TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Geminin hedefi olursa, rüzgâr yardım eder


23.03.2011 / İstanbul



''Girdi Tedarik Stratejisi''nin (GİTES) açıklandığı basın toplantısında konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, hedefi olmayan gemiye hiç kimsenin yardımcı olamayacağını belirtirken, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedeflediklerini bildirdi.​ ​


TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu çok önemli bir stratejinin açıklandığına işaret ederek, toplantıya katılmayan basın mensuplarına da sitemde bulundu. Hisarcıklıoğlu,  ''Belki de Türkiye'nin en önemli zenginleşmesinin stratejisinin açıklandığı toplantıda,  katılan basın mensubu arkadaşlara teşekkür ediyorum ama maalesef diğerlerinin ilgi göstermemesinden dolayı da üzüntümü belirtmek istiyorum. Bu, herkesin şahsen birebir kendi zenginliğini ilgilendirecekbir konu. Ülkemizin geleceğini ilgilendiren en önemli toplantı şu an... Kendi çocuklarının yarın istihdamını sağlayacak toplantıyı gerçekleştiriyoruz. İnşallah bu yarın topluma daha iyi yansır da diğerleri bunu algılama fırsatı bulurlar'' diye konuştu. 

Rüzgarı olmayan ve hedefi olmayan gemiye hiç kimsenin yardımcı olamayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, geminin bir hedefinin olması gerektiğini, o zaman rüzgarın yardımcı olacağını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ''Hedefimiz var bizim. 2023 yılında 500 milyar ihracat diyoruz. Bir stratejiniz olmazsa 500 milyar dolar ihracat yaparsınız 750 milyar dolar da ithalat yaparsınız. Bu sebeple aradaki 250 milyar doları nasıl kapatacağız, nasıl finanse edeceğiz diye geleceğimizden kaygı duyarız. Bunun esas ana amacı yani 500 milyar dolarlık ihracat yapacaksak, 500 milyar dolarlık ithalatla 1 trilyon doyarlık dış ticaret rakamına ulaşmak... İşte hedef bu'' dedi.

- Devlet Bakanı Zafer Çağlayan

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ise, hurdanın, bugün Türkiye'nin enerji hariç en önemli ithal ara malı kalemi olduğuna işaret ederek, ''5 milyon yerine 10 milyon ton hurdanın yurt içinden karşılanması, cari fiyatlardan yaklaşık 2,5 milyar dolarlık kaynağın yurt içinde kalması anlamına gelmektedir'' dedi.
Cari açığın oldukça önemli bir hale geldiğini ifade eden Çağlayan, dünyada petrol fiyatlarının yükselme eğiliminde olmasının da cari açık üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini söyledi.
Bakan Çağlayan, GİTES'in ara malı ithalatına bağımlılığı azaltmak suretiyle doğrudan cari açık sorununa da çözüm getirecek nitelikte olacağını vurguladı.
2010 yılında 48,6 milyar dolar cari açığın, gündemlerinin en önemli konusu olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, ''Petrol fiyatlarının artmaya devam etmesi ister istemez cari açık üzerinde olumsuz etkisini gösterecektir. Petrolün yoğun olduğu bölgelerde artan olaylardan dolayı bunu çok daha fazla yüksek maliyetlere gelmesi ve petrol ithalatına direkt 10 milyar dolar ilave bir yük getireceği tartışmasız hepimizin malumu'' dedi.

-''Programı kısa, orta ve uzun dönem olarak belirledik''

Girdi Tedarik Stratejisi'nin 3 ana hedefinin tedarikte güvenlik, maliyette etkinlik ve ihracatta rekabet olduğunu bildiren Bakan Çağlayan, programı kısa, orta ve uzun bir dönem olarak belirlediklerini, kısa dönemde ihracata dönük üretimde daha etkin ve düşük maliyetli girdi tedariki açısından izlenecek yol haritası oluşturmak, orta ve uzun dönemde ise ihracatın ara malı ithalatına olan bağımlılığı azaltacak, yurt içinde ara malını daha fazla üretecek, kaynak verimliliğini ve daha fazla katma değerin yurt içinde kalmasını sağlayacak nitelikte politikalar geliştirmenin hedeflendiğini kaydetti.
Zafer Çağlayan, ''Bundan sonra teşvik sistemleri de girdi tedarik stratejisinin çıkmış olduğu bulgulara göre yapılacaktır. Bu, sanayi stratejisi ile beraber ortak bir bileşen olarak ortaya çıkacaktır'' dedi.
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ''Sene sonuna kadar tüm sektörlere ilişkin çalışmanın tamamlanmasıyla, enerji dışı tüm ara mallarına ilişkin somut ve kısa-orta dönemde uygulanabilir politika önerilerini içeren girdi tedarik stratejimiz bütünüyle ortaya çıkacaktır'' dedi.

-TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İSO Başkanı Tanıl Küçük

TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de konuşmasında, ''Böyle devam edersek, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine muhtemelen ulaşabiliriz ama ithalatımız da 750-800 milyar dolara çıkmış olur'' dedi.
Küçük, ''Girdi Tedarik Stratejisi''ni (GİTES) açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, demir-çelik, otomotiv ve makine sektörlerine öncelik verilmesini doğru bir başlangıç olarak gördüklerini söyledi.
Sanayi ürünü ihracatı bir artarken, sanayi aramalı ithalatının üç artmasının, yaşanan sıkıntının açık bir göstergesi olduğuna işaret eden Küçük, ''Böyle devam edersek, 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine muhtemelen ulaşabiliriz ama ithalatımız da 750-800 milyar dolara çıkmış olur. Böylece, 250 milyar doları geçen bir dış ticaret açığı ile karşı karşıya kalırız ki bu durum ekonomik istikrarımız ve büyümemiz için ciddi tehdit oluşturur'' dedi.
Sorunların çözümünün etkin bir sanayi stratejisinden geçtiğini ifade eden Küçük, ''Kalıcı çözümlere, sanayi stratejisinin raflarda kalan bir belge değil, çok sayıda kurumun eşgüdümünde, içselleştirilmesi halinde ulaşabileceğiz'' diye konuştu.
Küçük, bu stratejilerin ana unsurlarından birinin de Türkiye'de kümelenmelerin doğru analiz edilmesi, aksaklıkların doğru tespit edilmesi ve bunları gidermeye yönelik programların uygulanması olduğunu, Girdi Tedarik Stratejisi'nin bu kümelenme çalışmalarına da çok olumlu bir katkı verebileceğini kaydetti.

-TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de konuşmasında, Girdi Tedarik Stratejisi'nin Türkiye'nin kronikleşmiş dış ticaret açığı sorunu göz önüne alındığında büyük önem taşıdığını vurguladı.
Büyükekşi, ''Ülkemiz kronik olarak dış ticaret açığı veren bir ülke. Buna bağlı olarak da cari açığımız oldukça yüksek. Kronik cari açıkta bir sebep enerji konusunda dışa bağımlı olmamız. İkinci sebep ise sanayimizin de ne yazık ki ithalata bağımlı olduğunu görüyoruz'' dedi.
Türkiye ekonomisi büyüdükçe, geliştikçe ithalata olan ihtiyacının da arttığını, buradaki temel sıkıntının ara malları konusunda Türkiye'nin rekabetçi üretim koşullarını tam sağlayamaması olduğunu belirten Büyükekşi, bunun firmaları dışarıdan alım yapmaya yönelttiğini söyledi.

-MÜSİAD Başkanı Vardan

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan da GİTES projesinin oldukça önemli olduğunu belirtti.
Burada bir mentalite değişikliği görüldüğünü ifade eden Vardan, eskiden popülist politikalarla yatırımların yapılmaya çalışıldığını, fakat bunların artık bu şekilde olmayacağını, Türkiye olarak hedeflerin çok daha farklı olduğunu kaydetti.

-TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Kibar

TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise bu yapılan çalışmaların 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine yönelik yapılan çalışmaların bir alt hazırlığı niteliğinde olduğunu söyledi.
Kibar, özellikle ilgili sektörlerde dış ticaret açığının azaltılabilmesi anlamında ve katma değerli ürünlerin üretilebilirliğinin daha etkin hale getirilmesinin bu çalışmalarda daha ön plana çıkan neticeler olduğunu kaydetti.











Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA