TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

G20 açılım gruplarından mülteci krizine ortak tepki


14.11.2015 / Antalya



İş dünyasını (B20), sivil toplumu (C20), işçileri ve sendikaları (L20), akademik dünyayı (T20), kadınları (W20), gençleri (Y20) temsil eden G20 açılım gruplarınca mülteci kriziyle ilgili hazırlanan bildiride, "Suriyeli mültecilerin çoğunluğunu barındıran Lübnan, Ürdün, Irak ve Türkiye'deki kalkınma programlarının desteklenmesi" için çağrısı yapıldı.​

G20 Liderler Zirvesi öncesinde, basın merkezinde düzenlenen toplantıda G20 açılım grupları, mülteci krizi hakkında grup bildirisini açıkladı.

 

Bildiride mülteci krizi hakkında duyulan derin endişeyle beraber bu konuda daha güçlü bir kolektif eylem ihtiyacı olduğuna inanıldığı belirtildi.




Video Yükleniyor...


 

G20 Liderler Zirvesi'ne katılacak hükümet ve devlet liderlerine yönelik, "Suriyeli mültecilerin çoğunluğunu barındıran Lübnan, Ürdün, Irak ve Türkiye'deki kalkınma programlarını desteklemeleri" için çağrıda bulunulacağı vurgulanan bildiride, şunlar ifade edildi:

 

"Bu konuda G20 tarafından atılacak adımların insani yardımın ötesine geçmesi, mültecilere ve bulundukları ülkelere orta-uzun vadeli ekonomik desteği kapsaması büyük önem arz ediyor. Yapısı, jeopolitik ve iktisadi etkisi, ekonomik koordinasyon odağıyla G20, böyle bir desteği temin etme açısından en uygun pozisyonda yer alıyor. Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan ülkelerin liderleri, bu durumun çözümlenmesi için harekete geçme sorumluluğuna sahipler."

 

Bildiride, G20'den talep edilen konu başlıkları da şöyle:

 

- "Mültecilerin çalışma hakkını tanımalı ve bu hakkı hayata geçirmek için önlemler almalı

 

- Uluslararası dayanışmanın ruhu içinde, komşu ülkelere kaçmak zorunda kalan mültecilerin adil oranlarda yeniden yerleştirilmeleri için sorumluluk almalı

 

- Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kurumları, mülteciler için istihdam olanakları yaratan bölgesel ve ulusal kuruluşların çalışma programlarıyla beraber hareket etmeleri için yönlendirerek, mültecilerin entegrasyonunu desteklemeli

 

- Mültecilere ev sahipliği yapan ülkelerdeki ulusal kuruluşlarla çalışarak, mültecilerin kapasitelerini artırmaya yönelik beceri geliştirme programlarını başlatmalı ve finanse etmeli

 

- Mültecilere ve ev sahibi toplumlara fayda sağlayacak yeni ve inovatif ekonomik aktiviteleri teşvik etmek için somut adımlar atmalı

 

- Mülteci ihtiyaçları ve ev sahibi ülkelerdeki sosyal koruma programları için finansmanı artırmalı

 

- Mültecilerin daha derin entegrasyonunu desteklemekle beraber ev sahibi ülkelerdeki sosyal hizmetlerin üzerindeki yükü hafifletmek için, eğitim ve sağlık gibi temel sosyal hizmetlere yatırım yapmalı. Bu yıl G20 başkanlığını yürüten Türkiye, bir çoğu yıllardır ülke sınırları içerisinde yaşayan, dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaktadır."

 

- Mülteci sorununun çözümü için çağrıda bulunuldu

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı açıklamada, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana dünyadaki en büyük mülteci krizinin yaşandığını söyledi.

 

Suriye'den çıkan mültecilerin yarısının Türkiye'de bulunduğunu ve Türkiye'nin bu sorunu kendi kaynaklarıyla çözmeye çalıştığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Mülteci krizi küresel bir sorundur ve bu sorunu hep beraber çözmemiz gerekiyor" dedi.

 

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da mülteci kriziyle ilgili sendikalar olarak ortak bir bildiriye imza attıklarını ifade etti.

 

"Suriyeli mülteciler bizim misafirimizdir, rahatsızlık da duymuyoruz" görüşünü paylaşan Atalay, Türkiye'deki sendikalar olarak "mülteci konusuyla alakalı ne katkı sağlarız" diye çaba sarf ettiklerini belirtti.

 

Atalay, G20'de gündemlerinin mülteci sorunu olduğunu fakat Paris'teki saldırılardan dolayı ilk sırayı terör konusunun aldığını dile getirerek, "Bir ülkede terör varsa ekonominin hiçbir önemi yok. Ülkemizde bulunan liderler, terör ve mülteci sorununa çözüm bulmak durumundadırlar" değerlendirmesinde bulundu.

 

T20 Başkanı Güven Sak da mülteci sorununun çözümü noktasında uluslararası dayanışmanın gerektiğine işaret etti.

 

C20 Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "Mültecilerin bizim yardımımıza ihtiyacı var. Gerçekten G20 liderlerin politik olarak bize destek vermesini bekliyoruz. Bu sadece hükümetlerin sorunu değil aynı zamanda iş dünyasının sorunu. G20 ülkelerinin bu konudaki stratejilerini kısa dönemli çözümlerden uzun dönemli çözümlere yöneltmesi gerekir" diye konuştu.

 

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow ise mülteci kamplarını ziyaret ettiğini hatırlatarak, Türkiye'nin mültecilere karşı gösterdiği misafirperverlikten dolayı yetkililere takdirlerini ilettiğini aktardı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA