TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yeni bir yol haritası çıkarmak için buradayız


12.03.2011 / ANKARA



​ ​
 
Türk-Afrika, Körfez ve Ortadoğu İş Konseyleri Başkanları, çalışma yemeğinde, bölgede yaşanan son gelişmelerle ilgili alınabilecek tedbirler ve atılabilecek adımlara ilişkin görüşlerini iletti.
 
 
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmaya, Japonya’da yaşanan depremden duyduğu üzüntü ve kaygıyı dile getirerek başladı.  Hisarcıklıoğlu, “Birçok kez bu acıları yaşamış bir millet olarak, Japonya’nın acısını paylaşıyor ve Türk iş dünyası adına geçmiş olsun dileğimizi iletmek istiyorum. Şüphesiz, doğal afetlerin önüne geçemeyiz. Ama Türkiye’nin de, doğal afet riski yüksek olan bir ülke olduğunu unutmamamız gerekiyor” dedi.
 
-“Devletimiz, Libya’da,  hızlı ve başarılı bir tahliye performansı gösterdi”
 
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve DEİK Türk-Afrika, Ortadoğu ve Körfez İş Konseyleri Başkanları ile bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere biraraya geldiklerini belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Sayın Bakanımızla birlikte Tunus’la başlayıp Mısır ve Libya ile devam eden olayların ekonomik ilişkilerimize etkilerini ve gelecekte neler olabileceğini ele alacağız” dedi.
 
Devletin Libya’dan, tüm dünya tarafından da takdir edilen, hızlı ve başarılı bir tahliye performansı gösterdiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Devlet vatandaşına sahip çıktı. Yalnız bırakmadı, belirsizlik içerisinde bırakmadı. Sadece kendi vatandaşlarımızı değil, başka ülkelerin vatandaşlarına da bu hizmeti sundu” diyerek, hükümete ve devlete teşekkür etti.
 
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Körfez bölgesinde son 3 yılda 33 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti üstlendik. Geçen yıl 26 milyar dolarlık ihracat yaptık. 9,5 milyar dolarlık yatırımımız bulunuyor. Ayrıca bölge ülkelerinden gelen turistler vasıtasıyla 4 milyar dolarlık da turizm geliri elde ediyoruz” dedi.
 
-“Bölgede yaşanan olaylara ilişkin 14 maddelik bir öneriler dizisi oluşturduk”
 
Olaylar baş gösterdiği andan bu yana DEİK olarak, ilgili ülkelerde faaliyette bulunan üyeleri ile yoğun temas halinde olduklarını ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
 
“DEİK’in üye profili, yurtdışı yatırımcılardan müteahhitlere, bankacılardan sigorta kuruluşlarına, lojistik firmalarından hukuk danışmanlarına kadar geniş bir yelpazeden oluşuyor.
 
Böyle geniş bir çeşitliliği barındıran İş Konseylerimizin Yürütme Kurulları ile yaşanan olaylara ilişkin görüşleri paylaşmaya ve çözüm önerileri geliştirmeye yönelik toplantılar düzenledik. Geçtiğimiz hafta bu çalışmalarımızın ardından 14 maddelik bir öneriler dizisi oluşturduk.
 
• Zaten müteahhitlerimiz ayaklarında 3 tane nasırla maraton koşmaya çalışıyor. Teminat Mektubu, Siyasi Risk Sigortası ve Proje Finansmanı konularını gündeme getirdik.
 
• Yabancı bankalardan yüzde 8, 8 buçuk komisyonla teminat mektubu alırken yeni ve eski pazarlarda nasıl rekabet edeceğiz?
 
• Hadi etmeye çalıştık, bu pazarlar riskli pazarlar... Elimizde siyasi risk sigorta poliçesi var mı? Yok. Siyasi Risk Sigortası konusu artık çözüme kavuşturulmalı. Eximbank’tan uygun maliyetli siyasi risk sigorta poliçesi beklediğimizi vurguladık.
 
• Peki işe aday olduk, Koreliler, İtalyanlar, Almanlar gibi finansmanımızla birlikte projeye girebilecek miyiz? Eximbank’tan bu konulardaki beklentilerimiz hepimizin üzerinde önemle durduğu bir konu oldu.
 
• Uzlaştırma Kurullarının oluşturulmasını beklediğimizi belirttik. Gerek hasar tespitleri konusunda, gerek mevcut sözleşmelerin güvence altına alınması için kamu özel sektör işbirliği ile ortak hareket etmenin kritik olduğunda hemfikir olduk.
 
• “Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması”, “Çifte Vergilendirmeyi Önleme”, “Sosyal Güvenlik”  Anlaşmalarının başta bölge ülkeleri olmak üzere, mümkün olduğunca tüm ülkelerle tesis edilmesinin önemini çok iyi anlamış olduk. Ayrıca, revize edilmesi gereken anlaşmaların da bir an evvel ele alınması gerekliliği de gündemimizdeydi.”
 
-“Yeni bir yol haritası çıkarmak için buradayız”
 
Bu çerçevede yaşanan sıkıntıların üst düzey temaslarla en kısa sürede çözüleceğine inançlarının tam olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti :  “Bu konuda TOBB ve DEİK olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. Şimdi, firmalarımızın mevcut sıkıntılarının nasıl ele alınacağına odaklanacağız.
 
DEİK olarak öncelikle Nisan ayında Dünya Bankası ve İslâm Kalkınma Bankası ile siyasi risk sigortaları konusunda ortak bir çalışmaya imza atacağız. Yatırımcılarımıza ve müteahhitlerimize ilişkin çalışmalara önümüzdeki dönemde ağırlık vereceğiz. Bugün hem bu konuları hem de geleceği konuşacağız.
 
Genelde Dış Ticaret Müsteşarlığımız, özelde ise bizzat Sayın Bakan liderliğinde faaliyet gösteren kriz masaları Türkiye’nin bugüne kadar bu krizin yönetimindeki başarımızın mimarı oldu. Adeta afet merkezi titizliği ile çalışıldı. Vesile ile burada huzurlarınızda Sayın Bakana teşekkür etmek istiyorum.
 
Yeni bir yol haritası çıkarmak için buradayız. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da zikrettiğimiz konularda Sayın Bakan ile çalışmalarımız sürecek. Kendilerinin bu konuya verdiği önem de gördüğünüz gibi geniş bir katılımla bir hafta sonunu bize ayırmasıyla çok açık biçimde ortaya çıkıyor.”
 

 

-Bakan Çağlayan: “İhracatçıların mutlaka sigortayla tanışması gerekiyor”
 

 

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise ihracatçı ve işadamlarının mutlaka sigorta sistemiyle tanışması ve bunu kullanması gerektiğini vurgulayarak, “Libya’ya 2 milyar dolar yapan bir ülkenin ihracatçılarının yapmış olduğu sigorta bedeli sadece 1 milyon dolardır. Bu konuda sigorta primi çok yüksek değildir. Yeni bir çalışma başlatılması konusunda arkadaşlara talimat verdim. Gerekirse ihracatçıların binde 5’in daha altında olan bu az maliyetle yapmadıkları sigorta primleriyle sigorta alışkanlığını getirmek için bana verilen Dış Ticaret Müsteşarlığı olarak bana verilen ek kaynaklarla destek vermeye hazırım” dedi.

 

 

 

Bakan Çağlayan, şu anda dünyanın önemli bir değişimden geçtiğini, ifade ederek, Ortadoğu’da yaşanan bu sürecin kansız ve riske sokulmadan sona ermesini temenni ettiklerini dile getirdi.

 

 

 

Libya’da 25 bine yakın vatandaşın olduğunu ancak işçi olarak çalışanların sayısının 15 bin olduğunun tahmin edildiğini belirten Çağlayan, “Bunun 8 bin 92’si primleri burada ödenen ve Çalışma Bakanlığı kayıtlarına girmiş olanlar. Diğerleri ise primleri orada ödenen ve çeşitli yollarla Libya’ya gitmiş olan vatandaşlar idi. Otomotiv sektöründe istihdam kaybı yaşanmaması için 2009 küresel krizinde kısa çalışma ödeneği hemen devreye sokulmuştu. Şimdi Libya’daki 8 bin 92 işçiye de şirketlerin talep etmesi durumunda kısa çalışma ödeneği yapma kapsamında ödeme kararı alınmıştır. İşçilerin prim ödeme durumlarına göre kendilerine 3 ay süreyle 475 TL - bin 186 TL arasında bir ödeme yapılması öngörülüyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Bunun aynen küresel kriz döneminde olduğu gibi işsizlik fonundan karşılanacağını söyleyen Çağlayan, yine şirketlerin talep etmesi durumunda bu işçilere mesleki eğitim desteği verilmesinin mümkün olacağını kaydetti. Çağlayan, kısa çalışma ödeneği konusunda durumun normalleşmesinin uzun sürmesi durumunda sürenin tekrar uzatılabileceğini vurguladı.

 

 

 





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA