TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Fındık Kokarca Zararlısı ile Mücadele Toplantısı yapıldı


24.01.2025 / Giresun



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Giresun Ticaret Borsası’nda düzenlenen Fındık Kokarca Zararlısı ile Mücadele Toplantısı’na katıldı.​

Toplantıda, fındık üretiminde ciddi tehdit oluşturan bu zararlı ile mücadelede alınması gereken tedbirler ve uygulanacak yöntemler üzerine görüş alışverişi yapıldı.


TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, fındığın bölge ve ülke için son derece önemli bir nimet olduğunu belirterek, "Türkiye'nin en stratejik ve değerli tarım ürünlerinin başında geliyor. Adeta toprakta yetişen altın. Hiçbir ithal girdisi yok, tamamen yerli ve milli üretimde ve ihracatta dünya lideriyiz. Dünya fındık üretiminin yüzde 65-70'ini Türkiye karşılıyor. Her sene ülkemize 2-3 milyar dolar civarında döviz kazandırıyor, 600 bin aileye ekmek oluyor. Şimdi fındığa yönelik önemli bir tehdide karşı ortam mücadele vermek üzere bir araya geldik. Bugün ele aldığımız Kokarca Zararlısı, fındık üretiminde ciddi tehdit oluşturan bir sorundur. Fındıkta verimi ve kaliteyi düşürmekte, ekonomik kayıplara yol açmaktadır. Dünyada bu zararlıya karşı biyolojik mücadele yöntemleri öne çıkmaktadır. Mesela, samuray arısı kullanılarak zararlının yumurtalarını kontrol altında tutmak da, etkili bir yöntem olarak bilinmektedir. Tarım Bakanlığımızın da bu konuya gereken önemi verdiğini ve gerekli adımları attığını memnuniyetle takip etmekteyiz" dedi.

-Mücadelede koordinasyon ve iş birliği önemli

Kahverengi kokarca zararlısına karşı alınacak yöntemlerle ilgili bilgi veren Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ise, "Fındık bir marka. Türkiye'nin bir markası. O yüzden her türlü zarar veren zararlı ile mücadele etmek bizim görevimiz. Ciddi bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kahverengi kokarca aslıda Doğu Asya kökenli bir zararlı.  Avrupa'da 2004, Rusya'da 2013 ve komşumuz Gürcistan'da 2015'lerde tespit edilmiş. 2017'den itibaren de ülkemizde karşımıza çıkmıştır. Kahverengi kokarca ile mücadele de yalnızca bitkisel üretim meselesi değil aynı zamanda gıda güvenliği ve sürdürülebilir sağlanabilmesi için öneme sahip. Başlangıçta ülkemizde sınırlı sayıda gözükmekteyken bugün geldiğimiz noktada 35 ilimize yayılmış durumda. Zararlı hızlı bir şekilde ülkede yayılıyor ve o yüzden eylem planımızı harekete geçirdik. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.






Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA