11.11.2018 / Ankara
Ankara Odalar ve Borsalar Müşterek Toplantısı; Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran’ın ev sahipliğinde ATO Congresium’daki VIP Salonu’nda gerçekleştirildi. Ankara Valisi Vasip Şahin ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı toplantıda Ankara il ve ilçelerindeki oda ve borsaların başkan ve yöneticileri yer aldı.
Hisarcıklıoğlu toplantının basına açık bölümünde yaptığı konuşmada, Ankara’yı konuşmak ve ortak aklı devreye sokmak için bir araya geldiklerini ifade etti. Oda ve borsaların liderliğinde Ankara ekonomisinin değiştiğini ve geliştiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, “Bir zamanlar memur kenti olarak bilinirdik. Bugünse Ankara, eğitimin, ticaretin, sanayinin ve başta savunma ve bilişim sektörü olmak üzere yüksek teknolojinin Anadolu’daki merkezi haline geldi. Sanayi Odamız öncülüğünde Ankara OSB’leri hızla gelişti. Katma değerli üretimle ve ihracatla Ankara’ya değer kattılar. Ticaret Borsalarımız, bir taraftan üreticinin elinden tuttu. Onların işini kolaylaştırdı. Diğer taraftan lisanslı depoculuğun gelişmesine öncülük ederek, tarım sektörümüze yeni bir vizyon kazandırdı. Ticaret Odalarımız, Ankara’nın yıllardır çözülemeyen 2 büyük sorununa neşter attı. Özellikle Gürsel Baran kardeşimin büyük gayretiyle, hem Ankara’dan yurtdışına direkt uçuşlar hızla artırıldı. Hem de yıllardır hasretini çektiğimiz Fuar alanı konusu nihayet çözüme kavuştu. İnşallah bu Fuar alanı bittiğinde, Ankara’nın marka değerine ve ticari hayatına müthiş bir değer katacak” dedi.
-Şehirlerin rekabeti
21. yüzyılda şehirlerin, tarihte daha önce olmadığı ölçüde büyüyecek, ülke ekonomilerini domine edeceğini bildiren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, dünyada 1950 yılında nüfusu 10 milyonun üzerinde olan sadece New York ve Tokyo’nun bulunduğunu hatırlattı. Hisarcıklıoğlu, 2025 yılındaysa dünyada nüfusu 10 milyondan daha fazla olan 37 mega şehir olacağından söz etti.
Eskiden ülkeler arasında olan rekabetin, şehirlerarası rekabete dönüşeceğini belirten Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bakın çok ilginçtir, geçenlerde yabancı bir yayında gördüm. Rekabette öne çıkmak isteyen yabancı bir şehir, dünyanın en hızlı internet altyapısını kuruyor. Böylece ileri teknoloji şirketlerini şehrine çekiyor, şehir hızla zenginleşiyor. İşte biz de, şehirlerimizin cazibesini artırmalıyız. Bunun için şehrin markalaşmasına, çevre duyarlılığının artmasına ve ‘akıllı şehir’ olmaya ihtiyaç var. Ama bu da yetmez. Tüm yerel aktörler, aynı hedefe odaklanmalı. İl’deki özel sektörü nasıl geliştiririz, ticareti ve yatırımları nasıl artırırız diye düşünmeli. Bununla ilgili çarpıcı bir örnek vereyim: Mall of America. Amerika’da, Minesota Şehrinde kurulmuş. Ama öncesinde, şehirler bu yatırımı kendilerine çekmek için yarışmış. Belediyeler, Valiler bizzat gidip ziyaret etmiş. Kendi şehirlerini pazarlamışlar. İşte bu şunu gösteriyor. Şehrin marka değerini, vizyonunu ortaya koyanlar, daha hızlı zenginleşiyor, büyüyor. Akıllı şehircilik, yeşil binalar, hızlı internet bağlantısı, altyapı kalitesi, çok daha fazla önem kazanıyor. Bizim de hedefimiz, yeni dönemin mega şehirlerinden biri haline gelmek. Sadece ülke içinde değil dünya ile rekabet etmek. Burada ilk görev de bizlere düşüyor. Ankara’daki tüm Oda ve Borsalarımız, Ankara’yı geleceği hazırlamak için bütün güçleriyle çalışıyor.”
Bölgesel kalkınma ajanslarının, kamunun sosyal projelerini finanse etmesinin doğru olmadığını dile getiren TOBB Başkanı, ajansların ilin ilçenin ticaretini ve üretimi artıracak, ekonomisini geliştirecek projelere öncelik vermesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
-Ankara Valisi Vasip Şahin
Ankara Valisi Vasip Şahin de konuşmasında “Daha önce devletin sırtında olan istihdam görevini, ihracatın artırılması ve refah seviyesinin yükseltilmesi görevini iş insanları olarak sizler aldınız. Devletin temsilcisi olarak bizlere düşen görev de sizlerin önünüzdeki engelleri kaldırmaktır" ifadesini kullandı. Şahin, ATO Congresium'da düzenlenen Ankara Odalar ve Borsalar Müşterek Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, şehirlerin gelişmesinde iş insanlarının çok önemli roller üstlendiğini söyledi.
Şahin, iş insanlarının Türkiye'nin büyümesinde ve kalkınmasında devletin üzerinde olan pek çok sorumlululuğu üstlendiğine işaret ederek, "Daha önce devletin sırtında olan istihdam görevini, ihracatın artırılması ve refah seviyesinin yükseltilmesi görevini iş insanları olarak sizler aldınız. Devletin temsilcisi olarak bizlere düşen görev de sizlerin önünüzdeki engelleri kaldırmaktır." diye konuştu.
- "ÖTV ve KDV indirimleri ekonomiyi dengeleyecek"
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da oda olarak çalışmalarını üyeler, Ankara ekonomisi ve ülke ekonomisi üzerine kurduklarını belirterek bu kapsamda, Ankara'nın her alanda gelişmesi için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini dile getirdi.
Son birkaç ayda ekonomide olağanüstü bir dönem yaşandığını belirten Baran, dövizdeki yükselişin ekonomik hayatı etkilemesi üzerine oda olarak harekete geçtiklerini ve bankalarla anlaşmalar yaparak KOBİ Destek Kredisi'ne başladıklarını söyledi.
Baran, otomobilde ve beyaz eşyada ÖTV, mobilyada da KDV indirimlerinin ekonominin dengelenmesine önemli bir etkisi olacağını vurgulayarak, "Reel sektörün, çarkları döndürmek için kâr etmemeyi göze aldığı bir dönemde, hükümetimizin vergi gelirleri azalması pahasına indirim yapması, bu ekonomik sıkıntılı dönemin külfetinin eşit paylaşımına yönelik çok önemli bir eylem." dedi.
Toplantıya, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Faik Yavuz ve Çubuk Ticaret Borsası, Haymana Ticaret Borsası, Polatlı Ticaret Borsası ve Odası, Beypazarı Ticaret Odası, Haymana Ticaret Odası, Şereflikoçhisar Ticaret Odası yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |