TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

ABD ile ekonomik ilişkileri güçlendirmeliyiz


04.06.2011 / Washington



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, ''Bu ekonomik ilişkileri güçlendirmekten başka çaremiz yok, buna mecburuz çünkü dünyanın en büyük pazarında biz yokuz'' dedi.​ ​

Washington'daki temaslarında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünde ilk kez pozitif hava gördüğünü de belirten Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomisinin kalbinin attığı New York'ta Türk iş adamlarının misyonunun ve sorumluluğunun çok önemli olduğunu söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Amerikan Sanayi ve Ticaret Odası (TACCI) tarafından Serra Mediterranean Bistro'da onuruna verilen akşam yemeğinde bir konuşma yaptı. Yemeğe Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, New York Başkonsolusu Mehmet Samsar ve TACCI Başkanı Celal Seçilmiş başta olmak üzere TACCI yönetim kurulu ve üyeleri katıldı.

New York'un dünyanın ekonomisinin kalbinin attığı, şekillendiği ve paranın döndüğü ana merkez olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, o yüzden New York'taki Türk iş adamlarının misyonunun ve sorumluluğunun dünyanın diğer bölgelerinde ve Türkiye'de yaşayan vatandaşlardan daha önemli olduğunu belirtti.

Hisarcıklıoğlu, New York'taki Türk iş adamlarının ve toplumunun ekonomik açıdan güçlü olması gerektiğini, bu kapsamda kendisinin de üstüne düşeni yapmaya hazır olduğunu vurgulayarak, ''Sizler burada ne kadar güçlüyseniz biz de Türkiye'de o kadar güçlüyüz, sizden ricam, ne olur birbirimizi beğenmemezlik etmeyelim, birbirimizle ne kadar yakın ve ilişki içindeysek ancak o zaman güçlü olabiliriz. Siz başarılı olursanız, biz başarılı oluruz, sizin başarınızla gurur duyarız'' diye konuştu.

Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin, siyasi ve askeri ilişkilerle kıyaslandığında geride kaldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, ''Bu ekonomik ilişkileri güçlendirmekten başka çaremiz yok, buna mecburuz çünkü dünyanın en büyük pazarında biz yokuz'' dedi.

Dünya Bankası Başkan Yardımcısı ile Washington'da yaptığı görüşmede, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek için ABD'ye geldiğini söylediğinde üst düzey yetkilinin buna şaşırdığını, ''Oysa nereye gitsem her tarafta siz varsınız'' dediğini aktaran Hisarcıklıoğlu, ''Biz ABD pazarının içinde olmak istiyoruz, burada da siz bizim ufkumuzu genişleteceksiniz, sizler bizlere faydalı olacaksınız, bize yol göstereceksiniz'' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 1980'de toplam ihracatının sadece 3 milyar dolar olduğunu, bunun yüzde 90'ının tarım ürünü olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, bugünse ihracat rakamının 132 milyar dolara eriştiğini, ihracat rakamının yüzde 92'sinin sanayi ürünü olduğunu vurguladı. Türkiye'nin bu ürünleri Avrupa pazarına sattığını ve ürünlerinin son derece kaliteli olduğunu, fiyat rekabetinde hiçbir sıkıntı çekmediklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın iş adamlarının önünü açtığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: ''Bizde petrol yok, doğalgaz yok, ancak çok şükür Allah bize müthiş bir müteşebbis ruh vermiş, bunu da 30 yıl önce keşfettik. Türk iş adamlarının gitmediği yer yok. Bu bir vizyon, ufuk işiydi. Bugün dünyanın 200'den fazla ülkesine 20 binden fazla mal satıyoruz, ihracatımızın yüzde 15'i yüksek teknolojik ürünler. Bunu hayal edemezdik, hayal edemediğimiz şeyi yapıyoruz. ABD'den sonra 11 ayrı otomobil markasının üretildiği dünyada ikinci ülkeyiz, iddia ediyorum, dünyadaki en kaliteli arabaları da biz üretiyoruz.''

TOBB Başkanı, hem Toyota'nın, hem de Hundai'nin CEO'larının bir tek Türkiye'de imal edilen arabaların sıfır hatayla üretildiğini söylediklerini de aktardı.

-“Paranın döndüğü yerde biz yokuz”

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ABD ile ekonomik ilişkileri kapsamında eksikliğin iki tarafın da birbirini ekonomik açıdan tanımaması olduğunu, bu kapsamda ABD'deki Türkler'e büyük görev düştüğünü belirterek, ''Paranın döndüğü yerde biz yokuz, onun için tek bir hedefimiz var, tabii dünyanın diğer yerlerini de unutmayacağız, ama burası daha önemli, en önemlisi'' dedi.

Bu kapsamda ABD'deki Türk toplumunun güçlenmesi ve zenginleşmesinin son derece önemli olduğuna işaret eden ve bu sağlandığında New York taksi ihaleleri gibi ihalelerin kaybedilmeyeceğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, ''Zengin olacaksınız ki biz zengin olalım, Karsan'ın önü açılsın burada, başka çare yok, bizim umudumuz sizsiniz. Türkiye'de potansiyel var, İtalya ile Çin'in arasındaki coğrafya'da en güçlü ülke biziz, bizim sözümüz geçiyor'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin tanıtılmasında turizmin de son derece önemli olduğunu, Türkiye'ye bugün yılda 30 milyon turist geldiğini, Türkiye'nin dünyada en fazla turist alan yedi ülkeden biri olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'deki otellerin hizmet kalitesinin de son derece iyi olduğunu kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, ABD'de iş yapmak için gidilmesi gereken, henüz keşfedilmemiş pek çok eyalet olduğuna da dikkati çekerek, Türk iş adamlarını ABD'nin ortasındaki eyaletlere gitmeye çağırdı.

-“Washington'da ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi yönünde ilk kez pozitif hava gördüm”

Washington'da üç gün süresince yoğun temaslarda bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve ABD arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında ABD'nin başkentinde ilk defa pozitif bir hava gördüğünü söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama'nın karşılıklı ziyaretlerinde, ekonomik ilişkilere birinci öncelik vereceklerini söylemelerinin Washington'da olumlu bir hava yarattığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, hem Amerikalı iş adamlarının, hem de Amerikalı yetkililerin kendisine ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik somut olarak neler yapabileceklerini sorduklarını belirterek, ''Bu çok önemli, ben bunu görmemiştim, bu 10 senedir böyle bir şey görmemiştim, ilk defa bunu gördüm, herkes çırpınıyor ne yapabiliriz diye'' diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Washington'daki yemeğe başka ülkelerden iş adamlarının da katıldığını, ancak iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik en somut projeleri kendilerinin sunduklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, Clinton'ın da bunu takdirle karşıladığını, bu kapsamda Washington'daki olumlu havanın Türk iş adamları tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Dünyadaki tüm Türk iş adamlarını tek çatı altında toplamak için Dünya Türk İş Konseyi'ni kurduklarını da hatırlatan Hisarcıklıoğlu, TACCI'yi de Konsey'e üye olmaya davet etti.

Hisarcıklıoğlu'na konuşmasının sonunda TACCI Başkanı Celal Seçilmiş tarafından plaket takdim edildi.

-“Amerikalı yetkililer, icraata dönük işlere hazır olduklarını söylediler”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yemeğin ardından gazetecilerin soruları üzerine, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ilişkilere bakıldığında 10 yıl önce Türkiye'nin toplam ihracatı içinde ABD'ye yapılan ihracatın payının yüzde 10 civarında, yani 3 milyar doların biraz üzerinde olduğunu söyledi.

Bu rakamın bugün de aynı olduğunu, dolayısıyla Türkiye'nin 132 milyar dolarlık ihracatı içinde ABD pazarının payının çok azaldığını belirten Hisarcıklıoğlu, ABD'nin Türkiye'nin ihracatının artmadığı nadir ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda son dönemde Başbakan Erdoğan ve ABD Başkanı Obama'nın karşılıklı ziyaretleri sırasında birinci gündem konusu olarak ekonomik ilişkilerin alınacağının ifade edildiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, ilk defa bu ifadenin ''içinin doldurulmaya başlandığını'' gördüklerini, Washington'da yaptığı tüm temaslarda Amerikalı yetkililerin hepsinin iki ülke arasında ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik pratik ve sonuç alıcı işler yapılmasını istediklerini kendisine söylediklerini bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, ''(Amerikalı yetkililer) İcraata dönük işlere hazır olduklarını, her konuda desteklerinin varolduğunu ifade ettiler, şu anda bir fırsat var, siyasi irade var, bürokrasi bu siyasi iradenin mesajını almış, bu kapıdan bizim girmemiz lazım'' diye konuştu.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA