TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

En düşük teklife iş verilir mantığını yıkmamız lazım


09.02.2011 / ANKARA



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Müteahhitlik sektörünün ufak tefek şikayetleri bulunduğunu belirterek, ''Bu ufak tefek şikayetlerde Kamu İhale Kurumunun bize yardımcı olması lazım'' dedi. Hisarcıklıoğlu, müteahhitlik sektöründe karlarını kısacak, kalitesizliği ön plana çıkaracak şekilde en düşük teklife iş verilir mantığını yıkmaları gerektiğini söyledi.​ ​

Haber videosu için tıklayınız

TOBB Türkiye Müteahhitlik Hizmetleri Meclisi İkiz Kuleler'de toplandı. Toplantıya Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül ile TOBB Türkiye Müteahhitlik Hizmetleri Meclis Başkanı Erdal Eren'de katıldı.

 
Toplantının açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk müteahhitlik sektörünün geçen yılın ilk 9 ayında büyümesinin yüzde 18,4 olduğunu, sektörün 200'den fazla alt sektörü otomatik olarak ilgilendirdiğini söyledi. Müteahhitlik sektörün Türk ekonomisinde yüzde 30'luk bir paya sahip olduğunu yaklaşık 1 milyon 400 bin kişinin bu sektörde istihdam edildiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, yurtdışı müteahhitlik sektörünün de yılda 15 milyar dolarlık iş alma kapasitesini yakaladığını, 33 Türk müteahhitlik firmasının dünyanın en büyük 225 inşaat firması arasında yer aldığını kaydetti.

 

Dünyada alınan iş adedi bakımından Türk müteahhitlik sektörünün ikinci sırada yer aldığını, yakın zamandaki hedeflerinin dünya lideri olmak olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, orta vadede bu 15 milyar dolarlık iş kapasitesini önce 50 milyar dolara, ardından da 100 milyar dolara çıkarma kapasitesini yakalamaları gerektiğini anlattı.

 

 Müteahhitlik sektörünün bazı ufak tefek şikayetleri bulunduğunu da kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu şikayetler konusunda Kamu İhale Kurumundan kendilerine yardımcı olmalarını istedi. ''Dünyanın hiçbir yerinde ucuz demek, iyi demektir diye birşey yok'' diyen Hisarcıklıoğlu, ucuza iş veriyor olmanın kalitenin de yakalandığı anlamına gelmediğini söyledi. Türkiye'de millet olarak para kazanmak ayıp gibi bir anlayışın hakim olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, kimi görse ''İdare ediyoruz'' dediğini, belirterek, bu durumu eleştirdi.

 

<b>-''Bizim paraya göz dikmeyin... Bizim parayı artırın''<b/>
 
Sektör olarak para kazanmazlarsa ülkeye yatırım da yapamayacaklarını belirten Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bürokrasiye söylüyorum bizim kazandığımız para, cebimize giren paranın hepsi bizim değil. Ben bunu ihalelerden bilirim. Cebimize ne girse bizim zannederler. Tam tersi. Bunun belki yüzde 2'si,3'ü, 4'ü, 5'i bize kalır. Hepsi bir taraflara dağılır. O para bizim değil. Onun için bizim paraya göz dikmeyin tam tersine bizim parayı artırın. Artırın ki bizim cebimize para girsin. Para girdikçe biz bunu muhakkak, bu koşan insanlar bunu alıp da tatilde, şurada burada, kumarda yemezler. Bu ülkeye yatırım yaparlar. Yatırım yaptıkça da ne yaparlar? Yarın sizin çocuklara iş imkanları sağlayacak tesisleri biz açabiliriz. Artık devlet eliyle büyüme bitti. Allaha çok şükür şöyle de bir kanun yok. (Bürokratın, siyasetçinin çocuğu otomatikman bürokrat olur) diye. Bunların hepsine işi biz vereceğiz. İşi biz vereceksek, bizim işi büyütün. Bizim çocuklara da iş lazım. Türkiye'nin en önemli sorunu işsizlik. TÜİK'in rakamlarına göre bugün 3 milyon kişi Türkiye'de işsiz. 2 milyon kişi de bir seneden fazla iş aramaktan bıktığı için iş aramıyor artık...Bizim karları kısacak, kalitesizliği ön plana çıkaracak şekilde ne olur bu 'en düşük teklife iş verilir' mantığını yıkmamız lazım. Kazanmayacak adama iş vermeyin. Zaten problem oluyor ondan sonra. Hem kamuya problem oluyor, hem bize problem oluyor. Ondan sonra bize bakarken başka tarzda bakılıyor. Burada en önemli kilit, anahtar sizsiniz. Özellikle yurt içi yatırımlarda KDV'ler üzerimize kalıyor. KDV'nin ne olur bize iadesini sağlayın. Ki bizim karımız orada. Maliye Bakanlığıyla konuşur, bu iadeyi bize sağlarsanız o zaman sektör olarak size daha ucuza iş yapabiliriz. Bizim yurtdışı müteahhitlik sektörü de işsize iş sağlıyor. Yani madalya takılacak iş yapıyor burada. O zaman prim desteğinin de bizden esirgenmemesi lazım.''

 

Hisarcıklıoğlu, yurtdışındaki ihalelere girerken Türk bankalardan teminat mektubu alabilmeleri gerektiğini, oysa burada sakıntı yaşadıklarını belirterek, yabancı bankalardan alınan teminat mektupları için yurtdışındaki bankalara önemli komisyonlar ödediklerini bu paranın yabancı bankalara kaptırılmaması gerektiğini, bunda herkesin hakkı bulunduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türk bankacılık sektörüyle, Eximbank'ın yurtdışında iş yapmaları sırasında ihtiyaç duydukları teminat mektubunu verme konusunda müteahhitlik sektörünün arkasında olması gerektiğini kaydetti.

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA