22.02.2011 / Adana
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da başlattıkları projenin kendilerini heyecanlandırdığını söyledi. Türkiye'de 3 milyon kişinin işsiz olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Yine bir yıldan fazla evde oturup da iş aramayan işsiz sayısı da 2 milyon. Her yıl 700 bin genç, istihdam nüfusuna katılıyor. Türkiye'nin en önemli meselesi bu 700 bin gence iş bulmak ve 3 milyon işsiz insanına iş bulabilmek. Bunlara iş bulunduğu zaman, işi ve aşı olduğu zaman herkes mutlu ve refah olacak'' dedi.
UMEM Projesinin başlatıldığı 12 gün içerisinde 12 milyon kişinin internetten sayfayı görüntülediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, ''Anladık ki çok önemli ve büyük bir projeye el atmışız'' dedi.
Proje kapsamında eğitilecek kursiyerlere cep harçlığı verileceğini ve sigortalarının başlatılacağını anlatan Hisarcıklıoğlu, kursiyerlerin pratik eğitimlerinin ardından sanayide teorik eğitim verileceğini bildirdi.
Hisarcıklıoğlu, teorik eğitimin ardından bu kursiyerleri istihdam edecek olan sanayicilerden 4,5 yıl süreyle vergi alınmayacağını ve maliyetlerinin yüzde 20 oranında azalacağını ifade ederek, ''UMEM projesi kapsamında 1 milyon kişi iş ve meslek sahibi olacak'' dedi.
Salondaki gençlerden işlerinin kıymetini bilmelerini isteyen Hisarcıklıoğlu, ''İşe girdikten sonra o işyerinin sahibi sizsiniz, gözünüz gibi bakın. O işyeri kazanırsa siz de kazanacaksınız. O işyerinin sahibi sensin'' dedi.
Hisarcıklıoğlu, projenin bütçeye maliyetinin büyüklüğüne dikkati çekerek bunu önemsediklerini vurguladı.
-Maliye Bakanı Mehmet Şimşek
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de konuşmasında, son bir yılda 1,1 milyon vatandaşa iş bulduklarını belirterek, ''2007'nin sonundan bu yana ülkemizde yaklaşık 2,2 milyon vatandaşımıza net olarak istihdam imkanı yarattık'' dedi.
Bakan Şimşek, UMEM'nin Türkiye'nin en önemli projelerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin en büyük sorununun işsizlik olduğunu belirten Şimşek, ''Nüfusumuz son derece genç, bu bizim için büyük avantaj. Bu avantajı iyi bir şekilde kullanmak için vatandaşlarımızın eğitimine, öncelikle Türkiye'de var olan geçmişten gelen mesleksizlik problemine çok köklü bir çözüm bulmamız gerekiyordu'' dedi.
Bu yönde çok güzel bir süreç içerisinde olduklarını vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:
''2002 yılı sonundan bu yana eğitime ayırdığımız kaynakları enflasyon bir kat artmışken 15 kat artırdık. Neden, çünkü aslolan vatandaşımızdır, onların eğitimidir, eğitim çok önemli. Sanayinin ara eleman ihtiyacını karşılamak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte İŞKUR kanalıyla sanayicilerle işbirliği yapıp, onları partner olarak bu projede konumlandırdık.
Çok iyi bir seferberlik başlattık, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 1 milyon gencimize, bu kurslardan geçirip meslek kazandıracağız. Mesleğiniz olduktan sonra eminim istihdam imkanı bulacaksınız. Zaten bu kurslar bir anket yapılarak ihtiyaca binaen yapılıyor. Gidip illerdeki sanayicilere 'sizin hangi nitelikte, hangi alanlarda ihtiyacınız var' diye soruluyor ve ona göre kurslar açılıyor.”
ADASO Başkanı Ümit Özgümüş ise projeyi, ''sanayicilerin ara eleman açığını giderecek ayağı yere basan bir proje'' olarak değerlendirdi.
Konuşmaların ardından Bakan Şimşek, Adana Valisi İlhan Atış ve diğer yetkililerle birlikte kursların yapıldığı atölyeleri gezip, kursiyerlerle sohbet etti.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |