25.02.2011 / Ankara
İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın başkanlığında toplandı.
Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Libya'daki vatandaşların can güvenliğinin kendileri için çok önemli olduğunu belirterek, Türk vatandaşları dışında firmalardaki yabancı uyruklu çalışanların tahliyesinin de önemli olduğunu kaydetti.
Libya'nın toplam 15 milyar dolar iş üstlenilen ve 27 milyar dolar ihracat gerçekleştirilen bir ülke olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, DEİK bünyesinde bir ekip kurduklarını ve ekibin ticaret müşavirlikleri ile sürekli irtibat halinde olduğunu, aldıkları bilgileri DTM'de oluşturulan kriz masasına aktardıklarını söyledi.
Kurul toplantısı ile ilgili olarak da girdi tedariki kapsamında konuyu ele almanın son derece doğru ve önemli bir yaklaşım olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, birtakım zorluklara rağmen kriz sonrası ihracatın çok iyi gittiğini kaydetti. En büyük sorunun ithal ara malı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de ara malı üretiminin cazip hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ara malının yerli kaynaklardan karşılanması halinde, ilave 1 milyon kişiye istihdam sağlanabileceğini söyledi.
- Devlet Bakanı Zafer Çağlayan
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise konuşmasında, Libya'da durumun normalleşmesiyle birlikte Türk firmalarının Libya'daki işlerinin başına geri döneceğini belirterek, ''Libya'daki işlerimize, müteahhitlerimiz, mühendislerimiz, firmalarımız, bugünün şartlarından dolayı bir mola vermiştir. Oradan çıkmaya niyetimiz yok, çıkmayacağız da'' dedi.
Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığındaki toplantıda, öncelikle Libya'daki olaylara değindi. Önemli bir dönemden geçildiğini, Türkiye'nin tarihi, kültürel ve ekonomik ilişkilerinin yoğun olduğu Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde ciddi gelişmeler ve değişimler bulunduğuna işaret etti. Bu bölgelerde yaşanan gelişmelerin Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini belirten Çağlayan, ''Bizim dileğimiz bu tür sorunların bir an önce bir iç savaşa dönüşmeden, kan dökülmesine sebebiyet vermeden barış içerisinde çözümlenmesi, ülke insanların özlemini duyduğu refah seviyesine ve insan hakları taleplerine kavuşması bizim en öncelikli isteğimizdir'' dedi.
Tunus ve Mısır'da yaşanan gelişmelerin ilk başta Türkiye'nin bu ülkelere ihracatını olumsuz etkilediğini ama durum normalleşmeye başladıktan sonra gerek Tunus'a gerek Mısır'a yapılan ihracat rakamlarında toparlanma olduğunu belirten Çağlayan, Libya'da ise durumun biraz daha farklı olduğunu belirtti.
-Kurul çalışmaları
İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu'nda Türkiye'nin dış ticaret açığı verdiği sektörlerin ciddi şekilde masaya yatırıldığını ve nedenlerinin irdelendiğini anlatan Çağlayan, bu konuda yerel kaynakların mümkün olduğunca kullanılması ve sahip olunmayan kaynaklarla ilgili dışarıdan tedarik güvenliğinin sağlanmasının kurulun esas amacı olduğu söyledi. İhracata esas ürünler ile Türkiye'nin ihracat hedeflerine ulaşması için hangi sektörlerin yatırım teşvik kapsamı içine alınması gerektiği, hangi sektörlere ağırlık verileceği ve hangi ülkelerde hangi ürünlerin satılacağını tespit etmenin de kurulun görevleri arasında yer aldığını dile getiren Çağlayan, ''Dış ticaret açığı ve cari açığımızın yüksek olduğu bir dönemden geçiyoruz. Orta Doğu'dan, Libya'dan kaynaklanan nedenlerden dolayı yükselen petrol fiyatları cari açığımızı tehdit eder konumdadır. Bunun üzerinde de çalışmalar yapıyoruz. Geçen yıl 185,5 milyar dolarlık ithalatımızın 38,5 milyar dolarının enerji ithalatı olması bizim dış ticaret açığımız ve cari açığımız açısından son derece önem vermemiz gereken hususlardır” diye konuştu
-TÜSİAD Başkanı Boyner
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner de bir geçiş döneminin yaşandığına işaret ederek, Türkiye'nin bu dönemde öncelikli bir politika izlemesi gerektiğini kaydetti. Boyner, söz konusu ülkelerdeki Türk girişimcilerini haklarını ve varlıklarını nasıl koruyabileceğine dair çalışma yapılması gerektiğini de ifade etti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Libya'dan gerçekleştirilen tahliyelerin son derece başarılı olduğunu belirterek, Libya'da yaşananların ihracata olumsuz etkisinin olduğunu söyledi.
Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarında gösterilen başarının ihracatın gelişmesinde önemli rol oynadığını ifade eden Büyükekşi, bu ülkelerde yaşananların kısa vadede ihracatı olumsuz etkilemesinin yanı sıra petrol fiyatlarının artmasının da enflasyonun yükselmesine etki edeceğini kaydetti.
Büyükekşi, petrol fiyatlarının artmasının küresel ekonomide talep daralmasına da yol açabileceğine dikkati çekti. Büyükekşi, kurlardaki politika değişikliğinin ihracatı olumlu etkilediğini de kaydederek, TL'nin aşırı değerli olmasının ihracatın önünde engel oluşturduğunu, ithalatı ise teşvik ettiğini söyledi.
Türk Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren Libya'da yaşanan olaylarda önemli olanın Türk vatandaşlarının can güvenliği olduğunu kaydetti. Eren, hükümetten Arap ülkelerinde durumun normalleşmesinin ardından, işlerin devamı için gerekli girişimlerin devam etmesini talep etti.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |