TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Turizmi 12 aya yaymalıyız


08.04.2011 / Aydın



Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlenen ‘Aydın Ekonomisinin Yıldızları 2011 Ödül Töreni’ne katılan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, girişimci sayısının artması halinde işsizliğin azalacağını vurguladı. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin turizm konusundaki potansiyeline işaret etti ve turizmin 12 aya yayılması gerektiğini söyledi.​ ​


Haber resimleri için lütfen buraya tıklayınız.

TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında, kadın girişimcilerin önemine dikkati çekti. Türkiye'nin 72 milyon nüfusa sahip olmasına rağmen ülkede 1,3 milyon girişimci olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, 120 milyon nüfusa sahip Japonya'da 6.3 milyon girişimci bulunduğunu, Türkiye'nin girişimci sayısını 4 kat daha artırması gerektiğini ifade etti.

Genç ve kadın girişimcileri bütün Türkiye'de aktif hale getirmek için yoğun çaba sarf ettiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: ''Türkiye'nin problemi işsizlik. TUİK rakamlarına göre toplam 3 milyon işsiz var. 2 milyon da bir yıldan fazla işsizin olduğunu ve iş alamadığını düşünürsek rakam 5 milyona çıkıyor. İşsizliğin yanında her yıl 800 bin genç istihdam nüfusa katılıyor. Genç ve dinamik nüfus avantajlı ancak sorunu da fazla. Burada tek çözüm girişimci sayısını artırmak. İşte o zaman işsizliği azaltırız. O nedenle kadın girişimcileri destekliyorum. Genç kızlarımıza kadın girişimcilerimiz rol ve model olsunlar. O zaman toplum olarak, ülke olarak zenginleşiriz.''

-Özel sektörün önemi

Türkiye'de ekonomiyi büyüten, istihdamı sağlayan en önemli faktörün 'özel sektör' olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu yüzden, özel sektörü güçlendirecek her adımın da siyasetin esas gündem maddelerinden olması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin 2009 yılındaki krizden en çok etkilenen 10 ülke içinde olduğunu ancak 2010 yılında dünyada büyüyen ilk beş ülkenin arasında bulunduğuna da dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, ''Biz 1990'lardaki ilk evreyi ıskaladık. Bu yüzden 1990'ları kayıp bir dönem olarak geçirdik. Şimdi risklerin ve fırsatların farkında olarak, bu yeni ortama uygun, yeni bir büyüme hamlesi başlatmalıyız. 2010 yılındaki müthiş büyüme performansımızı, daha da kuvvetlendirerek, devam ettirmeliyiz'' diye konuştu.

-“Turizmde fırsatları kaçırmayalım”

''Bütün dünyanın gözünün Türkiye'ye çevrildiği'' bir dönemde olduklarını, Avrupa Birliği'ne girmek için Türkiye ile aynı dönemde müracaat eden Hırvatistan'ın bile sadece Türkiye'nin gidişatını izlediğini anlatan Hisarcıklıoğlu, turizmde yeni pazarlar bulunması gerektiğini, turizmi 12 aya yaymanın çalışmalarının yapılması gerektiğine işaret etti. Hisarcıklıoğlu, ''Malımızı iyi tanıtmalıyız. Didim'de 55 kilometre sahil şeridi var. Aydın'ın tarihi güzellikleri hala yer altından gün yüzüne çıkartılıyor. Bu fırsatları kaçırmayalım. Potansiyelimiz iyi kullanalım'' dedi. Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Beceri'10 Projesi ile ilgili de bilgi veren Hisarcıklıoğlu, hedeflerinin yılda 200 bin kişiyi meslek sahibi edindirmek olduğunu söyledi.

-''Bütün siyasi partilere eşit mesafedeyiz”

TOBB olarak bütün siyasi partilere aynı yakınlıkta ve aynı uzaklıkta olduklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, ''Bizim bir siyasi görüşümüz olamaz ama şehrimize ülkemizin ekonomisine katkı sağlayacak arkadaşları her zaman destekliyoruz. 12 Haziran'da bir seçim var. Kim seçilirse seçilsin ülkesi için çaba gösteriyorsa sahip çıkalım. Valilerimize, belediye başkanlarımıza sahip çıkalım'' diye konuştu.

Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ise Hisarcıklıoğlu'nun turizmin 12 aya yayılması konusundaki görüşlerine katıldığını, bu kapsamda 29 Ekim'de açmayı planladıkları Kuşadası'ndaki KOMER Merkezi için hisse satın almasını talep etti. Konuşmaların ardından yaklaşık 200 kişi, kurum ve kuruluşa vergi ödemelerindeki başarılarından dolayı ödülleri takdim edildi.

-Söke ziyareti

Öte yanda Hisarcıklıoğlu, Aydın programı kapsamında Söke ilçesinde de temaslarda bulundu. Söke Ticaret Borsası ve Söke Ticaret Odası yönetimiyle bir araya gelen Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve dünyanın en kaliteli pamuğunun Söke Ovası'nda yetiştiğini, Türkiye'nin ekilebilir arazi bakımından dünyanın 9. ülkesi olduğunu, Konya büyüklüğündeki Hollanda'nın 56 milyar dolarlık tarım ihracatı yaparken Türkiye'nin 11 milyar dolarlık tarım ihracatı gerçekleştirdiğini anlattı. Bu rakamların Türkiye'ye yakışmadığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, tarım politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Hisarcıklıoğlu pamuğun desteklenmesi gerektiğini, geçen yıl 1 lira bile etmeyen pamuğun bugün dünya fiyatıyla 4 dolar 80 sent olduğunu, Türkiye'nin en verimli yerlerinde pamuğun teşvik edilmediğini savundu.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA