TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Asgari ücretin artmasına karşı değiliz”


30.12.2015 / Eskişehir



Eskişehir Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Borsası tarafından düzenlenen “Eskişehir Ekonomi Buluşması” TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.​

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Eskişehir'in tarım, sanayi ve yüksek teknoloji kenti olduğunu belirterek, Türkiye'nin en yaşanabilir ikinci kenti olduğunu söyledi.

 

Eskişehir'in, eğitim sektöründe de Türkiye'nin önde gelen şehirleri arasında yer aldığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Eskişehir havacılık ve raylı sistemde Türkiye'nin kalbidir. Eskişehir ihracatta da önde gelen kentler arasında yer alıyor. İhracatın büyük bölümü ABD ve AB'ye yapılıyor. Zengine mal satmak kolay değildir. Eskişehir'de dünya ile rekabet eden bir sanayi var” dedi.




Video Yükleniyor...


 

Türkiye'nin gündeminde şu anda asgari ücret konusunun olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, işçilerin fazla kazanması ve asgari ücretin artmasına karşı olmadıklarına dikkat çekti.

 

Hisarcıklıoğlu, işverenlerin de çeşitli sıkıntıları olduğunu ifade ederek, “Şu an itibariyle ben işçime bin 500 lira ödüyorum ama işçimin eline bin lira geçiyor. Ben diyorum ki 'bu aradaki 500 lirayı kim alıyorsa işçime verilsin'. Bunu derken bin 300 liranın işçimin cebine girmesini kıskanır mıyım? İşçimin cebine girse daha fazla harcayacak. Bizim için daha fazla pazar olacak. Yani 'kazanmasın' deme şansımız var mı? Bizde bin 500 lira cepten çıkıyor zaten. İstihdam üzerindeki vergi yüklerinde yüzde 72 ile dünya birincisiyiz. Bizden sonra yüzde 52 ile Almanya, yüzde 38 ile ABD geliyor. Biz devletten para, pul istemiyoruz. Tek istediğimiz rakiplerimizle eşit şartla rekabet etmek. Rakibimin üzerindeki vergi yükü ne, bana da onu yükle. Hangi standartta ham madde temin ediyor. Hangi standartta enerji temin ediyor. Ben de onu kullanayım. Gerisini bize bırakın diyoruz” dedi.

 

Konuşmasında damga vergisine de dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “İnternet üzerinden bir mal aldınız, yüzde yarım damga vergisi var. Ödemezseniz vergi kaçakçısı oluyorsunuz. Damga vergisi dünyada olmayan bir vergi. Dünyada olmayan bir verginin karşısındayız. Bunun kaldırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yatırım teşvik sistemine bakıldığında, makine yatırımlarında 2011 yılının altında seyredildiğini söyledi.

 

Hisarcıklıoğlu, “Demek ki 81 ile sektörel il ve ilçe bazında teşvike dönmek lazım. Ama yeni teşvik ile mevcut üretim yapanın arasında haksız rekabet olmaması lazım. Kim üretiyorsa ona teşvik verin. Yeni teşvik modeli de bu olması lazım. Muhakkak bölgelerin farklılaşması lazım. Her bölgeye her şeyi veriyorum. Toptancı anlayışla bu iş olmuyor. Bu kapsamda gittiğimizden dolayı Türkiye'nin ürettiği buğdayın 3 mislini öğütecek un değirmen kapasitemiz var, atıl duruyor. Bunlar hepimizin ortak kaynağı” şeklinde konuştu.

 

-Eskişehir Valisi Tuna

 

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ise Türkiye'nin ilk ağır sanayi işletmesine ev sahipliği yapan Eskişehir'in geçmişteki gibi gelecekte de büyük hamleler yapma hususunda yüksek potansiyele sahip olduğunu söyledi.

 

Tuna, Eskişehir'in gelişmiş bir sanayiye sahip olduğunu vurgulayarak, "2023 vizyonunun gerçekleştirilmesinde öncelikli olarak ele alınması gereken konular, otomotiv, tekstil, mobilya, gıda, makine metal, seramik, havacılık, raylı sistemler, mermer ve inşaat sektörleri istihdam, ihracat ve katma değer gibi alanlardır. Bu sektörlerde mevcut olan rekabet avantajlarının devam ettirilebilmesi için önümüzdeki dönemde daha da geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

 

-Diğer konuşmacılar

 

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler de Eskişehir ekonomisi ve geleceğinin konuşulmasının büyük bir fırsat olduğuna inandığını, Eskişehir’in yıllardır hayali olan fuar kongre merkezi ve hizmet binası için gerekli adımları attıklarını söyledi.

 

Yapılacak fuar ve kongre merkezi hakkında teknik bilgiler veren Güler, 2023 yılında Eskişehir’in 5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmesi için çalıştıklarını ifade etti.

 

Başkan Güler, Eskişehir’in Türkiye’nin AR-GE ve inovasyonda yükselen yıldızı olabileceğini belirtti.

 

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ise ekonomik büyüme rakamlarının istenilen seviyede olmadığını, Türkiye’nin her yıl yüzde 7-8 büyüyecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.

 

Özaydemir, Eskişehir sanayisi hakkında bilgiler vererek, taleplerini dile getirdi.

 

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan da uluslararası kuruluşlar tarafından 2000’li yıllarda tarımdan uzak iş yapılmasının istendiğini anımsatarak, günümüzde Türk tarım sektörünün Avrupa lideri olduğunu vurguladı.

 

Türkiye’nin 186 ülkeye tarım ürünü ithal ettiğini ifade eden Zeydan, tarım sektörünün ülke ekonomisine sadece parasal değil istihdamda da katkı sağladığını söyledi.

 

Toplantıya, Eskişehir Milletvekilleri Harun Karacan ve Utku Çakırözer, TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, GTİ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, TOBB ETÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen ile çok sayıda davetli katıldı.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA