08.09.2013 / Manisa
BALO HABERİNE İLİŞKİN TV HABERLERİNİ İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
Anadolu’dan Avrupa’ya ilk defa tarifeli blok tren seferleri ile konteyner taşımacılığını başlatan BALO projesinin açılış töreni Manisa’da TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Hisarcıklıoğlu törende yaptığı konuşmada Manisa'nın kurtuluşunun 91. yıl dönümünde Türkiye'nin geleceği açısından önemli bir dönüm noktasına şahitlik ettiğini söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a Türk özel sektörü adına teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, son dönemde Türkiye'nin ekonomik alanında elde ettiği başarının altında güven ve istikrar ortamında yapılan reformlar ile ulaşım ve iletişimde yapılan yatırımlar olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, ticaret için para, iletişim ve yolun gerektiğine işaret ederek, "Bunun ikisi ulaştırma ve iletişim sayın Bakanımızda. Ulaşım ağı vücuttaki damarlar gibidir. Damarlar iyi çalışmazsa sistem tıkanır. Ülkede ulaşım ağı bozuk olursa ekonomi büyüyemez. Siz bu alanda bir devrim gerçekleştirdiniz. Türkiye'nin tıkanan tüm damarlarını açtınız. Sizi özel sektör adına alkışlıyorum" diye konuştu.
Özel sektörün, ihracatı yollar ve iletişimdeki imkanlar sayesinde 5 kat arttırdığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, verilen destekle 5 milyon kişiye de yeni istihdam sağladığını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, zaman zaman "Odalar, odalar birliği ne iş yapar?" şeklinde sorularla karşılaştıklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Biz de elimizi taşın altına koyduk. Özel sektörün önünü açacak mekanizmaları sağladık. 7 sınır kapımızı modernize ederek tırların bekleme süresini yarı yarıya indirdik. Bu da yılda 450 milyon lira demektir. Bunun karşılığında Türkiye'nin imajı değişti. Sınırlardan girenler Türkiye'nin gerçek yüzünü görür hale geldi. Uluslararası karayolu taşımacılığının ana oyuncusu haline geldik. Bakanımız unutulan demiryollarını tekrar canlandırdı. Manisa'ya hızlı tren gelecek. Bu 14 büyükşehiri birbirine bağlayacak. Marmaray'la Şangay ile Londra'yı birleştirecek yolu yapıyoruz. Bunlar BALO'yu cesaretlendirdi. Sayın Bakanım bize 'Devlet demiryolları ile ilgili ne istiyorsanız kapı sonuna kadar açık' dediniz. BALO ne sağlayacak? Karayolu ile Almanya'ya 5 günde gidersiniz. Trenle de 5 günde gideceksiniz ve yüzde 30 daha ucuz olacak. İşte Türk özel sektörünün rekabetçi gücünü artırmaktır bu. Manisadan başlıyor, sonrasında tüm Anadolu'ya yayılacak."
-TOBB’a teklif
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da konuşmasında TOBB’a demiryolu işletmesi için teklifte bulundu. 1 Temmuz’da milletvekillerinin desteği ile demiryollarının serbestleşmesine ilişkin yasanın çıktığını hatırlatan Yıldırım, “13 bin km demiryolu hattını herkes kullanabilir. Bu büyük fırsatı TOBB üyelerine kullanması için bir yapılanmaya gidebilir. Sadece demiryolları için yük taşıma değil aynı zamanda demiryollarında kendi adına taşımacılık yapması lojistik hizmetleri verilmesi için adımları atmalıdır” dedi. BALO Projesi’ne de değinen Bakanı Yıldırım, beş günlük sürenin daha da kısaltılması gerektiğine dikkat çekerek sınır geçişlerindeki zaman kaybının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Çözüm sürecine ilişkin de değerlendirmelerde bulunun Yıldırım, 8 Eylül’ün Manisa’nın kurtuluş günü olduğunu hatırlatarak “Sekteye uğratanlar o günleri düşünmelidir. Şartlar ne olursa olsun ayyıldızlı bayrağımız göklerde dalgalanmaya devam edecek” diye konuştu.
-Taşıma süresi kısalacak
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da BALO projesiyle, sanayicinin konteynerinin fabrikasından alınacağını, lojistik merkezlerde toplanan yüklerin blok trenlerle Bandırma'ya getirileceğini, Bandırma-Tekirdağ arasında kombine taşımacılık yapılarak gemiye geçirilen yüklerin buradan da Avrupa'ya blok yük trenleriyle ulaştırılacağını söyledi. Avrupa'dan gelen yüklerde de aynı güzergah ve işlemin tersinden uygulanacağını kaydeden Karaman, sadece yüklerin değil, bizzat trenin gemiyle taşınması için Bandırma Limanına rampa yapımına başladıklarını, hattın kısa sürede tren-feri hattına dönüşeceğini belirtti. Karaman, böylece Avrupa-Asya arasında kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlanarak sefer sayılarının artacağını, taşıma süresinin daha da kısalacağını ifade etti.
BALO trenlerinin 34 adet 45'lik konteyner, 17 vagon beyaz eşya, elektronik eşya, otomotiv yedek parçası, konfeksiyon ve ev tekstil ürünleri gibi sanayi ürünleri olmak üzere bin 200 brüt tondan yük taşıyacağını aktaran Karaman, "Haftada iki gün çalıştırılacak tren seferlerinin bir yıl içinde haftada 5 güne çıkarılmasını planlıyoruz" dedi.
Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz ise destekleri nedeniyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür ederek, "BALO A.Ş'nin ilk sevkiyatını sizinle gerçekleştirmenin onurunu yaşıyorum. Anadolu'dan Avrupa'ya ilk blok treni gönderiyoruz. Gönderdiğimiz treni online takip edebiliyoruz, konteynerların nerede olduğunu biliyoruz" dedi.
Avusturya Devlet Demiryolları'ndan Rail Cargo Ceo'su Eric Regter ise BALO projesine dahil olmaktan dolayı duydukları mutluluğu dile getirerek, nakliye akışlarının ekonomik gelişmelerin sonucu yapıldığını, bu projede de Türkiye'nin gelişiminin çok önemli olduğunu kaydetti.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |