluşu olan Dünya Odalar Federasyonu WCF olarak harekete geçtik ve Dünya KOBİ Forumu adını verdiğimiz yeni kurumu bugün hayata geçirdik” diye konuştu.

 

Dünya KOBİ Forumu’nun, Türkiye’nin daha katılımcı ve kapsayıcı bir G20 tasarımının ilk meyvesi olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, Dünya KOBİ Forumu ile birlikte Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında gündemin merkezine yerleştirilen kapsayıcılık ilkesinin artık kurumsallaştırılmış olacağını söyledi. TOBB ve B20 Türkiye Başkanı, ICC Yönetim Kurulu Üyesi M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bu açıdan da bugünün tarihi bir önem taşıdığına vurgu yaptı.

 

Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Bugün resmi kuruluşu yapmakla iş bitmiyor. Bugün G20 dönem başkanlığımız süresince atmamız gereken ilk adımı attık. Şimdi bu kurumu küresel ölçekte münhasıran KOBİ’lerin meselelerinin takipçisi olacak, KOBİ’lerin modern işletme tekniklerine ve teknolojiye erişimini kolaylaştıracak başarılı bir kuruma dönüştürmemiz gerekiyor. Bunu bir inşa süreci gibi düşünürsek, temelden başlayarak tuğla tuğla bu kurumu inşa edeceğiz.

 

Temeli sağlam tutacağız ki Türkiye’nin G20 ve B20 dönem başkanlıklarını 10 yıllarca hafızalarda tutacak başarılı bir kurum ortaya çıksın.

Ben KOBİ’leri dünyada ne büyük sorunlarla karşılaştıklarını çok iyi biliyorum. Sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada bu durum böyle.

Ben ICC’nin yönetim kurulu üyesi, Avrupa Odalar Birliği Eurochambers’ın, İslam Odası’nın ve Asya-Pasifik Odalar Konfederasyonu CACCI’nin başkan yardımcısıyım.

Ve biliyorum ki tüm dünyada KOBİ’ler sorun yaşıyor, tüm dünyada KOBİ’ler sahipsiz kalıyor.

İşte bugünden sonra KOBİlerin küresel değer zincirlerine daha kolay intibak ederek, operasyonlarını genişletmelerine imkan verecek yeni bir küresel kurumun doğumunu kutluyoruz.”

 

-Dünya KOBİ Forumu neler yapacak?

 

TOBB ve B20 Türkiye Başkanı, ICC Yönetim Kurulu Üyesi M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Dünya KOBİ Forumu’nun bundan sonra neler yapacağını şu sözlerle anlattı:

 

“İlk yapacağı iş dünya çapında politika belirlenen platformlarda KOBİ’lerin görüşlerini dile getirmek olacak.

G20’nin Dünya KOBİ Forumu’na verdiği destek bu nedenle önemli. Çünkü dünya ekonomisine yön veren politikalar G20’de tartışılıyor.

Bakın 2008’den beri Finansal İstikrar Kurulu İsviçre Basel’de finansal regülasyonları dünya çapında baştan yazıyor. Bu kurulda gelişmiş ülkeler var. Gelişmekte olan ülkeler var. IMF, Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar var. Merkez Bankaları, sigortacı düzenleyicileri, muhasebeciler var. Bankalar var, büyük şirketler var. Ama KOBİ’leri temsil eden bir kurum yok.

 

Oysa bu finansal regülasyonlar en çok KOBİ’leri etkiliyor. Günün sonunda KOBİ’lerin finansmana erişimi güçleşiyor. Sadece finansmana erişim değil. Yeni çıkan mali suçlarla mücadele kuralları, bankalara müşterileriyle ilgili bilgi toplama yükümlülükleri KOBİ’lerin ticaret yapmasını adeta imkansız hale getiriyor.

 

Şimdi Dünya KOBİ Forumu işte böyle düzenlemelerin istenmeyen sonuçlarını engellemek için çalışacak. İkinci faaliyet alanımız teknik yardım olacak. Dünyada artık neredeyse her ülke KOBİ’leri geliştirmeye yönelik politikalar uyguluyor. Her kurum KOBİ’lere yönelik faaliyetler geliştiriyor. Bu politikaların hangileri iyidir, hangileri örnek alınabilir, hangileri geliştirilebilir, bunu anlatan bir platform yok.

 

İşte Dünya KOBİ Forumu, KOBİ’leri desteklemek isteyip bunla ilgili bilgi arayan ülkelere yardımcı olacak. Üçüncü faaliyet alanımız ise gelişen bilgi işlem teknolojilerinin KOBİ’ler için kullanımı olacak.

 

Bir örnek vereyim: KOBİ’lerimizin en büyük eksiklerinden biri finansal yönetimdir. Sadece bizde değil tüm dünyada bu böyle. KOBİ’ler iyi bir CFO (Finans Direktörü) istihdam edecek ölçeğe ve kaynağa sahip değil.

 

Oysa artık bu hizmetleri online olarak bulut bilişimle İnternet’ten vermek mümkün.

 

Başka bir örnek vereyim: Bir KOBİ için en zor işlerden biri bir büyük şirketi müşteri yapmaktır. Randevu alamazsınız. Kendinizi anlatamazsınız. Büyük şirket size güvenmez.

 

Oysa bugün büyük şirketler gittikçe daha çok KOBİ’le çalışmak istiyor. Madalyonun öbür yüzündeyse büyük şirketlerin güvenebileceği bir KOBİ bulması zor. Hele bu KOBİ’yi başka ülkede arıyorsanız daha da zor.

 

Bu yüzden KOBİ’ler küresel değer zincirlerine giremiyor. İşte Dünya KOBİ Forumu KOBİ’lerin niteliklerini tescil eden sertifikasyon sistemleri geliştirecek. KOBİ’lerle büyük şirketleri bir araya getiren online platformlar kuracak. Böylece KOBİ’ler de küreselleşen ekonomide hak ettiği yeri alabilecek.” 


-Başbakan Yardımcısı Ali Babacan

 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise konuşmasında “Hükümet olarak her aşamada elimizden gelen her desteği vereceğiz. Yeter ki bu yeni yapı başarılı olsun” dedi.

 

Başbakan Yardımcısı Babacan, açılışı yapılan Dünya KOBİ Forumu Vakfı Merkezi’nin KOBİ’lerin sesi olacağını söyledi. Babacan, “Çok önemli bir yapının, yepyeni bir tüzel kişiliğin, dünya KOBİ’lerinin sesi olacak önemli bir kuruluşun açılışını gerçekleştiriyoruz. Burada İstanbul merkezli olarak Ticaret Odası’yla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin yer aldığı güzel ve faydalı bir yapı olarak işlemine başlayacak. Biz Türkiye’nin G20 dönem başkanıyız. Bundan dolayı da dünya ekonomi ve finans konularıyla ilgileniyoruz. 2014 başından itibaren ilgimizi odağımızı buraya yönlendirdik. 2015 yılında resmen G20’nin başkanıyız. Dünya KOBİ Forumu bir yıllık bir çalışma değil, kalıcı yapı. Kalıcı yapı sadece G20 için fikir üreten bir yapı değil, dünya KOBİ’lerinin ortak sesi olacak. Bunun için de çok önemli. B20 çok daha yeni bir yapı. B20’de büyük şirketleri görüyoruz. L20’ye baktığımızda büyük şirketlerde çalışanların sendikalarını görüyoruz. Dünya ekonomisi büyük şirketlerden ibaret değil” dedi.

 

“Bankacılık regülasyonunda bir düzenleme yaptık” diyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “KOBİ kredilerini bankalar için cazip hale getirdik. Tüketici kredileri çok artıyor, onu dengelemek için bir adım attık. Bankacılık sektörümüz buna cevap verdi. KOBİ kredilerindeki artış yüzde 25 bir yılda. Bankalarımız KOBİ’lere daha çok kredi vermek için özel Reklam filmleri hazırlattı. Her bankanın bir KOBİ şarkısı var artık. Bu çok iyi bir gelişme” ifadesini kullandı.

Hükümet olarak her desteği vereceklerini kaydeden Babacan, “KOBİ’lerin dünya katma değer zincirinin bir parçası olmasını sağlamak, dışa açılmasını sağlamak, birbirleriyle ve büyük şirketlerle kolay buluşmasını sağlamak, bunlar çok önemli şeyler. Biz Dünya KOBİ Forumu’nu böyle büyük beklentilerle kurduk. Çıtayı çok yükselttik. Hükümet olarak her aşamada elimizden gelen her desteği vereceğiz. Yeter ki bu yeni yapı başarılı olsun. Dünyanın genelinde başarılı olsun. 130 ülkenin tümünde başarılı olsun. Amacımız, hedefimiz bu” diye konuştu.

 

 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA