15.11.2015 / Antalya
B20 Türkiye kapsamında yer alan görev güçleri çalışmalarını yerli ve yabancı basına düzenlendikleri basın toplantıları ile değerlendirdiler. Toplantıya B20 Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Ticaret Görev Gücü Başkanı Güler Sabancı, İstihdam Görev Gücü Başkanı Ali Koç, Finans Görev Gücü Başkanı Hüsnü Özyeğin, Yolsuzlukla Mücadele Görev Gücü Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile KOBİ Görev Gücü Başkanı Melih Yurter katıldı.
B20 Türkiye Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu Antalya’daki toplantılarda 290’u yabancı 570 şirketin CEO ya da yönetim kurulu başkanının katıldığını söyledi. Hisarcıklıoğlu Ankara’daki zirvede olduğu gibi 1600 şirketten talep aldıklarını ancak otel, salon, güvenlik gibi gerekçelerle ancak bu kadarını karşılayabildiklerini belirtti.
B20 çalışmaları boyunca 5 kıtada 12 büyük toplantı gerçekleştirdiklerini bildiren Hisarcıklıoğlu, 1700 sayfalık toplam çalışmayı 19 maddede topladıklarını anlattı. Hisarcıklıoğlu Avustralya'nın d’nem başkanlığında 200 civarında olan çalışan firma sayısını 600’e çıkardıklarını dile getirdi.
Video Yükleniyor...
-Görev güçleri liderleri çalışmalarını anlattılar
Ticaret görev gücünün lideri Güler Sabancı’da 25 ülkede 100’ün üzerinde üyeyle çalıştıklarını belirtirken özellikle ticareti kolaylaştıracak anlaşmanın daha fazla ülke tarafından kabul edilmesini beklediklerini söyledi. Sabancı ilk 6 ayda 6 ülkenin kabul ettiği anlaşmayı son 6 ayda 45 ülkenin onayladığına işaret ederek, 2016’nın ilk yarısında bu sayının 107 ülkeye çıkmasını istediklerini ifade etti.
İstihdam görev gücü başkanı Ali Koç istihdamda fırsatların artırılması, genç ve kadın işsizliğin önlenmesi gibi konulara değinirken, teknolojik gelirşmelerin ve inovasyonun istihdama etkisinin olumlu mu olumsuz mu olduğu konusunu tartıştıklarından söz etti. Bu süreçte sendikalarla da yakından çalıştıklarını kaydeden Koç, en önemli noktanın diyalog olduğuna vurgu yaptı.
Finans görev gücünün başkanı Hüsnü Özyeğin ise KOBİ’lerin en önemli sorununun finansa ulaşamamak olduğunu belirtirken, KOBİ’lerle ilgili bir dataya ihtiyaç olduğunu söyledi. Özyeğin KOBİ’ler için finansmanın ucuzlaması gerektiğini sözlerine ekledi.
Yolsuzlukla Mücadele görev gücünün lideri Ayhan Zeytinoğlu, özellikle dijital teknolojilerin kullanılması konusunda önerileri olduğunun altını çizerek, “Bizim önerilerimizin hayata geçmesi durumunda dünya ticaretinin yüzde 2 daha büyüyeceğine inanıyoruz” dedi.
KOBİ görev gücü başkanı Melih Yurter de 80’den fazla öneri oluştuğunu bunların 3’ü üzerinde yoğunlaşarak G20 liderlerine aktarılmasını sağladıklarını aktardı. Yurter, Dünya KOBİ Forumu Vakfı’nın kurulmasını da çok önemsediklerini, bu oluşumun dünyada KOBİ’lerin sesi olacağını bildirdi.