TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

"Küresel Türk şirketleri dünya sahnesinde daha fazla yer almalı"


25.04.2011 / Ankara



“Türk Ticaret Müşavirleri ile DEİK Toplantısı”nda konuşan TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, önümüzdeki 5 yılda Türk şirketlerinin, yurt dışında 20 milyar dolar yatırım yapmasını öngördüklerini ifade etti.​ ​

 

 
“Türk Ticaret Müşavirleri ile DEİK Toplantısı” Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Birlik Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya TOBB ve DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı da katılarak bir konuşma yaptılar..
 
TOBB ve DEİK Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Yaptığımız temaslarda şunu gördük ki, krizden sonra marka satın almanın maliyeti, marka oluşturmanın ya da markayı pazarda oturtmanın maliyetinden daha ucuz hale geldi. Şirketlerimiz de giderek daha fazla bu yeni ortama uyum sağlamaya çalışıyorlar. Önümüzdeki 5 yıl süresince Türk şirketlerinin yurtdışında 20 milyar dolar yatırım yapacağını öngörüyoruz. Demek ki, küresel Türk şirketlerinin dünya sahnesinde daha fazla yer alması için çalışmalıyız. Bu yüzden, DTM ve DEİK arasındaki işbirliğini daha verimli hale getirmeyi, proje ve iş geliştirme odaklı çalışmalarımızı artırmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
 
Hisarcıklıoğlu, öğleden sonra Başbakan Erdoğan ve ilgili Bakanlarla birlikte, yeni ve daha kapsamlı bir dış ekonomik ilişkiler stratejisi oluşturmak için neler yapılması gerektiğine dair konuları istişare ettiklerini bildirdi.  TOBB ve DEİK Başkanı Hisarcıklıoğlu, özel sektörün, dış ekonomik ilişkilerini koordine etme görevini, 5174 sayılı Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği İle Odalar Ve Borsalar Kanunu’nun 58’nci maddesiyle DEİK’in üstlendiğini hatırlatarak, ilgili hükmü hatırlattı:
 
“Birliğin gözetim ve denetimi altında özel sektörün dış ekonomik ilişkilerini yürütmek üzere, özel hukuk hükümlerine tâbi ve tüzel kişiliğe sahip, kuruluş ve faaliyet amaçları aynı olan ve Birlikçe belirlenecek özel sektör kuruluşlarından Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu oluşur. Kurulun kısa adı DEİK'tir. Kurul ikili ekonomik ilişkilerini, yönetim kurulunun kararları doğrultusunda iş konseyleri aracılığı ile yürütür.”
 

 

-“DEİK esas itibariyle özel sektörün ortak irade potasıdır”

 

 
Küresel pazardaki ağırlığımızı arttırma politikasının özel sektör tarafını da DEİK’in temsil ettiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, “DEİK esas itibariyle Türk özel sektörünün ortak akıl, ortak değer, ortak payda, ortak irade potasıdır. DEİK’in kuruluş öyküsü, rahmetli Özal ile birlikte, Türkiye’nin ihracat odaklı büyümeye karar vermesiyle başlamıştır. 29 kurucusu bulunan DEİK, ülkemiz içinde ve dışında, büyük bir temsil kabiliyetine ve geniş bir hizmet ağına sahiptir” dedi.
 
 
DEİK’in, önümüzdeki dönemdeki ana hedefini ‘Türk özel sektörünün küresel pazardaki rekabet gücünü artırmak’ olarak açıklayan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Avrasya, Asya-Pasifik, Afrika pazarlarındaki pazar payımızı ve rekabet gücümüzü arttırmak için çalışacağız.

 

Strateji Geliştirme Çalışmalarına özel önem vereceğiz. Bölgesel ekonomik entegrasyon projelerine öncülük edeceğiz. Zira, sadece ticaret yaparak rekabetçi olamayız. Daha fazla zenginleşmek, daha fazla rekabetçi olmak için, hem küresel piyasalarda yatırımlar yapmalı, satın almalar gerçekleştirmeli, hem de küresel yatırımcıları ülkemize çekmeliyiz.”

 

 
Hisarcıklıoğlu DEİK Kurucu Kuruluşları’nı ise şöyle sıraladı: :
 
1. TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ (TOBB)
2. ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ VE PERAKENDECİLER DERNEĞİ (AMPD)
3. ANADOLU ASLANLARI İŞADAMLARI DERNEĞİ (ASKON)
4. GEMİ İNŞA SANAYİCİLERİ BİRLİĞİ (GİSBİR)
5. GENÇ YÖNETİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (GYİAD)
6. GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI DERNEĞİ (GYODER)
7. İKTİSADİ KALKINMA VAKFI (İKV)
8. MOBİLYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ (MOSDER)
9. MÜSTAKİL SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (MÜSİAD)
10. TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ (TBB)
11. TÜRKİYE EKONOMİ POLİTİKALARI ARAŞTIRMALARI VAKFI (TEPAV)
12. TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLAR KONFEDERASYONU (TESK)
13. TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ (TİM)
14. TÜRKİYE MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ (TMB)
15. TÜRKİYE SERMAYE PİYASASI ARACI KURULUŞLARI BİRLİĞİ
16. TÜRKİYE SİGORTA VE REASÜRANS ŞİRKETLERİ BİRLİĞİ (TSRSB)
17. TÜRK – ARAP ÜLKELERİ İŞADAMLARI DERNEĞİ (TURAB)
18. TÜRKİYE GENÇ İŞADAMLARI DERNEĞİ (TÜGİAD)
19. TÜRKİYE GENÇ İŞADAMLARI KONFEDERASYONU (TÜGİK)
20. TÜRKİYE KATILIM BANKALARI BİRLİĞİ (TKBB)
21. TÜRKİYE OTELCİLER FEDERASYONU (TÜROFED)
22. TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ (TÜRSAB)
23. TÜRKİYE SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (TÜSİAD)
24. TÜRKİYE TURİZM YATIRIMCILARI DERNEĞİ (TYD)
25. TÜM SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ (TÜMSİAD)
26. ULUSLARARASI NAKLİYECİLER DERNEĞİ (UND)
27. ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ (YASED)
28. AKREDİTE HASTANELER DERNEĞİ
29. FRANCHISING DERNEĞİ (UFRAD)
 

 

- Devlet Bakanı Zafer Çağlayan

 

 
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ticaret müşavirlerinin Türk özel sektörünün radarı, eli kolu gibi, adeta bir elemanı gibi çalışacağını söyledi.
 
Bakan Çağlayan,  Dış Ticaret Müsteşarlığı olarak DEİK ve TOBB ile her türlü işbirliğine sonuna kadar açık olduklarını söyledi. ''DEİK demek, Türkiye demek'' diyen Çağlayan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin de herkesin üye olduğu bir kuruluş konumunda bulunduğunu kaydetti.
 
Bakan Çağlayan, göreve geldiğinde ticaret müşaviri sayısının yetersiz olduğunu ve Meclis'ten geçen kanunla bu sayının 250'ye yükseldiğini hatırlattı.
 
Ticaret müşavirlerinin özel sektörün, eli, kolu, gözü olacağını, radar gibi, özel sektörün bir elemanı gibi çalışacağını kaydeden Çağlayan, ticaret müşavirliklerinin yurt dışında lokal çalıştığını ve destek elemanları gerektiğini söyledi.
 
Bakan Çağlayan, DEİK üyelerine çağrıda bulunarak, ''Gelin birlikte ihtiyaç analizi yapalım. Birlikte ortak bir yapı oluşturalım'' dedi.
 

 

DTM olarak, Çin, Hindistan, Rusya, Endonezya ve ABD'ye hedef pazarlar olarak odaklandıklarını kaydeden Çağlayan, bu 5 ülkenin toplam ithalatının 5 trilyon dolar olduğunu, Türkiye'nin bu ülkelere yaptığı ihracatın ise 11,5 milyar dolar düzeyinde kaldığını anlattı. Çağlayan, ''Eksikliğimiz kendimizi anlatamamak. Gidemediğin yer senin değildi. Mutlaka dünyanın her tarafına gitmemiz gerekiyor'' dedi.
 
-DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı

 

 
DEİK İcra Kulu Başkanı Rona Yırcalı da ticaret müşavirliklerinin sayısının artırılmasının DEİK için önemli olduğunu ve bu çalışmanın ilerisi için çok olumlu olacağını söyledi.
 

 

Ticaret müşavirliklerini kendi elçilikleri gibi gördüklerini belirten Yırcalı, DEİK olarak artık geleneksel pazarlarda sınırlı kalmayacaklarını, hedef pazarlarda teşkilatlanmayı hedeflediklerini anlattı. ​





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA