07.04.2016 / Ankara
Hisarcıklıoğlu Arap Ligi Büyükelçileri’ne hitaben yaptığı konuşmada 2,7 trilyon dolarlık dış ticarete sahip Arap Ligi’ni yakından takip ettiklerini belirtirken, “Küresel kriz sonrası Arap coğrafyasındaki büyüme de %2-3 aralığına çekildi. Arap Coğrafyası Türkiye için çok önemli. Kardeşiz, coğrafi olarak komşuyuz. Ama Türkiye olarak toplam dış ticaretimizin sadece %8’ini Arap Ligi ile yapıyoruz. Arap Ligi ise toplam ticaretinin sadece %1’ini bizimle yapıyor. Yani birbirimizle iş yapmıyoruz” diye konuştu.
Zenginliğimizi artırmanın ve aradaki gelir farkını azaltmanın tek yolunun ticareti arttırmaktan geçtiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Özellikle de birbirimizle yaptığımız ticareti arttırmak. Asırlarca birbirine düşman olan batı dünyası, birbirleri yaptıkları ticareti arttırarak birlikte zenginleştiler. Bunun en somut örneği yanı başımızda. AB ülkeleri, dış ticaretinin %70’ini birbirleri ile yapıyor. Batılı ülkeler şimdi, daha fazla işbirliği kuruyor. ABD, Avrupa Birliği ve Asya-Pasifik ülkeleri ile tek bir ekonomik blok haline gelmek için çalışıyor. Yani zaten zengin olan bu ülkeler, daha fazla zenginleşmek için bir araya geliyor. İslam ülkeleri olarak bizlerse dış ticaretimizin sadece %20’sini birbirimizle yapabiliyoruz” dedi.
-Huzur, ticaret, zenginlik
Huzur ticaret ve zenginliğin birbirine bağlı kavramlar olduğunu bildiren Hisarcıklıoğlu, biri olmadan diğerinin de olamayacağına dikkat çekti. TOBB Başkanı şunları söyledi: “Bölgede huzurun sağlanması önemli.Coğrafyamızdaki sorunları çözmek zorundayız. Biz kendi sorunlarımızı çözmezsek, başkası gelir kendi çözümünü dayatır. Özel sektörün rolü kritik. Almanya ve Fransa son 100 yılda iki dünya savaşı çıkarmış ülke. Birbirlerinin şehirlerini dümdüz etmişler, milyonlarca insanlarını öldürmüşler. 70 yıl önce ‘Almanya-Fransa birbirine sormadan adım atmayacak’ desek deli derlerdi. Ama bugün öyle bir araya geldiler ki ortak hareket etmek zorundalar. İflas etmiş bir ülkeyi, kaderine terk etmediler. Kurtarmak zorunda kaldılar. Bunun temelini Çelik ve kömür tüccarları attı. Yani ticaretin önü açılırsa, siyasetin de önü açılır. Hükümetlerimizin burada özel sektörün önünü açması önemli.”
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |