04.03.2011 / İstanbul
Hisarcıklıoğlu, DEİK'in ilk sektörel iş konseyi olan SAİK ile Türkiye'nin 2020 yılında 500 bin hasta ve 10 milyar dolar geliri hedeflediğini vurgulayarak, bu hedefe ulaşılmasında izlenecek yol haritasını şöyle anlattı:
''Yabancı sigorta şirketlerinin poliçelerinde Türkiye'deki sağlık hizmetlerini yazmaları sağlanmaya çalışılacak. Sağlık turizminin, 'hizmet ihracatı' kapsamında değerlendirilmesi için başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere kamunun çeşitli kademeleriyle değerlendirmeler yapılacak. Vatandaşlarını yurt dışında sağlık hizmeti almaya destek olan Kuveyt gibi ülkelerin Türkiye'ye de hasta göndermelerini sağlamak için girişimde bulunulacak. Sayın Başbakanımızın 12 Nisan 2010'da ABD Başkanı Sayın Obama'ya Türkiye'nin ABD'nin sağlık ortağı olması önerisinin takipçisi olunacak.''
Gelişmiş ülkelerdeki yaklaşık 220 milyon kişilik baby-boomers kuşağının 2015 yılı ile birlikte yaşlılık dönemine girmesinin beklendiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, yaşlanan nüfusun daha fazla sağlık hizmeti talebinde bulunarak ülkelerin bütçelerini zorlayacağını ifade etti.
Hisarcıklıoğlu, ABD'de 43 milyon kişinin sağlık sigortasının olmadığını, 120 milyon kişinin ise diş tedavisini kapsayan sigortasının bulunmadığına işaret ederek, ''ABD ve benzeri gelişmiş ülkelerde sağlık turizmine olan ilginin artması sürpriz olmayacak. Diğer yandan gelişmekte olan ülkelerde hızla büyüyen bir orta ve üst sınıf var. Bu insanlar yüksek standartta sağlık hizmeti için başka ülkelere gelecektir'' dedi.
-'' DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı
DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ise DEİK'in ilk sektörel iş konseyi olan SAİK'in ardından enerji, eğitim ve lojistik alanlarında sektörel iş konseyleri kurulacağını söyledi.
SAİK Başkanı Ruşen Yıldırım da, 51 ülkede milli sektör ilan edilmiş olan sağlık turizminin Türkiye'de de milli sektör olarak kabul edilmesi için girişimlerde bulunacaklarını söyledi.
DEİK'in ağından faydalanacaklarını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iş adamlarıyla katıldıkları yurt dışı temaslarında sektörü tanıtacaklarını ifade eden Yıldırım, 30-31 Mart tarihlerinde Türk-İngiliz İş Konseyi'nin düzenlediği, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılacağı Londra'daki Türkiye Konferansı'nın bu konuda atılacak ilk adım olduğunu bildirdi.
- Akredite Hastaneler Derneği Başkanı Mehmet Ali Aydınlar
Toplantıya katılan Akredite Hastaneler Derneği Başkanı Mehmet Ali Aydınlar ise eskiden yurt dışına tedavi amacıyla hasta gönderen Türkiye'nin artık yurt dışından hasta çekmeye başladığına işaret ederek, sektörün gelişimine dikkati çekti.
Sağlık turizmi için gelen yabancıların canlarını Türkiye'ye emanet ettiklerini kaydeden Aydınlar, ''Bu Türkiye için aynı zamanda bir prestijdir'' dedi.
Mehmet Ali Aydınlar, sağlık için gelen yabancıların Türkiye'de Batı standartlarında hizmet alması ve standart ücret ödemesinin sağlanmasının SAİK'in görevlerinden biri olacağını sözlerine ekledi.
-DEİK'in ilk sektörel iş konseyi
SAİK, sağlık turizminde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşları tek çatı altında toplamak ve bu kuruluşların ortak hareket etmesini sağlamak amacıyla 2010 yılında kuruldu. Batı standartlarında teknoloji ve tedavi uygulamalarına sahip olduğu tescil edilmiş hastanelerin dahil olduğu Akredite Hastaneler Derneği'nin kurumsal üye olarak yer aldığı SAİK'in çatısı altında Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği de dahil 14 kuruluş bulunuyor. SAİK'in yürütme Kurulu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Hava Yolları'nın üst düzey temsilcileri de yer alıyor.