28.04.2011 / Antalya
Haber fotoğrafları için tıklayınız
YÖREX'in akıl ve alın terinin döküldüğü yer olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, yöresel ürünleri dünya çapında markalaştırmanın yolunun tescil edilmesinden geçtiğini belirtti.
Antalya Ticaret Borsası, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası ile Antalya Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı'nca düzenlenen 2. Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) başladı.
Antalya EXPO Center'de düzenlenen fuarın açılış törenine TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Antalya Vali Yardımcısı Fuat Ergün, AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak, CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan, MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan ile diğer yetkililer katıldı.
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, ürünlerin mutlaka şehirlerin adıyla markalaşmasını önerdi. Hisarcıklıoğlu, ''Kars'ın kaşarını dünyaya tanıtsak, Hollanda, Fransa'nın peyniri hepsini sallarız'' dedi.
Hisarcıklıoğlu, yöresel ürünlerin Ortadoğu pazarına sunulabileceğini belirterek, ''Ortadoğu'nun gıda ithalat pazarı 30 milyar dolar. Bizde bu lezzetler varken niye burada pazar bulamayalım'' diye sordu.
M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'yi il il gezdiğini ve her yerde ''Daha fazla kazanmak istiyorsanız bunun yolu, yaptığınız iş ne olursa olsun, bunu marka haline getirmektir'' dediğini kaydederek, ''Artık sadece üretmek de yetmiyor, ürettiğini tanıtacaksın, pazarlayacaksın. Bunun için de kaliteye ve markalaşmaya önem vereceksin'' diye konuştu.
Anadolu'da, yöresinin adıyla tanınan, tescillenen çok sayıda gıda, el sanatı ve sanayi ürünü olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Ama bunlar bilinmiyor. Bilinmediği için de ithal ürünler arasında sıkışıp kayboluyor. Halen 140 yörenin ürünü, ülkemiz içinde coğrafi tescil almış durumda. Ama bu yetmez'' dedi.
-''Yoğurda sahip çıkamadık fransızlar sahip çıktı''
Yıllardır Anadolu'da yapılan yoğurda bile sahip çıkılamadığından yakınan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
''Hepimiz küçükken annemizin yoğurdumuza reçel, pekmez kattığını ve bize öyle yedirdiğini hatırlarız. Ama bunu biz dünyaya sunamadık. İşin ilginci, yoğurdun tatlı ile karıştırılıp yenilmesi de bize ait. Ama annelerimizin bu büyük icadını biz dünyaya yayamadık. Sonra Fransızlar bunu becerdiler ve bütün dünyaya ve yoğurdun asıl vatanı olan ülkemize meyveli yoğurdu yediriyorlar. Dünyanın en güzel peyniri, kaşarı bizde. Ama Ezine, Erzincan peynirini, Kars kaşarını değil, ithal olanını biliyoruz. Biz kendi değerimizi bilmez, sahip çıkmazsak, işte böyle hazırdan yiyen oluruz. Dolayısıyla, bu önemli fuarın, önce tanıtım, sonra da markalaşmanın gelişmesi açısından büyük faydası olacağına inanıyorum''
-Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan
Türk Patent Enstitüsü Başkanı Habip Asan da küreselleşme olgusunun dünyada bütün farklılıkları ve yerel değerleri ortadan kaldırdığını belirterek, Enstitünün de katkılarıyla gerçekleştirilen YÖREX Fuarı'nın bu değerlere sahip çıkıldığını göstergesi olduğunu söyledi. YÖREX Fuarı'nın yerel değerlerin geleceğe taşınmasında önem taşıdığını dile getiren Asan, ulusal, yerel değerlerin korunmasında ve tescillenmesinde coğrafi işaretlemenin önemini dile getirdi.
Türkiye'de coğrafi işaretlemeyi yaygınlaştırmak için yerel kuruluşlarla işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Asan, ''Güçlü bir ülke markası oluşturmak istiyorsak, ulusal ve yöresel ürünleri aracı kılmak istiyorsak, coğrafi işaretler olmalıdır. Coğrafi işaretlerle yöresel ürünlere pazar oluşturmak hepimizin hedefi olmalıdır'' dedi.
-Yöresel ürünlerin markalaşması
ATSO Başkanı Osman Çetin Budak da oda ve borsalar olarak Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginliğini ekonomik zenginliğe dönüştürmeyi amaçladıklarını ifade ederek, ancak bu özelliklerle küresel ülkelerle yarışarak zenginleşeceğini söyledi.
Korumaya ve geliştirmeye çalıştıkları unsurun kalite olduğunu, bu amaçla ısrarla marka konusu üzerinde durduklarını dile getiren Budak, kendilerinin de il ve ilçelerin yöresel ürünleriyle markalaşması için çaba sarf ettiklerini söyledi.
Budak, yöresel ürünlerin stratejik öneme sahip olduğunu, Türkiye'nin 2023 yılında turizmde 50 milyar turist hedefine ise sadece kum, deniz, güneşle ulaşmasının mümkün olmadığını belirterek, ''Yöresel ürünlerimiz turizmin gelişmesi açısından önem taşıyor. Kültür ve gastronomi turizminin yöresel ürünlerle zenginleşmesi için daha çok çaba harcamalıyız. Fikri mülkiyet hakları marka ve coğrafya korunarak daha ileri noktaya taşınmalı. Yöresel ürünler geliştirilmelidir'' diye konuştu.
-ATB Başkanı Ali Çandır
ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır da ''Sizin Oraların Nesi Meşhur'' sloganıyla başlayan çalışma sonucunda, yöresel ürünler projesini geliştirdiklerini belirtti.
Anadolu'nun onbin yıllık birikimini, el emeği-göz nuru yöresel ürünleri, dünyaya tanıtma, ve yayma konusunda herkese görev düştüğünü ifade eden Çandır, ''Yöresel ürünler piyasasının, gelişmiş dünya ekonomilerindeki en az 200 milyar dolarlık hacmini ve sadece Fransa örneğindeki yüzde 30'u ihraç edilen, 30 milyar dolarlık büyüklüğünü düşünürsek, Anadolumuzun eşsiz birikimini, ve potansiyelini harekete geçirmenin yollarını bulmak gerektiğini, sizler de takdir edersiniz sanıyorum'' diye konuştu.
Türk Patent Enstitüsünün yaptığı bir araştırmaya göre, coğrafi işaret alabilecek en az 2 bin 500 adet yöresel ürüne sahipken bunların sadece 139'unun coğrafi işaret aldığına dikkati çeken Çandır, fuarın bu kapsamda önemli bir bilinç yaratacağını kaydetti.
-Diğer konuşmalar
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tunca Toskay da Türkiye topraklarının hayran olunacak ölçüde çeşitliliğe ve zenginliğine sahip ürünler yetiştirdiğini belirterek, bu zengin özellikleri nedeniyle Anadolu'nun mucize coğrafya olduğunu vurguladı.
Türk tarımının küçük çiftçi ağırlıklı yapısı nedeniyle çok sıkıntıda olduğunu ifade eden Toskay, şöyle devam etti:
''Ürünlerin karlı üretilebileceği ekonomik ortamı yaratmalıyız. Tarımda bütüncül yaklaşımı ele almalıyız. Dünyanın en gelişmiş ülkesinden, daha az gelişmişine kadar bütün ülkeler tarım kesimini kollar ve destekler. Bütüncül yaklaşımı, koruma ve destek stratejisini beraber yürütmeye ihtiyacımız var.''
AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak ise ATB'nin bu fuar fikrini hayata geçirmesi ve geliştirilmesinin önemini dile getirerek, TOBB bünyesinde Yöresel Ürünler Enstitüsünün kurulması fikrini de desteklediklerini söyledi.
CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan da yerli ürünlerin iç ve dış pazarda desteklenmesinin önemini dile getirdi.
Antalya Vali Vekili Fuat Ergün ise Antalya'nın turizmin yanı sıra tarım kenti olduğunu dile getirerek kentin tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini sıraladı. Ergün, kentlerin ve yöresel ürünlerinin markalaşmasının önemini vurgulayarak bu amaçla düzenlenen fuar için emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından törene katılanlar fuarı gezerek Türkiye'nin birçok iline ait yöresel ürünleri inceledi. Konuklar yöresel gıda ürünlerini de tattı.
Bu arada, Hisarcıklıoğlu, Anadolu'dan geldik türküsünü YÖREX'e armağan eden ve fuara destek veren Türk halk müziği sanatçısı Sümer Ezgü'ye plaket takdim etti.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |