TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Balkan ülkelerine ‘ticareti ve yatırımları artırma’ çağrısı


17.12.2018 / İstanbul



Balkan Odalar Birliği (ABC) Genel Kurulu’nda konuşan TOBB Başkanı ve ABC Dönem Başkanı, Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambres) Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ticaret ve yatırımları artırma çağrısında bulundu. “Bizim önceliğimiz, Balkan coğrafyası olarak, aramızdaki ticaret ve yatırım ilişkilerini artırmak olmalı” diyen Hisarcıklıoğlu, huzur ve zenginliğin yolunun ticaretten geçtiğini vurguladı.​

Balkan Odalar Birliği (ABC) Genel Kurulu, Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve AB Komisyonu Eski Başkan Yardımcısı Günter Verheugen’in de katılımıyla İstanbul’da yapıldı. TOBB Başkanı ve ABC Dönem Başkanı, Eurochambres Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada Batı Balkan devletleri arasında ticaret ve yatırım ilişkilerini güçlendirmeyi hedefleyen, Berlin sürecinin önemine değindi. Bölge barışına da önemli katkılar sağlayan bu yaklaşımın, çatışma risklerini de azaltacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Eurochambers olarak da, bu girişime destek vermeye devam edeceklerini anlattı.

 

Son 15 yılda, Türkiye ile Balkan ülkeleri arasındaki dış ticaret hacminin, 3,5 milyar dolardan, 20 milyar dolara çıktığı bilgisini veren Hisarcıklıoğlu, “Yani daha fazla mal sattık, daha fazla mal aldık. Karşılıklı ticaretimizi 6 kat artırdık. Üstelik bunu, küresel ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde yaptık. Evet, bu bir başarı. Ama yeterli değil. Bu masada oturan ülkeler olarak, daha fazla işbirliği yapmamız gerekiyor. Hep birlikte zenginleşmek için, karşılıklı ticaretimizi ve yatırımları artırmalıyız. ABC olarak temel misyonumuz bu olmalı” dedi.

 

-Ticareti artırmalıyız

 

Küresel ekonomik yapının hızla değiştiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Yeni ortaklıklar, ittifaklar kuruluyor. Bizler de birlikte hareket eder, işbirliğimizi arttırırsak, hem kazançlı çıkarız, hem de dünyadaki itibarımız, gücümüz artar. Ülkelerimizde ve coğrafyamızda, huzur ve zenginlik istiyorsak, bunun yolu, daha fazla ticarettir. Zira ticaret yapan, kavgayla uğraşmaz, birbirine kötü bakmaz” diye konuştu.

 

AB örneğini veren Hisarcıklıoğlu, bin küsur sene savaşan Avrupa’nın 2 büyük dünya savaşının ardından bazı gerçekleri anlayıp birlik kurduğunu ve ticareti teşvik ettiğini dile getirdi. Huzur ve zenginleşmek isteyenlerin, önce birbirleriyle daha çok ticaret yapması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Böylece daha güçlü hale gelip, küresel sisteme entegre olmalıyız.


Balkan Odalar Birliği kulübü içinde olup da, AB’ye üyelik sürecini tamamlayan ülkeleri de, ayrıca takdir ediyoruz. Aynı şekilde, henüz AB üyelik sürecini tamamlayamayan ülkelerin de, bu süreci başarıyla tamamlayabilmeleri için, gerekli işbirliği, dayanışma ve yardımlaşmanın gösterilmesini diliyoruz.


Evet, Birleşik Krallık’ın ayrılmasıyla, AB’nin başarısızlığının daha da belirgin hale geleceğini ifade eden çevreler var. Daha da ileri giderek, BREXIT’in, AB için sonun başlangıcı olduğunu söyleyenler var. Ancak, biz bu yönde düşünenlerden değiliz. Biz, AB’nin daha güçlü olmasını, cazibe merkezi olmayı sürdürmesini arzu ediyoruz. Daha da önemlisi, Balkanlar başta olmak üzere, tüm Bölge için dönüştürücü bir güç olmaya devam etmesini istiyoruz. Zira buna hepimizin ihtiyacı var.


Biz, AB entegrasyon sürecinin bir parçası olmak istiyoruz. Bu sürecin, Avrupa Kıtasının tamamını kapsamasını istiyoruz. Elbette, bunun koşullarını da biliyoruz. Tüm bu koşulları karşılayarak, AB’nin eşit statüye sahip üyeleri olmak istiyoruz.  Ancak hepimizin, güvenilir bir genişleme sürecine ihtiyacı var. Zira, Avrupa bütünleşme süreci, Balkan ülkelerinde değişim ve dönüşüm süreci için, umut ve ilham kaynağı olmaya devam ediyor. Bu nedenle, Hükümetlerimizin reform çabalarını sürdürme sorumlulukları var. Aynı şekilde, AB de, tarihi sorumluklarının farkında olmalı. Yapıcı ve kapsayıcı politikalar üretmeye, genişleme sürecini açık tutmaya devam etmeli. Bizler de, aday ülkeler veya potansiyel aday ülkeler olarak, katılım sürecinin gerektirdiği reformları hızlandırmalıyız.


Aynı şekilde, AB de kapıyı açık tutmak zorunda. Ben ve dostum Michalos, Eurıchambers Başkan Yardımcıları olarak, bu konuya özellikle önem veriyor, takip ediyoruz. Balkan ülkelerinin çıkarlarını, Avrupa iş dünyası nezdinde de korumaya devam ediyoruz.”


-Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da yaptığı konuşmada, toplantı vesilesiyle 10 Balkan ülkesinin odalar birliği başkanı ve temsilcisiyle burada bulunmaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Balkanların Türkiye için coğrafi, siyasi ve ekonomik açıdan olduğu kadar, tarihi, kültürel ve insani bağlar bakımından da önem taşıdığını vurgulayan Pekcan, Balkan Odalar Birliği'nin, ülkeler arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlendirilmesinde önemli payı olduğunu kaydetti.

Pekcan, "Bildiğiniz üzere, Balkan Odalar Birliği'nde AB üyesi olan ülkeler olduğu gibi, AB’ye aday ve potansiyel aday ülkeler de bulunuyor. Bu yılın kasım ayı itibarıyla Balkan Odalar Birliği’ne üye ülkelerle ticaret hacmimiz yüzde 9 artarak doğru yolda olduğumuzu göstermektedir. İş hacmimizin, kıymetli iş insanlarımızın kuracakları yeni bağlantılarla daha üst seviyelere çıkmasını beklemekteyiz." diye konuştu. 

Söz konusu dönemde Türkiye’nin Balkan ülkeleri ile hem ihracatını hem de ithalatını artırdığını belirten Pekcan, ulaşılan rakamları yeterli görmediklerini ve ticaret hacmini kazan-kazan ilkesiyle geliştirmek istediklerini söyledi.

Ruhsar Pekcan, karşılıklı yatırımların artırılmasına önem verdiklerini, devlet olarak yatırımların önündeki engelleri kaldırarak pek çok kolaylık getirdiklerini kaydetti.

Balkan Odalar Birliği üyesi ülkeler ile Türk müteahhitlik ve teknik müşavirlik alanlarında iş birliği olanaklarına dikkati çeken Pekcan, "İş birliği için bir diğer altın fırsat, müteahhitlik ve teknik müşavirlik alanlarında karşımıza çıkmaktadır. Bildiğiniz gibi, Türkiye müteahhitleri, Çin’den sonra Engineering News Record (ENR) sıralamasında dünyada 2. sırada yer almaktadır ve Balkanlardaki ülkelerde de 337 proje ile 9,5 milyar dolar iş hacmine ulaşmış durumdadır. Balkan ülkelerinin kalkınmasına her açıdan destek vermeye devam etmekten mutluluk duyacaklarını belirtmek isterim." şeklinde konuştu. 

- "Balkan Odalar Birliği firmalarıyla iş birliklerine imza atacağımıza inanıyorum"
 
Ticaret Bakanı Pekcan, Türkiye’deki yatırım altyapısını geliştirmek ve Türkiye’de yatırım yapmayı cazip hale getirmek için ilgili bakanlıklar olarak koordineli bir şekilde çalışmayı sürdürdüklerini ifade ederek, şunları kaydetti: 

"Uzun süredir başarılı bir şekilde uyguladığımız yatırım teşvik sistemimizle ülkemize yatırım yapmak isteyen değerli yatırımcılara pek çok fırsatlar sunuyoruz. Türkiye’de özel nitelikli serbest bölgeler kurmayı planlıyoruz. Bu serbest bölgeler özellikle uluslararası şirketlerin, operasyonlarını sürdürmeleri açısından pek çok cazip fırsata ve imkana sahip olacak. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek adına Balkan Odalar Birliği firmalarıyla da önemli iş birliklerine imza atacağımıza inanıyorum."

Pekcan, Türkiye ekonomi yönetiminin dış ticarette ve gümrük sisteminde tamamıyla dijitalleşmeyi hedeflediğini, bu konuda örnek nitelikte adımlar attıklarını söyledi.

Pekcan, "Ticarette ve gümrüklerde zamanımızın gereği olan dijitalleşmeyi, e-ticareti ön plana çıkaracak birçok projeyi hayata geçirdik. Gümrüklerin Dijitalleştirilmesi, Tek Pencere, Liman Tek Pencere, Konteyner-Liman Takip Sistemi gibi birçok projeyi hayata geçirdik. Gümrük kapılarımızı hızla modernize ediyoruz. Burada da TOBB’la iş birliği halinde hızla çalışmalarımıza devam ediyoruz." diye konuştu. 


 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA