TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Geleceği şekillendirmek için kadın mültecilerin eğitimini önemsiyoruz


15.11.2015 / Antalya



Kadın-20 (W20) başlıklı açılım grubunca Emine Erdoğan’ın himayelerinde düzenlenen Mülteci Kadınlar Paneli’nde konuşan B20 Türkiye Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu en büyük mülteci akınının Suriye'den kaynaklandığını ifade ederek, mültecilerin büyük bir kısmının kadın ve çocuklardan oluştuğunu vurguladı.​

Başka ülkelere göç etmenin bu insanların tercihi olmadığını, bu duruma mecbur bırakıldıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Biz Türkiye olarak bunu anlıyoruz, bu yüzden hiçbir ayrım yapmadan ülkemize sığınmak isteyen tüm savaş mağdurlarını kabul ediyoruz. Biz bütün bunları yaparken batılı ülkeler hala bu insanları kabul edip, etmemeyi tartışmaktadırlar. Bizler bu kişilere mesleki eğitim vermek, aktif üretken bireyler haline getirmek zorundayız" ifadesini kullandı.




Video Yükleniyor...


 

İkinci dünya savaşından bu yana yaşanan, en büyük mülteci krizi ile karşı karşıya kalındığını ifade eden Hisarcıkıloğlu şöyle konuştu: “En büyük mülteci akını, komşumuz Suriye’den kaynaklanıyor. Suriye’deki kriz başlayalı 5 yıl oldu. Krizden önce Suriye nüfusu yaklaşık 23 milyondu. Sadece 5 yıl içinde bunun 300 bini öldürüldü.7 milyon kişi ülke içinde farklı yerlere göç etmek zorunda kaldı.4 milyon kişi de komşu ülkelere sığındı. Ürdün’e 1,1 milyon, Lübnan’a 700 bin, Irak’a da 250 bin Suriyeli mülteci sığındı. Türkiye ise resmi rakamlara göre 2 milyonun üzerinde Suriyeli mülteciye sığınak oldu. Ama biz bu rakamın 3 milyona yakın olduğunu biliyoruz. Rakamlardan daha vahim olanı şu: Mültecilerin büyük kısmını; kadınlar ve hiçbir şeyden haberi olmayan, sevgiye ve bakıma ihtiyacı olan çocuklar oluşturuyor. Daha anne sütünden kesilmemiş bebekler dünyanın en büyük kahrını çekiyor. Bizim için bir nimet olan dünya, onlar için zindan oluyor. Şunu hepimizin çok iyi anlaması gerekiyor. Başka ülkelere göç etmek bu insanların tercihi değil. Zira hiç kimse kendi vatanını, şehrini, ailesini, yuvasını, düzenini bırakmak istemez. Bu insanlar buna mecbur kaldıkları için, her şeyi göze alarak belirsiz bir geleceğe göç ediyorlar.”

 

-Mülteciler konusunu konuşmalıyız

 

Özellikle G20 ülkeleri olarak  mülteciler konusunda çok daha önemli ve uzun vadeli konuları konuşmaları gerektiğinden söz eden Hisarcıklıoğlu, “Bırakınız mültecileri kabul etmeyi, bizim mültecilerin eğitimi konusunu tartışmamız gerekiyor” diye konuştu. Savaş bittiğinde bu mültecilerin önemli bir kısmının kendi ülkelerine geri döneceğini bildiren B20 Başkanı Hisarcıklıoğlu, insanların geri döndüklerinde kendi toplumlarını dönüştürme kapasitesine sahip olmaları gerektiğini söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Biz burada özellikle kadın mültecilerin eğitimini en önemli unsur olarak görüyoruz. Çünkü bir erkeği eğitirseniz, sadece bir bireyi eğitmiş olursunuz. Ama bir kadını eğitirseniz, bir aileyi eğitmiş olursunuz. Aileyi eğittiğiniz zaman da, toplumun tamamını eğitmiş olursunuz. İşte sorunlu coğrafyaların geleceğini şekillendirmenin yolu buradan geçiyor.

 

Biz hem Türk iş dünyası olarak, hem de Türkiye olarak kadın mülteci konusuna bu bakış açısıyla bakıyoruz. Batılı ülkelerle bu ortak vizyonda buluşmalıyız. Böylece, hem başta kadın ve çocuklar olmak üzere mültecilere insanca yaklaşmış, hem de barışın sağlam temellerini atmış oluruz.

 

-Emine Erdoğan’dan önemli mesajlar

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan da burada yaptığı konuşmada, gelişmiş ülke olmanın temel şartının, insanlık değerlerini yere düşürmemek olduğunu belirterek, "Bu bağlamda uluslararası toplumu, mülteciler konusunda daha etik ve ahlaki bir duruşa davet ediyorum. Liderleri, eşlerini, iş dünyasını, sivil toplumu, medya patronlarını, bu konuda seferberliğe çağırıyorum. Din, dil, ırk ayrımı yapmadan insanlığın geleceğini tehdit eden her türlü zulme hep birlikte 'dur' diyelim" dedi.

 

Emine Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında Titanic Otel'de, "Kadın-20 (W20)" başlıklı açılım grubunca düzenlenen "Mülteci Kadınlar Paneli"nin açılış konuşmasını yaptı.

 

Panele, W20 Türkiye Başkanı Gülden Türktan, B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Sare Aydın, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Pascale Moreau, AFAD Başkanı Fuat Oktay, Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Sanem Oktar Öğüt, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile iş dünyasından bazı isimler katıldı.

 

Emine Erdoğan, panelin yapılacağı salona kızı Sümeyye Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in eşi Mehriban Aliyeva ve kızı Leyla Aliyeva, Zimbabwe Cumhurbaşkanı'nın eşi Grace Mugabe, Malezya Başbakanı'nın eşi Rosmah Binti Mansor ile beraber girdi.

 

"Dünyanın neresinde olursa olsun din, dil, ırk ayrımı yapmaksızın terörün her türlüsünü lanetliyorum, Fransa halkına başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyorum" diyerek konuşmasına başlayan Emine Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'nin terörün olmadığı, barış ve huzur dolu bir dünya inşa etmeye vesile olması dilediğinde bulundu.

 

Emine Erdoğan, Türkiye dönem başkanlığında kadınların G20 gündemine dahil edilmesine özel bir önem verildiğini söyledi. W20 grubunun küresel kadın sorunlarına yeni bir bakış açısı getireceğine inandığını anlatan Emine Erdoğan, kadınların her alanda hak ettiği konumu elde ettiği bir dünyanın oluşacağına inandığını ifade etti.

 

Suriye'de tarihin en büyük insanlık trajedilerinden birisinin yaşandığını, yüz binlerce insanın bu iç savaşta hayatlarını kaybettiğini ifade eden Emine Erdoğan, şimdiye kadar ülke nüfusunun neredeyse yarısının yuvalarından uzaklaştığını vurguladı.

 

Emine Erdoğan, uluslararası toplumun bu soruna çözüm üretemediği için sığınmacıların kendi sorunlarına kendilerinin çözüm üretmeye çalıştığını bildirdi.

 

"3 yaşındaki Aylan Kurdi bebeğin, Akdeniz sahillerine vuran bedeni hepimizin hafızasında, gözümüzün önünden gitmiyor" diyen Emine Erdoğan, şöyle devam etti:

 

"İlk günden beri yakından tanıklık ettiğimiz Suriye'deki trajediye dair tecrübelerimizi sizlerle paylaşmayı insanlık görevi addediyorum. Türkiye olarak Suriye'deki şiddetten kaçarak ülkemize sığınan 2 milyon 2 yüz bin insanı topraklarımızda misafir ediyoruz. Açık kapı politikasıyla 10 ilimizdeki 25 geçici koruma merkezinde, mültecilerin her türlü ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Sağlık, eğitim ve sosyal yardımlarla günlük hayatlarını olabildiğince iyi koşullarda geçirmelerine destek oluyoruz. 600 bin okul çağındaki çocuğun yüzde 90'nına eğitim sağlıyoruz. Suriyeli misafirlerimiz için yaptığımız harcamalar 8 milyar Amerikan dolarına yaklaşmıştır. Fakat buna karşılık uluslararası toplum tarafından yapılan yardımlar, beklentilerin çok altında kalmıştır. Yalnızca 417 milyon dolarlık bir destek söz konusudur."

 

- "Mülteciler, istatistik verileri değildir"

 

Emine Erdoğan, bu büyük insani trajediden en çok etkilenenlerin çocuklar ve kadınlar olduğuna işaret ederek, "Bir kadın düşünün. Evinden, ocağından ayrılırken yanına en fazla ne alabilir? Bir mültecinin çantasında korku ve belirsizlikten başka ne olabilir? Çocukların küçük bedenleri savaşın ağır yükünü nasıl taşıyabilir? Trajedilerine haber bültenlerinde tanıklık ettiğimiz mülteciler, istatistik verileri değildir. Onların her biri, bizler gibi kadındır, çocuktur, insandır. Umutları, gelecek planları, duyguları olan insanlardır" ifadesini kullandı.











Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA