TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

TOBB, Kalkınma Bakanlığı ile Biyoteknoloji Vakfı kurma çalışmalarını başlattı


09.06.2015 / İstanbul



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulan büyümenin yeni kaynağını üretim ve ihracatta inovasyondan bağımsız düşünmenin mümkün olmadığını vurgulayarak, “Türkiye’nin yeni hikâyesinin en önemli bileşeni sanayide yüksek teknolojinin payını hızla artırmak olmalıdır. Sürdürülebilir büyümenin olmazsa olmazı budur” dedi.​

TOBB Türkiye Biyoteknoloji Sektör Meclisi, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla İstanbul’da toplandı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Rektör Yardımcısı ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Prof. Dr. Güven Sak’ın başkanlığında ana faaliyet konusu ilaç, medikal, tarım, genetik, kimya, plastik sektörü olan birçok işletmenin temsilcisi, sektörün geleceğine yönelik görüş alışverişinde bulundu.

 

Meclis toplantısının açılışında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyanın teknolojik bir dönüşümden geçtiğini, sanayiden tarıma tüm eğilimlerin yeni teknolojilerin etkisiyle yeniden şekillendiğini belirterek, bilim ve teknolojideki gelişmelerle inovasyona dayalı stratejiler, gerek ülke gerekse şirket seviyesinde verimlilik artışı ile rekabetin temel unsuru haline geldiğini belirtti.

 

Dünya bu teknolojik dönüşüm sürecinden geçerken, Türkiye'nin de yeni bir hikayeye ihtiyacı olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, “Önümüzdeki dönemde ihtiyaç duyulan büyümenin yeni kaynağını, üretim ve ihracatta inovasyondan bağımsız düşünmek mümkün değildir. Türkiye’nin yeni hikayesinin en önemli bileşeni sanayide yüksek teknolojinin payını hızla artırmak olmalıdır. Sürdürülebilir büyümenin olmazsa olmazı budur. Artık mevcut sorunlar üzerine konuşmanın yanında, Türkiye'nin geleceği üzerine konuşmak gerekir. Türkiye'nin ekonomik dönüşümünü dünyanın inovasyon gündeminden bağımsız düşünmek mümkün değildir. Türkiye’nin teknolojik önceliklerini belirlemesi ve bu önceliklere yönelik inovasyonu hızlandırıcı somut adımlar atması gerekir. Sanayide hızlı bir dönüşüm için farklı sektörleri dönüştürme potansiyeline sahip yatay teknoloji platformları fırsattır. Türkiye’nin teknolojik önceliklerinin dünyanınkilerle paralel olması gerekir. Burada kritik olan bu teknolojilerden hangilerine hangi sektör aracılığıyla odaklanmak gerektiğini ve diğer sektörlere yayılma etkisini tasarlamaktır” dedi.

 

“Teknolojik değişim sürdürülebilir büyümenin itici gücü”

 

Teknolojik değişimin, sürdürülebilir büyümenin itici gücü olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, birçok sektörü yatay olarak kesen bu teknoloji platformlarından biri olan biyoteknolojiyi TOBB olarak öncelikleri arasına aldıklarını belirtti. Gıdadan plastiğe, enerjiden ilaca birçok sektörde kullanılan biyoteknolojinin yayılma etkisiyle niceliksel dönüşüme olanak verdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Yeni teknolojileri Türkiye’ye transfer etmek ve yapabilir hale gelmek için hızlandırıcı projelere ihtiyaç vardır. Türkiye’de inovasyona dayalı büyüme sürecinin başlaması için proje bazlı yaklaşımın yerleşmesi ve hızlandırıcı projeler tasarlanması gerekir. Yeni sanayi politikası araçları, hızlandırıcı projelerin etrafında örgütlenmeye başlamalıdır. Başlangıçta yapılması gereken, odaklanma ve önceliklendirme sonrası ilk hızlandırıcı projelerin tasarımı ile yönetişim mekanizmasının kurulmasıdır.Teknoloji transferlerinde Türkiye hep geç kaldı. Biyoteknoloji de böyle olmasını istemiyoruz. Dünya çapında B20 çalışmalarını sürdürüyoruz ve dünyanın en büyük şirketleriyle yaklaşık 1.000 şirketle bir arada çalışıyoruz. Şunu görüyorum, gelişmiş şirket olmanın yolu teknolojiden geçiyor. Yedi sene önce rüzgâr tribünü imal edemeyen Çin şimdi rüzgâr tribünü satıyor. Hindistan, Brezilya teknoloji transferi yapıyor. Bizler niye yapamayalım? TOBB’a düşen görev Türkiye’de yüksek teknolojileri hayata geçirmek için hızlandırılmış projelerin yolunu açmak. Bu kapsamda Kalkınma Bakanlığı’yla birlikte Biyoteknoloji Vakfı kurma çalışmalarını başlattık. Bu alanda büyük şirketlerle birlikte çalışarak Türkiye’nin ekonomik sıçramasını sağlamak, inovasyon çalışmalarını sanayiye aktarmak gerekiyor.”

  

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kendisini en çok heyecanlandıran Sektör Meclisi’nin Biyoteknoloji Sektör Meclisi olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin zenginleşmesinin sektör meclislerinin çalışmasıyla olacağını vurguladı.

 

NEDEN BİYOTEKNOLOJİ?

TOBB Türkiye Biyoteknoloji Sektör Meclisi toplantısında bir sunum yapan TEPAV Direktörü Güven Sak, biyoteknolojinin Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu sıçramayı hızlandırabileceğini söyledi. Bu kapsamda yatırım ortamının iyileştirilmesi ve akıllı yatırım modellerinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sak, Türkiye’nin doğru adımları atarak 2023 hedeflerine ulaşmada yeni teknolojilerle süreyi kısaltabileceğini belirterek, şunları söyledi: “Yeni sanayi politikasının odağında teknoloji platformları var; Biyoteknoloji, nanoteknoloji, bilgi-iletişim teknolojileri(BİT),  büyümenin en önemli belirleyicilerinden biri teknolojik değişimle birlikte artan verimlilik olup, yeni teknolojilerin odağı da verimlilik artışı ve küresel meselelere çözüm üretmektir.

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA