25.11.2016 / İstanbul
TOBB’un ev sahipliğinde gerçekleşen forumda, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu girişimcilere hitap etti.
Panelde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, zenginleşmenin tek yolunun girişimcilikten geçtiğini, hem birey hem de toplum olarak zenginleşmek istediklerini söyledi.
Girişimcilik anlamında Almanya ve Japonya’yı örnek gösteren Hisarcıklıoğlu, 2. Dünya savaşı sonrasında bu iki ülkenin girişimcileri sayesinde küllerinden yeniden doğduğunu anlattı.
İşsizliğin çözümünün de girişimcilikten geçtiğini vurgulayan TOBB Başkanı, “Bugün dünyanın en zengin ülkeleri en girişimci olan ülkeler. Tek 1 girişimci, 10 kişiye istihdam sağlıyor. Bizim her yıl 90 bin girişimci çıkarmamız lazım ki 900 bin kişiye istihdama katalım” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Japonya’da toplam nüfusun yüzde 5’inin, Türkiye’de ise yüzde 2’sinin girişimci olduğunu, Japonya seviyesine gelmek için 2 milyon yeni girişimciye ihtiyaç olduğunu söyledi.
Daha fazla girişimciye ulaşabilmek için en önemli potansiyeli kadınlar ve gençlerin oluşturduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Tek kolla boks yapılmaz. Daha fazla kadının girişimci olması lazım. Gençlerin de bu alana daha fazla heves etmesi lazım. Bunu sağlayabilmek için 2007 yılında TOBB Kadın Girişimci Kurulu’nu, 2009 yılında TOBB Genç Girişimci Kurulu’nu kurduk. Kurullarımız tüm Anadolu’da kendi başarı hikayelerini anlatarak, rol model olarak daha fazla genci ve kadını girişimciliğe teşvik etmek için büyük bir heyecanla çalışıyor. Başladığımızda % 6,5 olan kadın girişimci oranı bugün % 8,5 seviyesine ulaştı. Binlerce gencimizi yüzlerce montörle buluşturduk” dedi.
-“İstanbul’u küresel girişimciliğin merkezi yapacağız”
Daha güçlü ve zengin bir Türkiye için girişimcilik konusunda önemli bir gündem oluşturduklarını belirten Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Gelecek bize pek çok şey vaat ediyor. İnanıyoruz ki dünyadaki yeniliklerin % 99’u henüz yapılmadı. Ancak artık yapılmayanı yapmak veya farklı şekilde yapmak gerekiyor. Bu yüzden de hangi sektöre yatırım yapıldığı önemli değil, önemli olan akla yatırım yapmak. Dünyada artık para eden tek şey akıl. Yenilik ancak akılla yapılır. Biz Türkiye’yi girişimcilik aracılığıyla bu yeniliğin merkezi yapmak için çalışıyoruz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak amacımız İstanbul’u küresel girişimciliğin merkezi yapmak. Startup'lara vergi ve mevzuat konusunda her türlü kolaylığı sağlamamız lazım. Asya’daki, Ortadoğu’daki, Afrika hatta Avrupa’daki genç beyinlere bunu vaat edersek, o zaman Türkiye devrim yapar.”
-"Uber, hiç taksisi olmadan 50 milyar dolarlık ciroya ulaştı"
Hisarcıklıoğlu, bir işe akıl konulmazsa kazanmanın mümkün olmadığını söyledi.
Taksiciliğin 200 yıllık bir meslek olduğundan bahseden Hisarcıklıoğlu, ancak Uber'in çıktığını ve hiç taksisi olmadan 50 milyar dolarlık bir ciroya ulaştığını dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, alibaba.com'un ise stoku ve deposu olmadan perakende devi haline geldiğini, cirosuyla Walmart'ı geçtiğini kaydetti.
TÜPRAŞ'ın, Türkiye'nin en büyük şirketi konumunda bulunduğunu ve yıllık cirosunun 10 milyar dolar civarında olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, alibaba.com'un ise sadece bir günde 17 milyar dolarlık ciro elde ettiğine dikkati çekti.
Hisarcıklıoğlu, Tesla'nın elektrikli otomobil olarak yola çıktığını, şimdi işi sürücüsüz otomobile çevirdiğini belirterek, "Amerikan Patent Kurulu Başkanı 1890'lı yılların başında dünyada icat edilmeyen hiç bir şeyin kalmadığını söyledi ama o günden bu yana dünyada birçok şey icat edildi. Bugünden sonra da yeni şeyler icat edilecektir." dedi.
Hisarcıklıoğlu, hayal etmekten korkmamak gerektiğini de dile getirerek, en büyük özgürlüğün orada başladığını sözlerine ekledi.
-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da, özellikle bugün için bakıldığında dünyanın çok ama çok kritik bir dönemden geçtiğini, çok büyük krizlerin içinde olduğunu ve daha büyüklere gebe bir süreçten geçtiğini ifade etti.
Albayrak, "Kriz eşittir fırsat' felsefesinden baktığımızda meseleye, her kriz kendi içinde birçok fırsatı doğurur. Girişimcilik ruhu ve uygulaması eğer fırsatları değerlendirmek, oluşan alanları doğru şekilde kullanmak ve netice almaksa, aslında bugün çok doğru bir dönemden geçiyoruz." diye konuştu.
Son 15 yılda çok önemli gelişmeler yaşandığını dile getiren Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Dünya ekosisteminde çok önemli kırılmalar ve kaymalar yaşandı. Bunu bir cümleyle özetlemek gerekirse, dünyadaki güç ve sermayenin, zenginliğin her geçen gün Doğu'ya kaydığı bir süreçten geçiyoruz. 2004 G7 toplantılarında Çin'in dünyadaki en büyük ikinci ekonomi olması ile ilgili süreç 2020'ler diye tahmin ediliyordu. 2010 yılına geldiğimizde Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi oldu. Bunu takip eden süreçte 2014 sonu itibarıyla satın alma gücüne göre Çin, ABD'yi geçip dünyanın birinci ekonomisi oldu. Reel rakamlarda bunun 2020 yılı itibarıyla gerçekleşmesi bekleniyordu."