TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Hisarcıklıoğlu, 'Ankara direkt uçuyor' toplantısına katıldı


23.11.2017 / Frankfurt / Almanya



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Havayolları’nın Ankara-Frankfurt doğrudan seferlerinin başlaması dolayısıyla Ankara Ticaret Odası tarafından Frankfurt’ta düzenlenen toplantıya katıldı.​

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Ankara Ticaret Odası mensubu olmaktan gurur duyulması gereken bir günde olduklarını belirterek, “Benim yıllardır sıkıntı çektiğim, şikâyet ettiğim bir konu vardı. Ankara’dan direk uluslararası uçuş bulamıyorduk. Aktarmalı gitmek demek, 4-5 saat kayıp demekti. Hadi biz mecburen buna katlandık diyelim, yabancı yatırımcı, turist böyle bakmıyordu. Direk uçuş olmayan yere, bunları çekemiyorduk. Gürsel Başkanımız sayesinde, yıllardır mücadelesini verdiğimiz, büyük bir problem çözüldü. Yönetimiyle birlikte, önce Sayın Cumhurbaşkanımıza giderek konunun önemini anlattı. Sayın Başbakanımızın da desteğini aldı ve Ankara için bu çok hayırlı işin gerçekleşmesini sağladı” dedi.

 

Frankfurt, Berlin ve Viyana seferlerinin başladığını bildiren Hisarcıklıoğlu, yakında Düsseldorf ve Amsterdam gibi başka şehirler de ekleneceğini söyledi.

 

“Şehrine sevdalı, vizyon sahibi Oda Başkanı böyle olur” diyen Hisarcıklıoğlu, “İnşallah Ankara sadece bir şehrin değil, İç Anadolu’nun dünyaya açılan kapısı olacak. Yeni ticaret ve yatırım fırsatları yanı sıra, turizm de canlanacak. Bu konunun üzerinde özellikle duruyorum, zira Başkanımızın ve yönetiminin kıymetini hepimiz bilmeliyiz” ifadelerini kullandı.

 

Ankara Ticaret Odası’nda demokratik ortamda bir seçim yaptıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Doğal olarak, tartışmalar, çekişmeler yaşandı. Şimdi bunları geride bırakıp, Ankara için, temsil ettiğimiz iş alemi için, birlikte çalışma zamanı. Zira birlik olmadığımızda, hepimiz ve tüm camiamız,  kaybediyor. Geçmişte böyle sıkıntılar yaşamadık mı? Birlikte rahmet, ayrılıkta azap var öğüdünü unutup, bunun vebalini taşımadık mı? Artık bunları geride bırakmalıyız.

 

İşte, kendi içimizde kutuplaşmayla zaman ve emek israf etmek yerine, işimize odaklanınca, böyle güzel sonuçlar elde ediyoruz. Sırada, Ankara için bir diğer tarihi adım olan, Fuar alanı var. Odamız burada da, hem işi sahiplenmiş durumda. Hem de en büyük sermayedarlardan biri olarak, elini de taşın altına koymaktan çekinmedi. İnşallah Ankara, tüm bu hizmetlerle çok daha gelişmiş, zenginleşmiş bir şehir olacak. Bizler de, burada en büyük katkı sağlayan ATO mensubu olmakla, iftihar edeceğiz”.

 

Hisarcıklıoğlu, toplantıya katılan eski TBMM Başkanı ve Ankara Milletvekili Cemil Çiçek ile eski AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günter Verhaugen’a katılımları nedeniyle teşekkür etti.

 

-“Birleşmiş Milletler, en iyi uygulama seçti”

 

Toplantı sonrasında Türkiye’ye geri dönerek iki temel atma ve açılışa katılacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Kapıkule Gümrük Kapısı yeni yolcu salonu inşaatını bitirdik, açıyoruz. Hamzabeyli yeni gümrük kapısının da temelini atıyoruz. Bunlar da yine hep birlikte bizim eserimiz. Odalarımızın ortak olduğu, GTİ şirketimiz, tüm kara gümrük kapılarını yeniledi, büyüttü. Yaptığımız bu iş, dünyaya örnek oldu. Birleşmiş Milletler, en iyi uygulama seçti. Bakanlığın yaptığı hesaplamayla, ihracat yapan şirketlerimiz bu sayede yılda 400 milyon lira tasarruf etti, yani bu para ceplerinden çıkmadı. İşte, Odalar ne iş yapıyor diyorlar ya, sadece tek bir işle, özel sektörümüze bu kadar para kazandırdık” şeklinde konuştu.

 

Hisarcıklıoğlu, bugünlerde faiz meselesinin ön planda olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti: “TOBB ve Oda-Borsa camiası olarak, KOBİ’lerin faizsiz veya çok düşük faizle, kredi almalarını sağladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde ve Hükümetimizin de destekleriyle birlikte, 2017’de hayata geçirdiğimiz projeler, KOBİ’lere can suyu oldu. Ekonominin çarklarının dönmesi sağlandı. Önce 81 il’deki Odalar-Borsalar ile TOBB, tüm kaynaklarını bir araya getirdi. Bankalarla anlaştık ve topladığımız her 1 lira karşılığı KOBİ’lere 10 lira yeni kredi kullandırdılar. Kredi faizi yıllık yüzde 9,90 ile bugüne kadar ticari kredilere uygulanmış en düşük faiz oldu. Enflasyondan arındırdığımızda, esasında o tarihte reel olarak sıfır faizli kredi demekti. Şimdilerdeyse reel faizi eksi bile oldu.

 

İkinci adımı Sanayi Bakanlığımızla birlikte attık. KOSGEB aracılığıyla, 3 yıl vadeli ve faizsiz olarak, 50 bin lira işletme kredisi imkanı sağlandı. 3. adımda, TOBB’un kurucu ortağı olduğu Kredi Garanti Fonu KGF’ye, Hükümetimiz destek verdi. Kedi kefaleti limiti 250 milyar liraya çıkarıldı. Bu 3 projemizle birlikte, Türkiye çapında toplam 653 bin firma (-ki büyük çoğunluğu KOBİ’ydi), toplam 232 milyar lira banka kredisi kullanabildi. Türkiye’deki aktif üye sayımız yaklaşık 1,2-1,3 milyon. Demek ki her 2 üyemizden 1’i, TOBB ve Oda-Borsa camiası sayesinde, finansmana ulaştı”.

 

-81 İl’de Oda/Borsalar ile istihdam seferberliği başlatıldı

 

İstihdam meselesinde de tarihi adımlar atılmasını TOBB ve oda/borsa camiasının hep birlikte başardığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Şubat ayında TOBB Ekonomi Şurasında, Sayın Cumhurbaşkanımıza yaptığımız öneri kabul gördü. İstihdama yönelik, bugüne kadar sağlanmamış destekler geldi. 81 İl’de Odalarımız-Borsalarımız, bu işe sahip çıktı ve istihdam seferberliği başlattık. Son 1 sene itibariyle, 1,5 milyon kişiye ilave istihdam sağladık. İşte tüm bunlar, camiamızdaki akıl birliği, el birliği, gönül birliğiyle mümkün oldu” dedi.

 

Başka sıkıntıların da olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, hepsini aşacak iradeye ve imkâna sahip olduklarını belirterek, “Birlik ve beraberlik içinde hareket ederek, böyle pek çok iyileşmeyi sağlayabiliriz. Kavga ile sorun-sıkıntı çözülmez. Ortak akılla, diyalogla çözülür. Bir ve beraber olunca Allah rahmeti ve bereketi de verir. Yeter ki birbirimizi ötekileştirmeyelim” şeklinde konuştu.


-"23 trilyon dolarlık bir pazara çok rahat ulaşma şansımız var"

 

ATO Başkanı Gürsel Baran da Ankara'dan yurt dışına direkt uçuşların artması için yaklaşık bir yıldır çalıştıklarını hatırlattı.

 

Frankfurt'ta bulunma nedenlerinin birinin "direkt uçuşlara destek vermek" olduğunu vurgulayan Baran, Meclis üyeleriyle birlikte ilk seyahatlerini Almanya'ya gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Ankara'dan yurt dışına direkt uçuşların artmasının sadece ulaşım kolaylığı açısından değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Baran, "Direkt uçuşlar, Ankara'nın kongre, fuar ve sağlık turizmi alanında gelişmesi için çok önemli bir etken." dedi.

 

Ankara'dan Frankfurt'a yaklaşık 3,5 saatte geldiklerine işaret eden Baran, "Coğrafi olarak Türkiye'nin ortasında yer alan Ankara'dan 3-4 saatlik uçuşla varılabilecek Almanya, Lüksemburg, Avusturya, Irak, Ürdün, Kıbrıs, Romanya, İngiltere, Özbekistan gibi 34 ülke mevcut. Bunların ekonomik büyüklükleri yaklaşık 23 trilyon dolar. Yani 34 ülkeyi kapsayan 23 trilyon dolarlık bir pazara çok rahat ulaşma şansımız var." diye konuştu.

 

"Ankara Ticaret Odası olarak biz de şehrimizin geleceğini kongre ve fuar turizminde görüyoruz." diyen Baran, ATO'nun ortağı olduğu "Uluslararası Fuar Alanı Projesi"nin de en kısa zamanda sonuçlanacağını aktardı.

 

Baran, "ATO yönetimi olarak Ankara'nın da Frankfurt benzeri bir kongre ve fuar şehri olması için elimizden gelen çabayı göstermeye hazırız. Yurt dışına doğrudan uçuşların artırılması ve Uluslararası Fuar Alanı Projesi'nin hayata geçirilmesi konusundaki gayretlerimizle bu konudaki kararlılığımızı ortaya koyduğumuzu düşünüyorum." diye konuştu.

 

Baran, Almanya ile Türkiye ilişkilerinin çok eskilere dayandığına işaret ederek, hem ithalatta hem ihracatta Türkiye'nin en önemli partnerinin Almanya olduğunu vurguladı. Baran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla iki haftadır uçuşların yapıldığını ifade ederek, emeği geçenlere teşekkür etti. Baran, "Bize düşen görev bunları devam ettirmek bu anlamda bunlara sahip çıkmak. Tüm vatandaşlarımdan da istirham ediyorum. Uçuşlarınızı Ankara'dan yapın ki biz uçuşlarımızı artıralım." tavsiyesinde bulundu.

 

- "Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerinde kara kışı yaşıyoruz"

 

Eski TBMM Başkanı Çiçek de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik süreci hakkında değerlendirmelerde bulundu.

 

Çiçek, halihazırda TOBB'un AB ve Almanya'dan sorumlu danışmanı olan Avrupa Komisyonu eski Başkan Yardımcısı Günther Verheugen döneminde, AB ilişkileri konusunda önemli çalışmalar yapıldığına işaret ederek, "Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerinde şimdi kara kışı yaşıyoruz. Bu ilişkiler gelişsin isteniyorsa yeni bahar havasına, yeni bir Verheugen'e de ihtiyaç var." dedi.

 

Gelinen noktada Türk vatandaşlarında "Biz ne yaparsak yapalım, AB bizi almayacak." görüşünün hakim olduğunu vurgulayan Çiçek, bütün bu olumsuzluklara rağmen hükümet, devlet olarak "müzakereler sürsün" arzusunun bulunduğunu ve gerçekçi bakıldığında aslında halihazırda müzakere edilecek başlığın da bulunmadığını kaydetti.

 

Çiçek, "Biz netice itibarıyla Avrupa Birliği'ne 'yük olsun' diye girmiyoruz. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne, Avrupa Birliği'nin de Türkiye'ye ihtiyacı var. Bu karşılıklı bir alışveriştir. Karşılıklı bir dayanışmayla gerçekleşebilecek bir hedeftir." şeklinde konuştu.

 

Türkiye'nin 50 yıldır terörün her türlüsüyle uğraşan bir ülke olduğunu ve AB ülkelerinin bu olaylar karşısında taziye mesajları dışında somut adımlar atmadığını ifade eden Çiçek, "Dostlarımızdan ne bekliyoruz? Birlikte mutabık kaldığımız iki işlemin yapılmasını bekliyoruz, 'ya yargılayın, ya iade edin.' İade ile ilgili sözleşmelerimiz var. 4,5 sene Adalet Bakanlığı yaptım. İki tane işe yaramaz terörist iade edildi. Halbuki biz yüzlercesini istedik." dedi.

 

Cemil Çiçek, 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananları da anımsatarak, "Kendi meclisini bombalamış, kendi insanına kurşun sıkmış bir yapının halen buralarda Avrupa ülkelerinde himaye görüyor olması anlaşılır gibi değil. Birilerinin bunu bize izah etmesi lazım. Bu dostluğa, demokratik nezakete bile yakışmıyor." değerlendirmesini yaptı.


 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA