20.04.2011 / Lefkoşa KKTC
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da kabullerdeki açıklamasında, komitenin, işverenler, sendikalar, kamu temsilcileri ve ziraatçılar da dahil, emekliler ve işsizler hariç toplumun tümünü temsil ettiklerini kaydetti.
Karma Ticaret Komitesi toplantıları ile ilgili çalışmaları özetleyen Hisarcıklıoğlu, bu defaki toplantılarını KKTC'de yapmaya karar verdiklerini, toplantı kapsamında, Büyükelçi Halil İbrahim Akça, meclisteki muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldiklerini söyledi.
- “KKTC ile kurulacak İstişaret Komitesi 3 ayda bir toplanacak"
KKTC'de temas ettikleri ilgili çevrelerle birbirlerini daha yakından tanımak için bir mekanizma kurulup çalıştırılmasına karar verdiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, işbirliğinin daha kurumsal hale gelmesi için Türkiye-KKTC Karma İstişare Komitesi kurmayı ve 3 ayda bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını söyledi.
''Kıbrıs bizim göz bebeğimiz'' diyen Hisarcıklıoğlu, KKTC'nin içindeki sıkıntıların kendilerini de üzdüğünü ve kaygılandırdığını belirtti.
Türkiye'nin 2001'de çektiği sıkıntıları ve dönüşüm sürecinin sancılarını şimdi KKTC'nin yaşadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Biz bu filmi 2001'de gördük. Yine bu heyet, bu kurumların başkanları hep bir araya gelerek, özellikle dönüşüm sürecinde daha rahat karar alınması için destek olduk. Baktığımız zaman tek tek bazıları bizlere zarar verse de, dönüşüm süreci daha önemliydi. Biz önümüze bakmadık, ileriye baktık. İleriye baktığımız için bundan Türkiye kazançlı çıktı'' diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, 2008 dünya krizinde, Avrupa'da bankasına yardım yapılmayan tek ülkenin Türkiye olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin dünyada en hızlı büyüyen 9. ülke konumuna geldiğini söyledi.
- KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC'nin kalkınabilmesi için yatırımın şart olduğunu ifade ederek, ''Bizim burası biraz fazla demokratik olduğu için her tedbire muazzam tepki oluyor. Hükümet edenler de bazen şaşırıyor ama tedbir almadan ekonomik darboğazdan çıkmak mümkün değil'' dedi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kabulde yaptığı açıklamada, KKTC kurum ve kuruluşlarının Türkiye'den gelen heyetin tecrübelerinden yararlanmasının son derece önemli olduğunu belirtti.
Eroğlu, Kıbrıs Türklerinin adaya kapanıp kaldıklarını, TOBB'un ise sürekli Avrupa'ya açıldığını ifade ederek, KKTC'nin küçük ama demokratik bir ülke olduğunu, partilerde çeşitli görüşlerin bulunduğunu, kendisinin bugün partiler üstü pozisyonda bulunduğunu kaydetti.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, halkın kendisine ''Görüşmeleri yürüt. Kıbrıs Türk halkının yararına olacak, Anavatan'ın da kabul edeceği bir anlaşmaya imza koymaya çalış'' dediğini, kendisinin de mesaisini bu konuya yönlendirdiğini belirtti.
Uzun yıllar Başbakanlık yapan biri olarak zaman zaman olayların içine girmeyi düşündüğünü ifade eden Eroğlu, KKTC'nin kalkınması için yatırımın şart olduğunu vurguladı.
İlk başbakanlığı döneminde hizmet sektörünü gündeme getirdiğini ve ''Sanayiyi gözden çıkardınız'' şeklinde çok tenkit aldığını kaydeden Eroğlu, bugün, turizm gibi hizmet sektörlerinin ada için çok uygun olduğunu, bunun için turistik yatırımların çok arttığını ifade etti.
KKTC'nin bu çalışmalarla kalkınabileceğine inandığını söyleyen Eroğlu, sorunlar bulunduğunu, zaman zaman AB ülkelerinde sorun olduğuna göre KKTC'de de sorun yaşanmasını normal bulduğunu, mühim olanın tedbir almak ve bunları vatandaşa kabul ettirmek olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz gün, ekonomik krizde olan İrlanda'nın büyükelçisi ile görüştüğünü ve büyükelçiden, maaşından yüzde 17 kesinti yapıldığını öğrendiğini aktaran Eroğlu, hükümetlerin dar boğazdan çıkması için tedbir alması gerektiğini söyledi. Eroğlu, ''Bizim burası biraz fazla demokratik olduğu için her tedbire muazzam tepki oluyor. Hükümet edenler de bazen şaşırıyor ama tedbir almadan ekonomik darboğazdan çıkmak mümkün değil, mühim olan bunu vatandaşla paylaşabilmek, tedbirleri vatandaşa kabul ettirebilmek. Bunun için de diyalog şarttır'' dedi.
- KKTC Başbakanı İrsen Küçük
KKTC Başbakanı İrsen Küçük de, işverenle işci temsilcilerinin bir arada diyalog içinde olmasının sevindirici olduğuna ifade ederek, kuruluşların karşılıklı 3 ayda bir biraraya gelme kararının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Türkiye'nin bugün dünyanın sayılı ülkelerinden olduğunu ifade eden Küçük, Kıbrıs Türk kurumlarının ve işadamlarının Türkiye'nin katettiği bu deneyimlerden faydalanmasının önemli olduğunu kaydetti.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |