TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk iş toplumunun hala AB'ye ihtiyaç duyduğunu belirterek, "AB'den yapıcı eleştiri ve destek bekliyoruz. AB Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin üyesi olduğunu görmeli. Avrupa'da 'Birleşik Avrupa'dan bahsediliyor; 60 yıl geçti ama hala birleşemedik. Bugün siyasi idealimiz, Avrupa düşüncesi etrafında halklarımızı birleştirmek olmalı" dedi.
Hisarcıklıoğlu konuşmasında, Türk iş toplumunun siyasi, sosyal ve kültürel modernleşmenin dinamiklerinden biri olduğunu söylerken, AB’nin de sıkıntılı günler geçirdiğine dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu AB’nin kendi konumunu tanımlamak zorunda olduğunu ve Avrupalıların Türkiye ile ilgili olarak doğru bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. TOBB ve DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, " Avrupa Türkiye'yi içine alırsa, dış politikada elini güçlendirecektir" dedi.
- Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise konuşmasında, "Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili A planı da B planı da tam üye olmaktır" dedi.
Bağış, Türkiye'nin 60 yılda beri bir hayalin peşinden koştuğunu ancak bunu halen gerçekleştiremediğini söyledi.
Türkiye'nin bu konudaki isteğini kaybetmediğini vurgulayan Bağış, "AB'nin henüz genişlemesi bitmedi. Türkiye AB'ye girerse, AB'nin çatısı çökmez, Türkiye o çatıyı omuzlar" dedi.
Türkiye'nin bir değişim sürecinden geçtiğini ve bu değişim süreceğini ifade eden Bağış, "Bu değişim gücünü sivil toplumdan alıyor. Sivil toplum diyalogu Türkiye'nin AB'ye üyeliğinde en önemli sacayaklarda birini oluşturuyor" diye konuştu.
Türklerin artık vize uygulamalarından bıktığını söyleyen Bağış, Türklerin kendilerini en az Avrupalı hissetmelerine neden olan vizeyi Avrupalı ülkelerin artık kaldırması gerektiğini belitti.
Bağış, şu anda sivil toplumlar arasındaki en büyük engeli vize olarak gördüklerinin de altını çizdi.
-"Milletimiz vize kelimesinden bıktı usandı artık "
Türklere yabancı ülkelerin uyguladığı vizeyle ilgili de konuşan Bağış, “ Bizim milletimiz vize kelimesinden bıktı usandı artık.Türklerin kendilerini en az Avrupalı hissetmelerine neden olan vizeyi Avrupalı ülkeler artık kaldırmalı. Şu anda sivil toplumlarımız arasındaki en büyük engeli vize olarak görüyoruz. “ dedi. Bağış son yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre, Türklerin yüzde 60’ının Türkiye’nin AB ‘ye girişini istediğini yüzde 67.3’ünün ise üyeliğini istemediğini kaydetti. Bunun çok büyük bir ikilem olduğunu kaydeden Bağış, “ Türkiye tam üye olmak istiyor bunun önündeki en büyük engel hem Türkiye hem de Avrupa’daki önyargı. Türkiye adil müzakere istiyor. Türkiye, AB’nin Kıbrıs’a sorun çıkarmadığı halde niye Türkiye’ye sorun çıkardığını sorguluyor. Tüm bunlara rağmen AB Türkiye için en önemli dış politika" diye konuştu.
-Füle’den destek
Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Stefan Füle ise konuşmasında, ''Avrupa Birliği (AB), üyelikle ilgili zorlukları aşmanız konusunda size yardımcı olacak. Yalnız değilsiniz'' dedi. Füle, sivil toplum örgütlerinin çok önemli olduğunu belirtti.
Sivil toplum kuruluşlarının, gelişimlerini sağlamada birçok engelle karşı karşıya kaldığını ifade eden Füle, gelişimin sağlanması için yeni bir düşünce gerektiğini söyledi.
Gerek hükümetlere gerekse AB kuruluşlarına sivil toplum örgütlerinin rolünü ve gücünü güçlendirme ve daha etkin kılma yönünde bir sorumluluk düştüğünü anlatan Füle, birçok durumda yeni mevzuatlar gerekebildiğini bildirdi.
-''Yalnız değilsiniz''
Katılımcı demokrasi içerisinde sivil toplumun güçlendirilmesi için çalışacak bir yapıları olduğunu söyleyen Füle, şunları kaydetti:
''AB'nin genişleme stratejisinin bir parçası olarak 2007 yılında başlatılan bu müessese o günden bugüne gelişti. Avrupa Birliği tarafından finansmanı yapılmakta. 2007 yılı Kasım ayında Avrupa Komisyonu sivil toplumun katılımcı demokrasideki rolünün altını çizdi. Aynı zamanda daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğini belirtti. Bunun amacı da dernek kurma özgürlüğünün derinleştirilmesi, mevzuat çerçevesinin sağlam bir temele oturtulması. Sivil toplum örgütlerinin geliştirilmesi için o günden bugüne 80 milyon avroyu aşan bir miktar harcandı. Bu Batı Balkanlarda ve Türkiye'de sivil toplum müessesinin uygulanması için adanmıştır.''
- Uluslararası Avrupa Hareketi Başkanı Pat Cox
Uluslararası Avrupa Hareketi Başkanı Pat Cox, sivil toplum örgütlerinin bölgelerde yaptığı çalışmaları önemsediklerini belirtti.
Birkaç ay önce Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Büyükelçi Volkan Bozkır'ın davetlisi olarak Antalya'da düzenlenen Gazeteciler Semineri'ne katıldığını ifade eden Cox, burada birçok sivil toplum örgütleriyle bir araya gelerek görüşme imkanı bulduğunu bildirdi.
Cox, bu görüşmelerden Türkiye'de birçok şeyin değiştiğini anladığını, 10 yıl önce bunları dile getirmenin mümkün olamayacağını kaydetti.