TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

İş adamlarının önünü açın. Devlet adamlarımızdan tek beklentimiz bu


07.03.2011 / İstanbul



​ ​

Vize konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, daha önce komşu ülkelerle vize sorunu yaşadıklarını belirtirken, Bakan Davutoğlu’nun bu alandaki çabaları övdü. Hisarcıklıoğlu “Bir iş adamı için en büyük sorun vize almak için vakit kaybetmekti. Sayın Bakanımız şimdi komşularımızla vizeleri kaldırarak önümüzü açıyor” diye konuştu.

 

-Yeni bir BM anlayışına ihtiyacımız var
 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, çalışma yemeğinde yaptığı konuşmada, ''Eğer Türkiye gelecekte önemli bir rol oynayacaksa AB üyeliği perspektifini sürdürmeli ancak Asya'da da önemli bir aktör olarak kendi varlığını hissettirmeli... Doğu Asya'da ortaya çıkan yeni büyük ekonomik havzayı da yakından takip etmeli, o havzanın parçası olmayı bilmeli'' dedi.

 

Yeni dönemde insanoğlunun artık Avrupa ya da Asya merkezli olmaktan çok insan olarak öne çıkmasının söz konusu olduğunu, tek başına birey olarak artık çok daha etkin olunan bir dönemin yaşandığını söyleyen Davutoğlu, “Yeni bir BM anlayışına ihtiyacımız var, dünyadaki bütün dengeleri yansıtan, sadece ikinci dünya savaşı galiplerini değil, bütün dünyayı temsil eden bir BM misyonunu harekete geçirmek durumundayız'' diye konuştu.

 

Ahmet Davutoğlu, dünyadaki ekonomik dengelerin değiştiğini, çok daha adil ve üretim kapasitesi etkinliği yüksek ama adalet kavramını da beraber getiren bir ekonomi anlayışını yerleştirmek gerektiğini belirtti.

 

Davutoğlu, ''Eğer 1,2 trilyon dolarlık bir askeri harcama potansiyeli hala dünyada varsa, işadamlarımızın en çok korkacağı güvenlik problemi konusunda hala kaygılıyız demektir'' dedi.

 

Artık ekonominin sadece belli merkezlerden yönetilebilir halde olmadığına, IMF, Dünya Bankası gibi ekonomik örgütlerin kendilerini yeniden yapılandırmak durumunda olduklarına işaret eden Davutoğlu, artık hiç bir ülkenin, ne kadar güçlü ekonomiye sahip olursa olsun, ekonomik krizin etkilerinden uzak olmadığına dikkat çekti.

 

Davutoğlu, ''O zaman yeni bir ekonomik düzene ihtiyacımız var. G20 bu anlamda son dönemde yaptığı çalışmalarla öne çıkan bir yapı. Türkiye G20 üyesi bir ülke olarak bu yeni ekonomik düzenin öncülüğünü yapmak istiyor'' dedi.

 

Bu yeni ekonomik düzen oluşurken Asya Pasifik'in artan ekonomik gücünün göz önüne alınması gerektiğine dikkati çeken Davutoğlu, yeni ekonomik düzende Asya'dan Avrupa'ya, Afrika'ya uzanan kuşakta barışın temin edilmesi için aynen geçmiş dönemde düzen arayışları gibi şimdi de kalıcı düzenlere ihtiyaç bulunduğunu vurguladı.

 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa'nın, Türkiye'nin önüne ''vize duvarı örmek istediğini'' belirterek, ''Böylesine hareketli bir dünyada, duvar örenler kaybeder. AB, Edirne'de bir vize duvarı örüyorsa, emin olunuz kaybedecek olan, güç kaybedecek olan, itibar kaybedecek olan, tarihin akışının gerisinde kalacak olan AB'dir, Türkiye değil'' dedi.

 

Davutoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonunun (CACCI) 25. İş Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen çalışma yemeğindeki konuşmasında, mayıs ayında İstanbul'da ''En Az Gelişmiş Ülkeler Zirvesi'' yapılacağına ve önümüzdeki 10 yılda Türkiye'nin en az gelişmiş ülkeler konusunda koordinatörlük görevi üstleneceğine değinirken, dünyaya şu mesajın verileceğini söyledi:

 

''Dünyada yükselen güçler var. Türkiye de bu yükselen güçlerden birisi, ekonomik bakımdan... Eskiden beri süregelen çok büyük ekonomik merkezler var AB gibi, ABD gibi. Ama eğer bu yükselen güçler ve yerleşik güçlü, ülkeler, en az gelişmiş ülkeleri ihmal ederlerse, dünyada barışı sağlamak mümkün olmaz. 49 en az gelişmiş ülkenin adalet arayışına ve ihtiyaçlarına cevap bulmak durumundayız.''





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA