TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu, TİMKODER iftar yemeğine katıldı


07.07.2015 / Ankara



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Tesisat İnşaat Sanayi Malzemecileri Derneği (TİMKODER) tarafından verilen iftar yemeğinde, inşaat sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu söyledi.​

Hisarcıklıoğlu, İnşaat sektörünün 200’den fazla alt sektörü direkt etkileyen sektörlerin başında geldiğini vurgulayarak, “bir inşaat yapılırken 150 farklı meslek kolu etkilenmektedir. Ve inşaatta yaklaşık 25 bin farklı parça üretilmektedir. Türkiye için kesinlikle vaz geçilmeyecek bir sektördür. Bugün inşaat sektörü sadece yurtiçinde değil yurtdışında da başarı hikayesi yazıyor. Her yıl yaklaşık 23 milyar dolar yurtdışından hizmet geliri sağlıyoruz. İnşaat sektörünün sayesinde 23 milyar daha az cari açık veriyor” dedi.  

 

İnşaat sektöründe küçülmenin devam ettiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, 2015’in ilk çeyreğinde yüzde 3,5 küçüldüğünü, inşaat malzemesi üretimininse yüzde 7 gerilediğini ifade etti.

 

Hisarcıklıoğlu, inşaat sektöründeki bu küçülmenin Türkiye ekonomisinin geleceğine ilişkin işaretler verdiğini, Türkiye ekonomisinde yavaşlama ve ödemelerde sıkıntı görüldüğünü söyledi.

 

Karşılıksız çıkan çeklerin değerinin yüzde 49 arttığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “TOBB olarak gelen talepler doğrultusunda karekodlu çeki devreye soktuk. Bankacılık sistemi yavaş yavaş buna geçiyor. Müşteri geldiği zaman karekodlu çek isteyin. Ekonomi yavaşlıyor. İnşaatta büyüme yok şu anda. Paranı riske atmak istemiyorsan, muhakkak kendinizi garanti altına alın. Yoksa batağa çalışırız. Benim sizden ricam, bankacılık sistemi içerisindeki karekodlu çeki aldığın zaman benim çekim 10 kişiden dolanıp sana gelse, okuttuğun zaman ben borcumu ödüyor muyum ödemiyor muyum. Bunu görebiliyorsun. Son 3 ayda ne kadarlık karşılıksız çekim var bunu görebiliyorsun. Lütfen karekodlu çek isteyin. Ya da alacak sigortasını kullanın” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu, çalıştırdıkları elemanları mutlaka UMEM Beceri’10 kapsamında istihdam etmelerini, böylece maliyetlerinin yüzde 18 düşeceğini vurguladı.

 

Türkiye olarak 2002’den sonra ortalama yüzde 7 büyümeye alıştıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “2010’dan sonra kişi başına milli gelirimiz 10 bin dolar, 2015 hala 10 bin dolar. Olduğumuz yerde sayıyoruz. Niye? Her yıl seçim vardı da ondan. Seçimin olduğu devrede iktidarda kim olursa olsun hükümet hiçbir yapısal reform yapamaz. Seçimi kazanmaya yönelik çalışmalar yaparlar. 2010’dan sonra seçim sarmalına girdik. Türkiye’nin büyümesi yüzde 2,9’a düştü. Bununla bizim uluslararası arenada rekabet edebilme şansımız yok” dedi.

 

Hisarcıklıoğlu yapısal reformların zaman kaybetmeden yapılabilmesi için en kısa sürede hükümetin kurulması gerektiğini söyledi.  

 

TİMKODER Başkanı Yunus Altun da derneğin faaliyet ve çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA