10.06.2013 / Şanlıurfa
Türkiye-AB eş finansmanı ile Şanlıurfa ilinde gerçekleştirilecek üç yeni projenin operasyonel anlaşma imza töreni Şanlıurfa Nevali Otel’de gerçekleştirildi. İmza törenine TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert, Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yüzde 40'ının Şanlıurfa'dan karşıladığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Tarım artık sadece bir karın doyurma faaliyeti değil, çok büyük bir kazanç kapısıdır. Her türlü tarım ürününe uygun bir iklimimiz var ve tüm tarımsal ürünleri üretebiliyoruz. Şanlıurfa yılda 200 bin hektarda yaklaşık 350 bin ton pamuk üretiyor. Türkiye 'nin pamuk üretiminin yüzde 40'ını karşılıyor. İnşallah bu yıl sulamaya açılacak 280 bin hektar alanla pamuk üretimi iki kat artacak. Pamuk, GAP çiftçisinin en büyük gelir kaynağıdır. Sulama, depolama ve işleme kapasitesinin artmasıyla pamuk çiftçinin yüzünü daha çok güldürecek. Pamuk lisanslı deposuyla çiftçi pamuğunu daha iyi koşullarda saklayacak. Güneydoğu Anadolu Bölgemizin üreticisi, tüccarı ve sanayicisi kazanacak, devletimiz kazanacak. Dünyanın en iyi tarım ürünü depolama ve satış sistemini kuruyoruz. Çiftçinin pamuğu daha iyi koşullarda saklanabilecek. Bu sistemde üretici de sanayici de fiyat dalgalanmalarından korunacak."
- GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanvekili Mustafa Kölmek
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanvekili Mustafa Kölmek de GAP kapsamında bölge illerinde yürütülen çalışmalara değinerek, toplam yatırım değeri 32 milyar dolar olan projenin gerçekleşmesi için 2012 sonu itibarıyla yaklaşık 29,7 milyar dolar harcandığını söyledi.
Geçen yıl bölgede 320 bin 419 hektar alanın sulamaya açıldığını ifade eden Kölmek, 1 milyon 345 bin 113 hektar alanın sulamasına ilişkin ise proje ve planlamaların devam ettiğini kaydetti.
Törende, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ayhan Karaca, Federal Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl, AB Delegasyonu Başkanı Jean Maurice Ripert, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba ve Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya da birer konuşma yaptı.
Daha sonra ilgililer, projeleri hayata geçirecek protokollere imza attı.
-Projeler hakkında bilgi
Bölgede üretilen pamuk hammaddesini işleyen iplik, dokuma ve tekstil sanayi firmalarının ortak kullanımına sunulacak Şanlıurfa Lisanslı Pamuk Depoculuğu Projesi, Ticaret Borsası tarafından hazırlandı. Proje sayesinde, yaklaşık 10 milyon avro bütçesi ve 30 bin ton kapasitesiyle Türkiye 'nin en büyük lisanslı pamuk deposu Şanlıurfa'ya kurulacak.
Karacadağ Kalkınma Ajansı da 9.5 milyon avro bütçe ile hazırladığı Tarih Yeniden Canlanıyor Projesi ile Şanlıurfa'da markalaşmaya yönelik çalışmalar yapılarak, kentin turizm gelirlerinin artırılmasına çalışılacak.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından 3,8 milyon avroluk bütçeyle hazırlanan Güneydoğu Anadolu Bölgesi Özellikli Gıda Kümeleri Projesiyle de özellikle bölgede üretilen gıda ürünlerinin portföyünün geliştirilmesine katkı sunulacak. Proje dahilinde 10 ürünün, ulusal ve uluslararası piyasalarda markalaşması için çalışma yapılacak.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |