26.11.2016 / Ankara
TOBB Başkanı ve TOBB ETÜ Mütevelli Heyet Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu törende yaptığı konuşmada, TOBB ETÜ’de en kaliteli eğitimi sağlayarak, öğrencileri en iyi şekilde yetiştirme gayreti içinde olduklarını belirterek, “Sizlerin sadece ülkemizde değil, dünyanın her yerinde, rekabet edebilmenizi mümkün kılıyoruz. Sizler, teori ve pratiği aynı müfredatta buluşturan bir okulun mensubusunuz. Ortak eğitim modelimiz sayesinde, işin hem teorisini hem de pratiğini öğrendiniz, sahayı da tanıdınız. İşte bizim farkımız burada. Buradan mezun olan kardeşim, 1 yıllık iş tecrübesiyle hayata atılıyor. Diğer üniversite mezunlarına göre, hayata 1 adım önde başlamış oluyor” dedi.
FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ.
Eğitimi Türkçe yaptıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “İstesek yabancı dille eğitim de yapardık. Ama bunu tercih etmedik. Çünkü önce kendi dilini doğru-düzgün konuşacaksın, kendini düzgün ifade edeceksin ki, toplumda öne çıkabilesin. Türkçe eğitim verirken, sizlerin en az 2 yabancı dili en iyi şekilde öğrenmenizi de sağladık. TOEFL belgesini zorunlu tutan tek üniversite olduk. İngilizce dışında ikinci bir yabancı dili öğrenmeyi de mecbur kıldık. Böylece bir tek bizim mezunlarımız, yani sizler, önce kendi dilinize hakim olacaksınız. Sonra da dünyanın her tarafında herkesle rahatlıkla iletişim kurabileceksiniz” şeklinde konuştu.
Liderlik ve sosyal davranış derslerini verdiklerini de anımsatan Hisarcıklıoğlu, böylece daha rahat inisiyatif alın, konuşmasıyla ve duruşuyla insanları etkileyen mezunlar verdiklerini ve onların geleceğin liderleri olsını istediklerini söyledi.
-“Gerçek hayat şimdi başlıyor”
Mezun olan öğrencilere tavsiyelerde bulunan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Sizler için okul hayatı bitiyor, hayat okulu başlıyor. Yani, gerçek hayat şimdi başlıyor. Bu vesileyle hem size, hem de tüm genç arkadaşlarıma tavsiyelerim olacak. Birincisi, devamlı kendinizi güncellemek zorundasınız. Zira bilginin geçerlilik süresi de bu kadar kısa olmamıştı.
İkincisi, farklı düşünme, yani mevcut kalıpları yıkma. Bu devirde başarılı olmak için, sizi sınırlayan zihni duvarları yıkacaksınız. 100 sene önce Henry Ford, ilk otomobili üretmek için uğraşırken küçümsendi. "Atlar her zaman kullanılacak, otomobilse ancak geçici bir moda olacak” dediler. Eğer o günkü kalıplara bağlı kalsaydı, daha hızlı giden at üretirdi. Ama o kalıpları yıktı. Hayalinin peşinden gitti. Ford Otomotiv işte böyle doğdu.
Size hep şunu söylemiyor muyum. Eski köye yeni adet getirin! Evet sizin işiniz zor olacak, çünkü rekabet fazla. Ama avantajınız da şu; 21.yüzyılda en büyük sermaye, en büyük değer; Fikir. Elektrikli otomobil üretme fikriyle yola çıkan Tesla'ya bakın. Daha toplu satışı yok. Ama değeri şimdiden Mercedes'i geçti. Çünkü fikir tuttu.
TOBB ETÜ de iyi bir fikirdi. Sizlerle birlikte başarı hikâyesine dönüştürdük. Türkiye’nin hem en yenilikçi hem en girişimci üniversiteleri arasına girdik. Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasına giren “En Genç Türk Üniversitesi” olduk Endüstri mühendisliği bölümü öğrencilerimiz, TÜBİTAK Proje Yarışması'nda Türkiye 1.liğini kazandı. Tıp Fakültemiz, bu yıl LYS’de Türkiye 2. Sırayı aldı. LYS’de ilk 100’den 10 öğrenci aldık bu yıl.
Bunlarla gurur duyun, mezun olduktan sonra da bağınızı koparmayın, Okulunuza sahip çıkın. TOBB ETÜ; iyi fikirler üreten girişimciler çıksın diye kuruldu. TOBB ETÜ girişimcileri desteklesin diye kuruldu. İşte bünyemizde girişimciler için kuluçka merkezi var. TOBB ETÜ teknoloji merkezini hayata geçirdik. İşte garaj’da uzman, yatırımcı, fikir sahibi bir arada. Bedava ofis, danışmanlık, yatırımcılarla buluşma imkânları. Girişimciliğin altın kuralıdır, bedava ne varsa kullanın.
Buradan güzel iş fırsatları da çıkıyor, 2 örnek vereyim. Menuburada.com: 100 bin restoranın menülerini görüyorsunuz. İçeriğini – fiyatlarını karşılaştırıyor, müşteri tavsiyelerini okuyorsunuz. Yani bedavadan gurme oluyorsunuz.
Bir diğer arkadaşımız, şehirlerdeki çöp toplama konteynerlerine dedektör takmış, bilgisayar ağına bağlamış. Dolacak gibi olduğunda çöp arabasını oraya yönlendiriyor. Böylece çöp toplama işine hız ve etkinlik kazandırıyor. Belediyenin hizmet kapasitesini artırıyor, maliyetlerini düşürüyor.
Ve çok çalışın. Zira şunu unutmayın. Yetenek sizi belki zirveye taşır. Ama ancak karakteriniz sizi orada tutar. Fikirleriniz ve görüşleriniz, değişmeden sabit kalmasın. Kendinizi yenileyin. Çünkü sadece ölüler ve deliler değişmez. İster sağcı, ister solcu olun, hangi fikirde olursan ol, önce kaliteli insan ol. Sen kaliteli insan olduğun zaman, inandığın fikre de kalite katarsın. Güvenilir olur, saygı görürsün, her işinde daha etkili olursun. Zihninizi, ideolojik sloganlara hapsetmeyin, komplo teorileriyle zehirlemeyin. Her sorunun, her olumsuzluğun, arkasında başkalarını gören, komploları, hayali odakları mazeret gösteren, kolaycı ezberlerden uzak dur. Bunlar hem zihnimizi tembelleştirir, hem de toplumsal refleksleri köreltir. Bunlara takılıp kalmak, bizleri gerçek dünyadan koparır, bizi çözüme değil batağa sürekler.
Bir toplumu ayakta tutan temel faktör "Toplumsal güvendir". Ne yazık ki bizim neslimiz, özellikle son yıllarda birbirine güveni bıraktı. Kutuplaştıran, ötekileştiren, toplumun fay hatlarını derinleştiren söylemler ve politikalara saplanıp kaldık. O yüzden, birbirinizi sevin. Farklı fikirlerden olsanız da kimseyi öteki diye görüp, küçümsemeyin”.
-15 Temmuz darbe girişimi
15 Temmuz darbe girişimi sürecinde yaşananlara da değinen Hisarcıklıoğlu, “O gece darbeye ilk karşı çıkan, ilk inisiyatif alan meslek örgütü TOBB idi. Daha darbe bildirisi okunur okunmaz, saat 00.22’de “Milletin iradesi ve demokrasi dışında hiçbir iradeyi tanımıyoruz. Gün demokrasiye sahip çıkma günüdür” dedik. ETÜ’deki öğrenci kardeşlerimin de, benzer tepkiyi anında verdiklerini gördüm ve sizlerle bir defa daha gurur duydum. Buradaki gençlerimiz, vatanseverlikleriyle de öne çıktılar. Ama şehit ve gazi olan 4 öğrenci kardeşimi özellikle sizlere tanıtmak istiyorum. Ömer Can Açıkgöz, Hukuk Fakültesinden öğrenci kardeşimiz.15 Temmuz hain darbe girişimi sırasındaki milli direnişte Ankara’da şehit düştü. Hatırasını yaşatmak üzere, Üniversitemizdeki bir amfiye ismini verdik. Hanifi Can Türkoğlu, Hukuk Fakültesinden bir diğer öğrenci kardeşimiz. 15 Temmuz gecesi milli direnişinde tanktan düşerek ciddi şekilde yaralandı. Taha Bilgin, Mühendislik Fakültesi öğrencimiz, kafasına bir şarapnel parçası isabet etti. Yusuf Balıkçı, İşletme Bölümü öğrencimiz, o da o gece yaralananlar arasındaydı” dedi.
-Maliye Bakanı Ağbal
Maliye Bakanı Naci Ağbal da mezun olan öğrencileri tebrik ederek, hükümetin özellikle eğitim alanında yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
10 yılı aşkın süredir ekonomide büyük başarılara imza atıldığını dile getiren Ağbal, ülkenin alt orta gelirden üst orta gelir sınıfına yükseldiğini söyledi.
Yüksek gelirli ülkeler arasında yer almayı hedeflediklerini belirten Ağbal, "Ülkemiz bu yılın ilk yarısında yüzde 3,9 ile Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerin 2,5 katı büyüme göstermiştir. Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede, büyüme dalgalı bir seyir izlerken, Türkiye 27 çeyrektir kesintisiz şekilde büyüyerek, diğer gelişmekte olan ülkelerden pozitif yönde ayrışmıştır." diye konuştu.
Bakan Ağbal, sürdürülebilir büyümenin ön koşulunun verimliliğin artırılması olduğuna, verimliliğin temelinin ise eğitim ve inovasyondan geçtiğine işaret etti.
Ülkelerin en büyük gücünün, nitelikli insan gücü olduğunu söyleyen Ağbal, nitelikli insan gücünün de ancak eğitimle artırılabileceğini vurguladı.
Bu anlamda hükümet olarak üstlerine düşen görevi yerine getirdiklerini ifade eden Ağbal, 2017 yılı bütçesinde bundan önceki yıllarda olduğu gibi en büyük payı eğitime ayırdıklarını bildirdi.
Eğitime gelecek yıl için bütçeden 122 milyar lira kaynak ayrıldığını dile getiren Ağbal, "Böylelikle bütçemizin yüzde 20'sini sadece eğitime ayırıyoruz. Bu dönemde hem devlet hem de vakıf üniversiteleri sayılarını önemli ölçüde arttırdık. 2002 yılında 53 olan devlet üniversitesi sayısı 111'e ulaştı. Bu dönemde vakıf üniversitesi dahil üniversite sayısı da 76'dan 176'ya çıkmış oldu." ifadesini kullandı.
-Milli Eğitim Bakanı Yılmaz
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz da Türkiye'nin her alanda daha iyiye gittiğini belirterek, bunun sebebinin ise eğitimde çok ileriye gidilmesi olduğunu ifade etti.
TOBB ETÜ'nün, çok kısa sayılacak bir süre içerinde diğer üniversiteler arasında seçkin bir yere geldiğini ve eğitiminde bu başarı seviyesini yakaladığını, Türkiye'nin eğitimde çok iyi bir yere gittiğini vurgulayan Yılmaz, üniversitenin kurulmasında ve gelişmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Törene katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın, Türkiye'nin yarınını bugünden daha iyi yapmak için eğitim alanıyla ilgili her gün yeni bir projeyle kendilerine geldiğini aktaran Yılmaz, şöyle konuştu:
"Şundan gönlünüz emin olsun, geçmişten çok çok daha iyiyiz. Biz bunu söylediğimiz de diyorlar ki 'anladık maddi yönden iyisiniz de manevi yönden sıkıntı var, değerler eğitiminde sıkıntı var.' Onun da doğru olmadığını 15 Temmuz'da TOBB ETÜ üniversitesinin öğrencileri gösterdi. 'Şehit mi gerekiyor vatan için? Biz varız' dediler, Ömer Can gibi. 'Gazi mi gerekiyor?' dediler, yine 'biz varız' dediler. Muhakkak ki insanı yaşatmak lazım ama milleti yaşatmak için mutlaka ve mutlaka zor günlerde birilerinin bu vatan, bu bayrak, bu ülkenin değerleri için hayatını vermeye hazır olması lazım. Onu da gördük. Dolayısıyla gönlünüz rahat olsun, Türkiye'nin geleceği çok daha parlak, çok daha güzel olacaktır."
Bakan Yılmaz, TOBB Üniversitesi'nin çok daha güzel başarılara imza atacağına inancının tam olduğunu belirterek, öğrencileri tebrik etti.
Mezun olan öğrencilerin önüne yepyeni bir hayatın açıldığını kaydeden Yılmaz, öğrencilere başarılar dileyerek, yetişmesinde emek veren öğretim üyelerine de teşekkür etti.
TOBB ETÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Şahin de Türk devlet tarihinde, devletin ne olduğunu dünyaya öğreten önemli zamanların bulunduğunu, 15 Temmuz gecesinde de bunlardan birinin yaşandığını söyledi.
Şahin, TOBB ETÜ'nün 2004 yılında 270 öğrenciyle yola çıktığını anımsatarak, şu anda üniversitede 6 fakülte ve 22 bölüm bulunduğunu ve öğrenci sayısının 6 bini geçtiğini belirtti.