02.03.2013 / Adana
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
Törene, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Aldırmaz, Adana Milletvekilleri, bölge oda/borsa başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu konuşmasında, birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. Birlik anlamında Gaziantep'i örnek gösteren Hisarcıklıoğlu, "Onlar farklı düşünüyor ama farklı ses çıkmıyor. Hep birlikte hareket ediyorlar. Farklıları bir potada eritebiliyorsak rahmet ve bereket gelir. Adana'nın da böyle yapması gerekir" dedi.
Bakan Çelik'e 'hayırlı olsun' demek için Adana'ya geldiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, 20 yıldır Ömer Çelik ile tanıştığını belirterek çok kısa sürede Türkiye'nin kültür ve turizm alanında çok büyük atılımlar yapacağını kaydetti.
Yetkilendirilmiş yükümlü sistemine değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, projenin ihracat yapana büyük destek sağlayacağını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Gümrükte artık bekleme yok. Bürokrasi yok. Herkes artık kendi internetinden formu gönderip, malını gönderecek. Bu yetkilendirilmiş yükümlü ile nasıl uçağa binmeden uçuş kartı alıyorsak, ihracat yapan bütün kuruluşlar kendi işyerinde check-in yapıp malını gönderecek. Yani ihracat yaparken bekleme süresi kısaltılmış olacak” dedi.
Kara gümrük kapılarının modernizasyonunu yaptıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Bu modernizasyonun sonunda bekleme süremiz yarı yarıya azalmış durumda. Böylece Türk özel sektörünün cebine giren para tam 410 milyon TL. Sayın Bakanımızın TOBB ile birlikte yaptığı bu operasyonla kazancımız bu.”
NACE sisteminin devrim niteliğinde olduğunu belirten TOBB Başkanı, “Kaç tane ayakkabı üreticisi var bilmiyorduk. Şimdi NACE sayesinde bilir hale geldik. Bugüne kadar ticaret sanayi envanteri yapma imkânımız yoktu. Bu NACE ile birlikte sanayi ve ticaret envanteri yapabileceğiz. Taleplerin eşleştirilmesinde, teşviklerde birçok alanda faydası olacak.” diye konuştu.
Çek sorunu ile ilgili sorunu çözdüklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, karşılıksız çeke karşı hapis cezası yerine başka yaptırımlar uygulanmasını istediklerini ifade etti. Yeni düzenlemeyle, artık çek verenlerin izniyle çek veren kişinin borç geçmişlerinin görülebileceğini aktaran Hisarcıklıoğlu, “Eskiden nasıldı. Puslu bir havada nişan alıp ateş etmeye çalışıyorduk” dedi.
Adana oda/borsa başkanlarının okul talebine de değine Hisarcıklıoğlu, Adana’ya okul sözü verdi.
Adana Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Ticaret Borsası’nın, Türkiye’deki ilk akredite oda ve borsalardan olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Adana’daki TO, SO ve TB’nin beş yıldızlı oda kapsamındalar. AB ülkelerindeki odalar hangi standartta hizmet veriyorsa, benim odalarımda aynı hizmeti veriyor” dedi.
-Kültür ve Turizm Bakanı Çelik
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise, üreten insanların risk alıp eserler ortaya koyduğunu vurguladı.
Adana'daki Taş Köprü'nün dünyanın pek çok devletlerinden daha yaşlı olduğunu anlatan Çelik, şunları söyledi: "Adana kamu yatırımlarının yanı sıra özel sektör yatırımlarını da çekiyor. Tabii ki sorunlar var. Hayat sorunsuz olmaz. Adana daha iyi yerlere gidiyor. Sadece sorunları sayarsak dışarıdan gelenlerin morali bozulur. Yatırım için bizle görüşen kişi sayısı artıyor. Tarihin güzel dönemlerini hatırlıyoruz. Artık şartlar değişti. Artık yepyeni şartlarla karşı karşıyayız. Yeni stratejiler üretmek zorundayız. Marka kentlerde moral duygusu rakamların önündedir. Adana'ya Adanalının yapacağı en büyük katkı, bir taş üstüne taş koyanın moralini yüksek tutmaktır. Bizim elimizde her türlü imkan mevcuttur. Bu topraklar büyüdük, ekmeğini yedik. Bu toprakların sayesinde bir takım makamlarda bulunuyoruz. Bu topraklarda yaşayanlar bizden beklenenleri vermemiz gerek. Kimse 10 yıl öncesinden demokrasi ve ekonomimiz daha kötü diyemez. Adana'nın turizm noktasında gelişmesi ve kültürel mirasın cazibe merkezi olması için çalışmamız var."
-Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da, Türkiye'nin çok hızlı tempoyla geliştiğini anlattı. Müteşebbisi dünyanın her tarafına götürdüklerini kaydeden Yazıcı, eğer bunu yapmasalardı Türkiye'nin bugünkü ekonomik başarıyı yakalayamayacağını vurguladı.
'Hayal etmeyenin vizyonu yoktur' diyen Yazıcı, şunları kaydetti: "Biz, Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat, kişi başına 25 bin dolar milli gelir ve dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde olacağız derken bunu kastediyoruz. Adana'nın ihracatı 2 milyar dolar ama 2023'de 20 milyar olacak deniliyor. Hep böyle katlanacaksa 2023 hedefimiz çok daha katlanacaktır. Ülke ekonomisinin başka ölçütleri var. Uluslararası ölçümler yapan kuruluşlar var. Merkezi yönetim borç stoku ile gayrisafi milli hasıla ölçüm oranları ortada. Bizim 2011 ölçümleri yüzde 39, Avrupa ülkelerinde ise yüzde 89. Risk var. Avrupa Birliği üyesi ülkeleri etkileyen küresel krizin derinleşip derinleşmeyeceği, bu kaotik ortamdan çıkıp çıkamayacağı, Yunanistan'da krizin aşılıp aşılmayacağına bakılıyor. Aynı krizin ABD'de finansal etkilerinin derinleşip derinleşmeyeceğine bakıyorlar. Çin'deki iniş trendinin çok hızlı olup olmayacağına ve Ortadoğu'daki gelişmelere bakıyorlar. Biz ise 3 kıtayı birleştiren bir kavşaktayız. Asya, Avrupa ve Afrika. Böyle stratejik bir noktadıyız. Bu çok önemli konumu itibariyle çalışmalarımızı dikkatle sürdürürken Adana'nın da stratejik konumunun da çok önemli olduğunu söylemeliyim."
-Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök
Adana SO, TO ve TB adına konuşan Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök, dünya pazarının % 60’ını kapsayan Avrupa, Orta Doğu, Asya ve Afrika ülkelerinin Türkiye’ye 4 saatlik uçuş mesafesinde olduğunu vurgulayarak, “Bu da ülke ve Çukurova Bölgesi için ekonomik kalkınmada değerlendirilebilecek önemli bir fırsattır” dedi.
Çukurova olarak Türkiye’nin Akdeniz’e açılan kapısı konumunda olduklarını anlatan Sürenkök, “Tarih boyunca da İpek Yolu’ndan ötürü de önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Adana’nın ticaret, tarım, sanayi ve turizm olanakları ve Cumhuriyet öncesi dönemine uzanan köklü sanayi kültürü şehrimize yatırım yapmak isteyen yerli ve yabancı tüm yatırımcıları etkilemektedir. Bizler Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay’ı birlikte düşünüyoruz. Çukurova’yı ayırmıyoruz. Bu illerin sanayi üretim desenleri ve ihracat yaptığı ülkeler birbirine benzerlik göstermektedir. Stratejik öneme sahip Bölgemizin 2023 yılında İstanbul’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük metropolü olacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Kişi başı kamu yatırımlarında Adana’nın 2012 yılında 126 TL ile 80’inci sırada yer aldığını ifade eden Sürenkök, “Bu rakamlar Türkiye ortalaması olan 404 TL’nin bir hayli altındadır. Ankara’da ise bu oran 727 TL’dir. En yüksek il olan Artvin’de ise bu 5.107 TL’dir. 2011 yılı itibariyle Adana yine 80’inci sırada idi” diyerek, Adana’ya yapılan yatırımların artmasını talep ettiklerini söyledi.
Adana’nın işsizliğin en yüksek olduğu iller arasında yer aldığını hatırlatan Sürenkök, Adana’nın ekonomik gelişmişlik oranı itibariyle çok daha yukarı seviyelerde olması gerektiğini, Adana ve Bölgedeki ekonomik potansiyelin bunu sırtlayacak kapasitede olduğunu, ancak devletin önlerini açması gerektiğini ifade etti.
2004 yılından bu yana düzenlenen 3 teşvik yasasından Adana’nın olumsuz etkilendiğini belirten Sürenkök şöyle devam etti: “2003 yılında sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 8. sıradayken 2012 yılında Adana ili 16. sıraya gerilemiştir. Marka şehir olma hedefindeki bir kent olan Adana sanayicileri olarak 5084 sayılı teşvik yasasından olumsuz etkilendiğimizi ve bu teşvikin uzatılmasının şehrimizin ekonomisin kalkınmasına engel teşkil ettiğinin altını çizmek isteriz. Türkiye’de işsizliğin en yoğun olduğu illerden olan Adana olarak hemen yanı başımızdaki Osmaniye, Niğde ve Kahramanmaraş 5., Mersin ise 3. Bölge ilan edilirken bizler 2. bölge teşvikinden faydalanmaktayız. Küresel rekabet ortamında maliyetlerde eşitlik sağlanmasını istiyoruz.
Adana 2012 yılını yaklaşık 5 Milyar $ (1.9 Milyar $ ihracat, 3 Milyar $ İthalat) dış ticaret hacmi ile kapattı. Bu rakamların yukarılara çıkması için özel sektör temsilcileri ve sanayiciler durmadan çalışmaya devam etmekte. AB’deki Pazar daralması, Suriye ve Orta Doğu ülkelerindeki ekonomik ve siyasi krizlerden olumsuz etkilenmelerine rağmen sanayicilerimiz yeni Pazar arayışına ara vermediler ve 5 Milyar $ dış ticaret hacmine ulaşabildiler. Ancak ne var ki teşvik önce ihracatın ithalatı karşılama oranı giderek azalmıştır. 2003 yılında bu ora % 103 iken 2011 yılında % 53,8’e gerilemiştir. Üretici ve girişimcilerimizin çabalarıyla 2012 yılı itibariyle % 62 seviyelerinde gerçekleşmiştir. Az önce bahsettiğimiz teşvik yasası ne yazık ki bu tabloda etki olmuştur.
Gayrisafi yurtiçi hasıla oranlarına bakıldığında mevcut durumda Adana ülke ekonomisine % 3,3 katkı sağlamaktadır. 2023 yılında 500 milyar $ ihracat hedefine ulaşılabilmesi için Adana katkısının yaklaşık 16,5 Milyar $’a çıkması gerekmektedir”.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |