13.02.2016 / Ankara
Hisarcıklıoğlu, son gelen göstergelerin, dünyadaki çalkantılara rağmen, Türkiye ekonomisinin ve reel sektörün sağlamlığını gösterdiğini söyledi.
TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi.
Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, 2016 yılında yoğun bir çalışma gündeminin kendilerini beklediğini vurgulayarak, “Küresel piyasalarda her gün yeni bir çalkantı yaşıyoruz. Dünya ekonomilerinde belirsizlik devam ediyor. Avrupa’da ekonomik büyüme bir türlü kalıcı olamıyor” dedi.
Son dönemde yaşanan terör olaylarına değinen TOBB Başkanı, “Özellikle de bölgedeki iş camiamız bunu çok derinden hissediyor. Allah onların da yardımcısı olsun. İş hayatı zaten zor ve meşakkatlidir. Şimdi bir de bu terör belası yüzünden büyük sıkıntı yaşıyorlar. Sayın Başbakanımız, Doğu ve Güneydoğu Doğu Anadolu’dan, Oda ve Borsa Başkanlarımız ile bir araya geldiler. Meseleyi istişare ettiler. Yalnız olmadıklarını, destek tedbirleri için çalıştıklarını gösterdiler. Onların bu duyarlılığını ve meselenin suhulet yoluyla çözümündeki kararlılığını görmek, bizlere de büyük bir güven ve moral verdi” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin büyük bir ülke olduğuna inandıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Her sorunu aşacak güçtedir. Yeter ki, birliğimizi, istikrarımızı muhafaza edelim” dedi.
-“Önceliğimiz, memleketin tamamında huzur ve güven ortamının güçlendirilmesidir”
Hisarcıklıoğlu, son gelen göstergelerin, dünyadaki çalkantılara rağmen, Türkiye ekonomisinin ve reel sektörünün sağlamlığını gösterdiğini, 2015’in son çeyreğinde sanayideki büyümenin yüzde 4,2’ye ulaştığını, bu sayede, 2015 yılında büyümenin yüzde 4’e ulaşma ihtimalinin güçlendiğini söyledi.
Rehavete kapılmayacağız diyen Hisarcıklıoğlu, “Riskleri göz ardı etmeyeceğiz. Fırsatları da gözden kaçırmayacağız. Sıkıntılar noktasında, elbette en büyük önceliğimiz, memleketin tamamında huzur ve güven ortamının güçlendirilmesidir. Çünkü huzur olursa ticaret olur. Ticaret olursa refah ve zenginlik gelir” şeklinde konuştu.
Piyasadaki nakit akışındaki yavaşlamaya da değinen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Resmi rakamlar, çek ve senet ödeme sorunlarının arttığını gösteriyor. Özellikle çeke olan güvenin, yeninden tesis edilmesine ihtiyaç var. Bankaların da sadece kendilerini değil, ekonominin bütününü düşünerek, daha hassas ve sorumlu davranmalarını bekliyoruz. Yatırım Teşvik sistemi, reel sektördeki yatırımcılarımız için önemli bir mekanizma. Hükümetimizle yaptığımız istişareler sonrası şu an mevcut teşvik sistemi, sektörel ve bölgesel farklılık kazanmıştı. Şimdi, günün şartlarına uygun yeni bir revizyona ihtiyaç var.
Kore’nin yaptığı gibi, eşitlikçi değil seçici bir teşvik anlayışına ihtiyaç var. Ürün / Proje / Teknoloji bazlı teşvikler verebilmeliyiz. Bir İl’in tamamının aynı teşvik bölgesinde yer alması da haksız sonuçlar doğuruyor. İlçe bazlı teşvik sistemine geçmemiz gerekiyor. Asgari ücret artışı, reel üzerinde önemli bir maliyet artışı getirdi. Hükümetimiz, bütçe imkânları çerçevesinde bir destek sağladı. Bunun için teşekkür ediyoruz. Ancak 1 sene süreli bu desteği güçlendirecek adımlara ihtiyaç var.
İstihdam dostu büyüme sağlamak için, istihdam üzerindeki mali yükler, kıdem tazminatı ve zorunlu istihdam uygulamaları birlikte ele alınarak, bütüncül anlayışta bir, işgücü piyasası reformunu hayata geçirmeliyiz”.
-“Şirketler, finansman sıkıntısı yaşıyor”
Türkiye açısından stratejik öneme sahip olan turizm sektöründe, sezon dışı zamanlarda istihdam üzerindeki vergi ve prim yükünün kaldırılmasını talep eden Hisarcıklıoğlu, bu konuda Başbakan Ahmet Davutoğlu ile de mutabık kaldıklarını belirterek, uygulamanın bir an önce başlatılmasını beklediklerini ifade etti.
Pek çok sektörde, girdi çıktı arasında büyük KDV oranı farkı bulunduğuna dikkat çeken TOBB Başkanı, “Bu yüzden şirketler KDV alacaklarını uzun süre tahsil edemiyor ve finansman sıkıntısı yaşıyor. Devlet nasıl alacağına şahin ise, borcuna da aynı duyarlılığı göstermeli. Şirketlerin KDV alacaklarının Kurumlar Vergisi’nden mahsup edilebilmesi imkânı getirilmelidir dedi.
-Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci
Özellikle reel sektörü ilgilendiren üretim teknolojilerinde dönüşümü esas alan "mikro reformları" da çok önemsediklerine dikkati çeken Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de "Reformların uygulanmasını biz de yakından takip edeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hep birlikte çalışarak hedeflerimize ulaşacağız. Bunu yapacak kararlılığa sahibiz. Türkiye ekonomisi artık koşullara göre yön değiştiren, belirsizliklerle dolu bir ekonomi değildir. Türkiye'nin uzun vadeli plan yapabilen bir ekonomisi var. Türkiye'yi dünyaya entegre hale getirdik, getirmeye de devam edeceğiz" dedi.
-"AB ile vizeleri kaldıracağız"
Dinamik ve girişimci iş adamlarının Türkiye'nin en önemli değerlerinden olduğunu vurgulayan Tüfenkci, "Biz 14 yıldır hükümet olarak yanınızda olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Ticaretin önündeki en önemli engellerden olan vizeleri birer birer kaldırdık. Eğer Allah nasip ederse, görüşmeler olumlu yönde seyrederse bu yıl sonunda da Avrupa Birliği ile de vizeleri kaldırmış olacağız. Bu da bizim ticaretimizin önündeki bir engeli daha kaldırma noktasında önemli bir avantaj olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Gümrük işlemlerini hızlandırmayı amaçladıklarını ifade eden Tüfenkci, bu çerçevede bürokratik işlemleri azaltarak ticaretin daha kolay ve hızlı yapılması yönünde gayret gösterdiklerini dile getirdi.
Bakanlığın gümrük işlemlerinin yanı sıra ticari hayatın etkin bir şekilde işleyebilmesi için çeşitli politikalar belirlediğine değinen Tüfenkci, bu politikaları geliştirirken de paydaşlarla istişare ettiklerini söyledi.
-Ekonomi Bakanı Elitaş
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın adeta "enerji deposu" olduğunu ancak bu coğrafyada büyük sıkıntılar yaşandığına dikkati çekti.
Yaşanan çeşitli sorunlar nedeniyle bu bölgeye yapılan ihracatın da azalabileceğine işaret eden Elitaş, "Coğrafyada ortaya çıkan sıkıntıları aşmamız için gayret göstermemiz lazım. Keşfedilecek yeni bölgeler var" şeklinde konuştu.
Elitaş, "ABD Merkez Bankası artık istikrarlı bir dolar fiyatının, faiz oranının olması konusunda dünyaya yardımcı olur diye düşünüyorum. Dünyanın en büyük tüketici ekonomilerinden biri olan ABD'de ortaya çıkan istikrar, tüm dünyayı istikrarlı hale getirecek" dedi.
Bundan önceki dönemlerde Türkiye ekonomisinin konjonktürel krizlerle karşı kaşıya kaldığını hatırlatan Elitaş, "Türkiye 2008 yılındaki küresel krizi, Sayın Cumhurbaşkanı'nın dediği gibi 'teğet geçirerek' belirli bir noktaya geldi. 24 çeyrektir Türkiye ekonomisi büyüyor. büyümeye de devam edecek" ifadelerini kullandı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |