TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Konya Ekonomi Ödülleri sahiplerini buldu


24.02.2016 / Konya



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu "Siyaset sahnesinde ne vaatler, ne sözler gördük. Sonrasında neler olduğunu da gördük. Ama Başbakanımız seçim öncesinde ne söz verdiyse seçimden hemen sonra hepsini yaptı” dedi.​

Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Vergi Dairesi Başkanlığı ile SKG İl Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği  Konya Ekonomi Ödülleri Töreni, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve  TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

 





Video Yükleniyor...



Törende konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, birlikte ve beraberliğin önemine dikkat çekerek, “Konya’ya bu yakışır. Çünkü birlikteliğin mayası burada yoğrulmuş. Burası Hz. Mevla’nın şehri. Onun manevi himayesi altında Konya. Bu şehrin insanları da Hz. Mevlana’nın torunu olmanın hakkını veriyor. Onun anlayışını devam ettiriyorlar. Kültürümüzde çok güzel bir söz var: ‘Birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır’. Türkiye’de marka şehirlere bakın. Altındaki formül budur” şeklinde konuştu..

 

Konya'nın bugün bir marka şehri haline geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, “Konya’da su yok, deniz yok, liman yok, orman yok. Ama marka şehir haline geldi. Eskiden bir tarım şehri olarak bilinirdi. Buğday deposu denirdi. Bugün Konya Türkiye’nin en büyük ticaret ve sanayi şehirlerinden biri haline geldi. Tarımda dünyaya örnek bir şehir haline geldi” dedi.

 

Konya'daki oda ve borsalara TOBB olarak her türlü desteği vereceklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: "Konya'nın en büyük avantajı insanının çalışkanlığı ve dürüstlüğüdür. Bunun en güzel örneği de Sayın Başbakanımızdır. Siyaset sahnesinde ne vaatler ne sözler gördük, sonrasında da neler olduğunu gördük ama başbakanımız seçim öncesinde ne söz verdiyse, seçimden sonra istisnasız hepsini yaptı. Mevlana'ya atfedilen güzel bir söz var; 'Söz vermek bir mana ise sözü tutmak bin bir mana' diye. Herkes söz vermesini bilir ama şeref yürekli olana. İşte bu yürekli olan da burada."

 

Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde yapılan reformların Türkiye'nin önünü açtığını dile getirerek, "Büyük bir başarı hikayesi yazdık. Şimdi Başbakanımız Davutoğlu yeni bir reform sürecini daha başlattı. Seçimden hemen sonra 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık reform paketleri hazırlandı" diye konuştu.

 

Başbakan Ahmed Davutoğlu'nun hem seçimden önce hem de sonra iş dünyası ile bir araya gelerek istişarelerde bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "1 Kasım seçimlerinden sonraki 1 ay içinde hem Başbakanımız hem bakanlarımızla yaklaşık 20 toplantı gerçekleştirdik. Kültürümüzde 'istişare eden yanılmaz' diye çok güzel bir söz var. İşte o yüzden ben Türkiye’nin geleceğinden umutluyum. Yeter ki birlik ve beraberliğimizi muhafaza edelim. Eğer birlik ve beraberliğimizi muhafaza edersek Allah'ın izniyle bizi kimse tutamaz."

 

Hisarcıklıoğlu, Küresel krizden bu yana, son 6 yılda, Türkiye’nin ihracatının yüzde 41 artarken, Konya’nın yüzde 55, İş yeri sayısında Türkiye’nin yüzde 48 artarken, Konya’nın yüzde 60, istihdam artış oranının ise Türkiye’de yüzde 56 iken Konya’da yüzde 74 olduğunu söyledi.

 

-Başbakan Davutoğlu

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu da bölgeler arası gelişmişlik farkını gidermek için ekonomik kalkınmışlık seviyelerini gözeterek bazı şehirlere istihdam yatırım teşvikleri sağladıklarına dikkati çekti.

 

Davutoğlu, "2002 yılında Türkiye'de sadece 36 milyar dolar ihracat vardı. 2015 yılında 143,9 milyar dolara ulaştırdık. Tüm çevredeki krizlere rağmen, küçük bir düşme trendine rağmen bu rakama ulaştık. 2003 yılında 230 milyar dolarlık bir ekonomiyi 800 milyar dolar düzeyine çıkardık ve şu anda dünyada yüzde 4 ile bizim için küçük gibi gelen bir rakam ama Çin ve Hindistan ile en fazla büyüyen ülke durumuna geldik. Böylece 2002'de düşük gelir düzeyinden devraldığımız Türkiye'yi üst orta gelir düzeyine taşıdık" diye konuştu.

 

Türkiye küresel bir güç olarak yükselirken Konya'nın da yükseldiğini, daha da yükseleceğini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Son 14 yılda birçok şehrimizde olduğu gibi Konya'da da bir destan yazdık. Hem milli iradenin destanı yazıldı bu şehirde, hem de kalkınmanın destanı yazıldı. Konya, derviş ruhlu bir şehirdir. Her bir Konyalı bir anlamda gönlü geniş bir derviştir. Mana değerlerimizin üretiminde zirve şehirlerden biridir ama aynı zamanda bileğin, alın terinin, üretimin, istihdamın da şehridir Konya. Biz tevazuyla günlük hayatımızda ne kadar dervişsek, çalıştığımız anda da vakarımızla, enerjimizle o kadar kendimizden emin ve öz güvenimiz tamdır. Bu itibarla Ankara'da Konya'nın medeniyet tasavvurumuzdaki yeri ve önemini müdrik bir kadro olarak başta ben olmak üzere Konya ve Türkiye'nin hizmetindeyiz. Bu kadro Konya'nın hak ettiği kalkınma hamlesi için gereken neyse yapıyor, yapmaya da devam edecek."

 

-"Konya'nın ihracatı 10 kat arttı" 


Davutoğlu, Konya'dan 2002'de 130 milyon dolar olan ihracatın, 2014'te 1 milyar 490 milyon dolara çıktığına işaret etti.

 

Çevrede yaşanan krizler nedeniyle ihracat piyasalarındaki daralmaya rağmen, çalışkan Konyalının geçen yıl da 1 milyar 354 milyon dolar ihracat yaptığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti: "Yani Konya'nın ihracatı 13 yılda 10 kart arttı ve bir aylık ihracat şimdi, 2003'teki bir yıllık ihracattan fazla hale geldi. 130 milyon dolar neresi, 1 buçuk milyar dolar neresi? Bu yetmez. İnşallah biz bir gün Konya'nın 5 milyar dolarını da göreceğiz, 10 milyar dolarını da göreceğiz. Ben size güveniyorum." 


Davutoğlu, ihracatın ithalatı karşılama oranının 2002'de Konya için yüzde 80 olduğunu belirterek, şu görüşlere yer verdi: "Yani, ihracat, ithalatın yüzde 80'ini karşılayabiliyordu. Yani her 100 dolarlık ithalata karşı, 80 dolarlık ihracatımız vardı Konya'dan. 2015'te, bu hepsiyle gurur duyduğum aziz hemşehrilerim, bereketli elleriyle, azimleriyle, kararlılıklarıyla ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 111'e çıkardı. Yani bu, şu demek, Konya ithal ettiğinden daha fazla ihracat eden, Türkiye'ye net ihraç fazlası sağlayan bir ilimiz. Teşekkür ediyorum. 2002'de her 100 dolarlık ithalata karşı 80 dolar ihracat yaparken, şimdi her 100 dolarlık ithalata karşı 111 dolar ihracat yapıyoruz. Konya, bereket diyarı dedik ya, Allah bereketlendirsin, emeklerimizin karşılığını versin. Rızkımız bol olsun. 


Konya'nın geldiği seviyeyi, ihracat yapan firma sayılarında da görüyoruz. 2002'de Konya'da sadece 517 ihracatçı firma vardı. 2015'te bu sayı bin 543. 2002'de İSO ilk 500 Listesinde Konya'dan sadece 5 firma vardı, 2015'te Konyamızın 10 firması bu listenin içinde. Türkiye ekonomisi yükselişe geçer de Allah aşkına Türkiye'nin ilk başkenti Konya durur mu? Konya, Türkiye ortalamasından daha da hızlı koşarak Türkiye'nin çıtasını yukarıya çekmeye devam edecek. Konyalı, güçlenen Türkiye'nin gücüne güç katar, yatırım yapar, çalışır, üretir, bereketlendirir. Girişimcidir. 'Gelsin, hazırda para kazanayım', diye beklemez. Koşar, üretimin, ticaretin, kazanmanın yollarını bizzat arar. Hem çoluğunun çocuğunun nafakasını temin eder hem ülkesine katkı sağlar. Konyalı hemşehrilerim bilir ki milletin gücü de devletin gücü de çalışmaktan gelir." 

 

-Memiş Kütükcü

 

Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası, Konya Vergi Dairesi Başkanlığı ile SKG İl Müdürlüğü adına konuşan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ise 10 dalda 70 ödül vererek firmaların başarılarını hep birlikte paylaşacaklarını belirtti.

 

Ödül alacak tüm firmaları, yöneticilerini ve çalışanlarını tebrik eden Kütükcü, “Sizler şartlar ne olursa olsun üreterek, istihdam sağlayarak, ihracat yaparak bu topraklara büyük değer katıyorsunuz. Şehir olarak özellikle son 20 yılda sanayi altyapımızı ve makine parkımızı dolayısıyla da üretim kabiliyetimizi küresel ölçekte geliştirdik. Tabii bu gelişim şehrin ihracat ve istihdam gibi parametrelerine de pozitif olarak yansıdı. Tarımdaki gücümüzü korurken, imalat sanayindeki etkinliğimizi artırmayı başardık. İllerin imalat sanayiindeki etkinliğini ortaya koyan aktifler, net satışlar ve istihdama göre Türkiye sıralamasında 2006 yılında 13'üncü sırada yer alan şehrimiz, 2014 yılında 9'uncu sıraya yükseldi. Türkiye ihracatı 1 milyar doları aşan 16 ilden birisiyiz. İhracatın yüzde 74'ü sanayi sektöründen oluşan net bir sanayi şehriyiz artık. Türkiye'nin bin büyük sanayi kuruluşu arasında 24 firma ile 8'inci sıradayız. Biz birlikte Konya olduğumuz kadar, Ardahan'dan Edirne'ye, 7 bölgede 81 vilayetimizle kardeşiz, birlikte Türkiye'yiz. Onun için biliyoruz ki, "Türkiye yerinde saysın" diyenler bir kez daha hayal kırıklığına uğrayacak" şeklinde konuştu.

 

Törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, Konya Valisi Muammer Erol, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Yahya Toplu, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik de katıldı.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA