TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

“Türkiye’nin potansiyelini, Asya-Pasifik iş dünyasına göstermek istiyoruz”


05.02.2018 / İstanbul



TOBB Başkanı ve Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI) Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi’ne ilişkin bilgi ve tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, dünya dengelerinin değiştiği dönemde, zirvesinin Türkiye’de yapılmasının öneminin büyük olduğunu belirterek, “Türkiye’nin bu büyük potansiyelini, Asya-Pasifik iş dünyasına göstermek istiyoruz. Aramızdaki ticareti ve yatırımları arttırmayı, yeni işbirliği ve ortaklıklar kurmayı hedefliyoruz” dedi.​
Hisarcıklıoğlu, Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu’nun, Kasım ayında İstanbul’da gerçekleşmesi planlanan, Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi’nin, hazırlıklarını yapmak üzere toplandıklarını söyledi.
 
Konferansın tarihi, yeri, teması, başlıkları, programın formatı ve konuşmacıları ele alacaklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Bu vesileyle CACCI’nın saygıdeğer başkanı Jemal Inaishvili’ye, başkan yardımcısı Samir Modi’ye, Genel Direktör Ernest Lin’e ve tüm CACCI Planlama Komitesi mensuplarına, ülkemize gelerek, bizleri onurlandırdıkları için teşekkür ediyorum” dedi.
 
Asya Pasifik Bölgesi’nin, dünya nüfusunun yüzde 40’ını, dünya ekonomisinin ise yüzde 23'ünü kapsadığına değinen TOBB Başkanı, “Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu, bu bölgenin en büyük iş dünyası örgütü. 28 ülkeden yaklaşık 3 milyon şirketi temsil ediyor. Türkiye olarak, Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki işadamlarıyla, güçlü bir ekonomik entegrasyon istiyoruz. Küresel ekonomi için, Asya-Pasifik Bölgesi'nin büyüyen önemini dikkate alıyor, bundan herkesin kazanacağı sinerji yaratmak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Hisarcıklıoğlu, bölge ülkeleriyle Türkiye arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin olması gereken düzeyde olmadığına dikkat çekti.
 
Asya-Pasifik bölgesinin Türkiye’nin ihracatının içindeki payının yüzde 7, ithalatının ise yüzde 24 olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, “Yatırımlarda da benzer bir tablo söz konusu. 2000-2017 döneminde, yani son 17 yılda Türkiye’ye, 150 milyar dolar uluslararası yatırım geldi. Asya-Pasifik ülkelerinin buradaki payı sadece yüzde 5, yani 8 milyar dolar” dedi.
 
TOBB olarak, CACCI üyelerini, stratejik ortak kabul ettiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, “Bizim vizyonumuz, Asya-Pasifik Bölgesi'ndeki iş dünyasıyla, Türk iş alemi arasında, güçlü ve kalıcı ekonomik entegrasyon sağlamaktır. Türkiye, 2017’de Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN’ın sektörel diyalog ortağı olmuştur.
 
CACCI Konferansı'na Türkiye'nin ev sahipliği yapacak olması, Asya – Pasifik Bölgesi ülkelerinin iş dünyası çatı örgütleriyle, şirketlerinin, Türkiye’de bir araya gelmesini sağlayacak. Böylece Türkiye’nin ASEAN’daki görünürlüğü artıracak ve bugüne kadar istediğimiz ölçüde kuvvetli ekonomik ilişki kuramadığımız, doğu Asya ülkelerine yakınlaşmamıza yardımcı olacak” şeklinde konuştu.
 
CACCI tarafından her yıl, bir üye ülkede, hem bölgesel hem de küresel ekonomik konuların, uluslararası kuruluşların temsilcileri ve iş dünyası liderlerinin bir araya gelerek tartıştıkları konferanslar düzenlediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede CACCI’nin 25. Zirvesi’nin 2011 yılında 22 ülkeden 400’ü aşkın iş adamı ve iş örgütü katılımıyla TOBB ev sahipliğinde İstanbul’da yapıldığını hatırlattı.
 
Bu sene İstanbul’da daha büyük bir katılım hedeflediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Zira 21. yüzyılın bir “Pasifik  Yüzyılı” olması öngörülüyor. Akdeniz eski dünyanın okyanusuydu. Atlantik bugünün okyanusu. Pasifik ise geleceğin okyanusu olacak gibi görünüyor. İktisadi gelişmeler, dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin Uzak Asya’ya kaydığını gösteriyor. Yani pasifik yüzyılına girmiş bulunuyoruz. Bir tarafta Japonya ve Kore gibi inovasyon ve teknoloji devleri var. Diğer tarafta Pakistan, Endonezya, Vietnam, Filipinler gibi yükselen pazarları kapsayan ve her türlü ürünün farklı kalite ve ölçeklerde üretildiği bu bölge burası. 3 milyarın üzerinde tüketicisiyle, en büyük küresel Pazar burada. CACCI ülkeleri, yılda 5 trilyon dolar civarında mal ve hizmet ithalatı gerçekleştiriyor.
 
Öte yandan ekonomik büyümeleri de dünya ortalamasının üzerinde. Son 5 sene de bu bölgenin büyüme hızı yüzde 6’larda. 2018 ve 2019 büyüme beklentisiyse yüzde 6,5. Dolayısıyla Asya Pasifik bölgesi, dünya ekonomisinin gidişatını belirleyici bir güce sahip”.
 
Dünya dengelerinin değiştiği bu dönemde, Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi’nin Türkiye’de yapılmasının öneminin büyük olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye; 850 milyar dolarlık milli geliri, 160 milyar dolar mal ihracatı, 43 milyar dolar hizmet ihracatı yapan bir ülke. İtalya ile Çin arasında en büyük sanayi üretim kapasitesini kurmuş bir ülke. 2020’de 1,1 trilyon dolarlık milli geliri yakalamayı hedeflemiş bir ülke. Dünyanın 17., Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi olmuş, Avrupa Birliği’nin 6. Büyük tedarikçisi haline gelmiş bir ülke. Türkiye’nin bu büyük potansiyelini, Asya-Pasifik iş dünyasına göstermek istiyoruz. Aramızdaki ticareti ve yatırımları arttırmayı, yeni işbirliği ve ortaklıklar kurmayı hedefliyoruz” dedi.
 
Hisarcıklıoğlu, Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi’nin, Türk iş dünyasını, Asya-Pasifik iş dünyasıyla buluşturacak, katılımcılara bölgenin iş dünyası liderleri ve uluslararası kuruluşların temsilcileriyle bir araya gelme fırsatı sağlayarak, yeni iş ve yatırım imkânlarıyla stratejik ortaklıklar kurabilecekleri bir ortam sunacağını söyledi.

- "TOBB en güçlü, en faal üyelerimizden biri"

CACCI Başkanı Jemal Inaishvili, CACCI'nin Mayıs 1966 yılında kurulduğunu anımsatarak, Asya Bölgesi'ndeki bölgesel iş birliğini ileriye taşımak adına iş dünyasına rehberlik etmek amacıyla kurulduğunu, 28 ülkenin temsil edildiğini söyledi.

Inaishvili, TOBB'un en güçlü ve en faal üyelerinden biri olduğunu dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Neredeyse dünyanın en büyük kesimini temsil etmekteyiz. Bu yıl Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi'ni bir kez daha İstanbul'da düzenliyoruz. CACCI toplantısı, bilgi ve fikir alışverişi açısından çok etkili bir araç olarak görülmekte. Asya ekonomik krizi, ticaret serbestisi, iklim değişikliği gibi konular masaya yatırılmakta. 32'inci CACCI Konferansı ikinci kez İstanbul'da bu yıl düzenleniyor olacak."
 
Toplantıya, TOBB Başkanı ve CACCI Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, CACCI Başkanı Jemal Inaishvili, CACCI Başkan Yardımcısı Samir Modi, CACCI Genel Direktörü Ernest Lin, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ve CACCI Planlama Komitesi üyeleri katıldı.



Video Yükleniyor...






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA