TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye, Avrupa’daki en büyük ekonomilerden birisi olacak


31.03.2011 / Londra İngiltere (Fotoğraf: AA)



İngiltere'nin başkenti Londra'da, DEİK / Türk-İngiliz İş Konseyinin düzenlediği "Türkiye ile Büyüme" konferansının açılışında konuşan TOBB ve DEİK Başkanı Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin birçok açıdan güçlendiğini, dünyanın 16, Avrupa'nın ise 6. büyük ekonomisi durumuna geldiğini vurguladı.​ ​


OECD ülkeleri arasında devletten destek almayan tek bankacılık sektörünün Türkiye'de olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, "Türkiye, 2050 yılı itibariyle Avrupa'daki en büyük ekonomilerden birisi olacak. Vasıflı ve iyi eğitimli iş gücümüzle gurur duyuyoruz. İtalya ile Çin arasında en büyük ekonomi. Neredeyse 200 ülkeye ihracat yapıyoruz ve ihracatımızın yaklaşık yüzde 50'si de AB pazarına. 11 farklı otomotiv markası Türkiye'de tesislere sahip. Türkiye, dünyada 7. turizm destinasyonu" ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı David Cameron'ın vizyon sahibi bir devlet adamı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Türkiye, 26 bin yabancı sermayeli şirketin faal olduğu bir ülke. 2250 tane İngiliz firması var. Türkiye'deki dönüşümü fark etti. Türkiye'ye yaptığı ziyarette ekonominin, gelmesindeki ilk sebep olduğunu söyledi. Önümüzdeki 5 yıl içinde ticaret hacmini iki katına çıkarmak hedefimiz olmalı" dedi.

- Maliye Bakanı Mehmet Şimşek

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise konuşmasında,Türkiye'nin son 10 yıl içinde çok güçlü bir dönüşüm sürecine girdiğini belirterek, "Eğer henüz Türkiye'yi radarınıza almadıysanız bunu düşünmenin tam zamanı. Türkiye sadece teorik potansiyeli olan bir ülke değil, gerçek potansiyeli olan bir ülke. Düşünecek olursak kişi başına gelirin artması için iş gücü ve verimlilik çok önemli. Bu anlamda demografi çok önemli. Çok genç bir nüfusumuz var. Çalışma yaşındaki nüfus 2030'lara kadar artmaya devam edecek. En önemli itici güçlerden bir tanesi bu" diye konuştu.

"Temel odak noktamız daha rekabetçi olmak" diyen Bakan Şimşek, Hükümetin insan sermayesine büyük yatırım yaptığına ve eğitimin bütçede çok önemli bir pay aldığına dikkati çekti.
Türkiye ile İngiltere'nin güçlerini birleştirmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Bizim şirketlerimiz çok aktif. Afrika'da, kuzeyde, Orta Doğu'da, Orta Asya'da, Doğu Avrupa'da. Neden şirketlerimiz üçüncü bir ülkede birlikte çalışmasın? Türkiye'yi, Türk şirketlerinin ne kadar aktif olduğunu düşünmek lazım. İngiltere'de çok üst düzeyde bir imalat tabanı var. Pek çok alanda işbirliği yapmamız mümkün. Hizmetler açısından da pek çok şey yapabiliriz. Fethiye, küçük bir tatil şehri. Burada 20 bin İngiliz sürekli olarak yaşıyor. Sonuç olarak birlikte yapabileceğimiz çok şey var" ifadelerini kullandı.

- İngiltere Ticaret Bakanı Lord Green

İngiltere Ticaret Bakanı Lord Green de, Türkiye'nin AB'ye üye olması gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin katılımı dinamizm getirecektir" dedi.
Almanya'da dün bir toplantıya katıldığını aktaran Lord Green, orada yaptığı konuşmada, AB'nin karşılaştığı temel zorluklardan bir tanesinin, kendisini açmasıyla ilgili olduğunu söylediğini kaydetti.
Türkiye'nin yüzyıllarca Doğu ile Batı arasında köprü işlevi gördüğünü dile getiren Lord Green, "Türkiye, hem Doğuya hem Batıya bakan bir ülke. Ben bir anımı anlatmak istiyorum. 2001 yılında bir yatırım yapmamız söz konusuydu. Yönetim kuruluna neden Türkiye'ye yatırım yapılacağını izah etmeniz lazımdı. Şimdi ise 'Türkiye'ye neden gitmiyorsunuz' sorusunun yönetim kurullarında sorulacağı bir dönem yaşıyoruz. Türkiye son yıllarda gerçekten hızlı büyüyor. Bütün İngiliz şirketleri için çekici bir konuma geliyor" diye konuşu.
Lord Green, İstanbul'un finans merkezi olması için her türlü desteği vereceklerini de sözlerine ekledi.

- Türk-İngiliz İş Konseyi Başkanı Suzan Sabancı Dinçer

Türk-İngiliz İş Konseyi Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok güçlü olduğunu söyledi.
Sabancı Dinçer, ekonomik ilişkilerin daha da artması için yapılması gereken çok şey olduğunu kaydederek, "Ticaret açısından, doğrudan yatırım açısından, üçüncü ülkelerde işbirliği açısından İngiltere ve Türkiye arasında önemli bir sinerji var. İngiltere'nin deneyimli ve güçlü bir pazarı var. Türkiye ise potansiyele sahip gelişmekte olan bir ülke. Her iki ülke arasındaki sinerji sadece iki ülkenin ekonomisine hizmet etmekle kalmayacak, Avrupa ve bölge için de faydalı olacak" diye konuştu.

- Türk-İngiliz İş Konseyi Eş Başkanı Sir Julian Horn Smith

Türk-İngiliz İş Konseyi Eş Başkanı Sir Julian Horn Smith de, Türk ekonomisinin çok hızlı büyüdüğünü belirterek, "Türkiye'nin bize ihtiyaç duyduğundan daha fazla bizim onlara ihtiyacımız var" dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA