TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

En büyük varlığımız girişimciler


01.06.2011 / Washington ABD



ABD'nin başkenti Washington'da temaslarda bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, ABD'nin Müslüman çoğunluklu ülkelerle iktisadi fırsatlar, bilim-teknoloji, eğitim ve halklar arasındaki bağları içeren ortaklıkların güçlendirilmesi amacıyla başlattığı, ''Yeni Başlangıç İçin Ortaklar (PNB)'' adlı girişimin zirvesine katıldı.​ ​

 

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu zirvede, Türkiye-ABD iktisadi ve ticari ilişkileri ile özel sektörün ve girişimciliğin geliştirilmesi konularında, TOBB tarafından başta Filistin, Pakistan ve Afganistan olmak üzere, İslam Kalkınma Bankası işbirliğinde Türkiye'de ve bölgede gerçekleştirilen çalışmaları kapsayan bir konuşma yaptı.

Konuşmasının soru-cevap bölümünde, PNB-Türkiye platformunun olağanüstü ilerleme gösterdiği şeklinde yorumlarla karşılaşan Hisarcıklıoğlu, projelerinin Türkiye'de girişimciliğin daha da geliştirilmesi ve başarılı girişimcilerin daha görünür hale getirilmesi üzerine odaklandığını anlatarak, ''Girişimcilerimiz, Türk ekonomisinin en önemli kaynağı, onlar bizim en büyük varlığımız'' diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin güçlendirilmesinin sadece Türkiye için değil, tüm bölge için kritik önem taşıdığını ifade ederek, ''Sadece girişimci bir orta sınıf, bölgede demokrasi ve istikrarı sağlayabilir'' dedi.

Türkiye ve ABD'deki girişimciler, yatırımcılar ve üniversiteler arasındaki ağları geliştirmek istediklerini, kadın girişimciliğinin güçlendirilmesine de odaklandıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, PNB bünyesinde Türkiye'de oluşturdukları platformun geniş bir temsiliyeti içermesine önem verdiklerini, bu bağlamda özel sektörün platformda hem küçük hem büyük, hem yabancı hem Türk şirketleri ve İstanbul'dakilerin yanı sıra Anadolu kentlerinden de temsilcileri içerir şekilde tüm düzeylerde temsil edildiğini belirtti.

-Türk-ABD ilişkilerinde yeni bir çağ

Konuşmasında, PNB-Türkiye platformu olarak geliştirdikleri projelerden bahseden Hisarcıklıoğlu, ''Yeni hedef, Türk-Amerikan ilişkilerinde de yeni bir çağı temsil ediyor. Geçmişte askeri ve bürokratik ilişkiler egemendi. Askeri değişim programlarına odaklanmıştık. Ancak şimdi ekonomik ilişkilere, başarılı girişimcilerin ağları üzerine odaklanma zamanı. Özellikle genç ve kadın girişimciler üzerinde odaklanmalıyız''  diye konuştu.

Türk toplumunu güçlendirmenin en iyi yolunun özel sektörün geliştirilmesi olduğunu, bu nedenle de özel sektörü geliştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, özel sektör içinde odaklanılacak alanların ülkeden ülkeye farklılık gösterebileceğini, kendilerinin daha çok inovasyon ve girişimciliğe yoğunlaştıklarını anlattı.

Kendisinin bu konularda kişisel olarak büyük planlardan ziyade, proje temelli yaklaşımları önerdiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ''Küçük ancak yaratıcı fikirler ilerlemek için daha kolay yollar yaratır'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, bu konulardaki sürece sadece iş adamlarının değil, işçi sendikaları, üniversiteler, yeni girişimciler ve sivil toplum örgütlerinin de dahil edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

-Yeni Başlangıç İçin Ortaklar (PNB)

PNB, ABD Başkanı Barack Obama'nın Müslüman dünyasına yönelik Kahire konuşmasında dile getirdiği ''yeni başlangıç'' hedefini karşılamak üzere, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton tarafından, ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Aspen Enstitüsü Başkanı Walter Isaacson ve Coca-Cola şirketinin Başkanı ve Üst Yöneticisi Muhtar Kent ile birlikte 27 Nisan 2010'da başlatıldı.

Girişimin hedef ülkeleri arasında Türkiye de yer alıyor ve Türkiye ayağı, Ankara ile Washington arasındaki siyasi ve askeri ilişkilerde varolan iyi düzeyin ekonomik ilişkilerde de sağlanması gerektiğini uzun süredir savunan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki bir Yönlendirme Komitesi tarafından yürütülüyor.

''Yeni Başlangıç İçin Ortaklar-Türkiye'' adlı platformun Yürütme Kurulu, Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra, aralarında Cisco Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yöneticisi Deniz Sungurlu, Intel Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Yöneticisi Melih Gezer, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, MÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, Coca-Cola Türkiye Başkanı Galya Frayman Molinas, Kayseri Sanayi Odası Başkan Mustafa Boydak, TUSKON Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ata Ceylan'ın da yer aldığı iş adamı, sektör temsilcileri ve öğretim üyelerinden oluşuyor.

Washington'da düzenlenen ve dün başlayan iki günlük zirvede de, hedef ülkelerde PNB çerçevesinde hangi adımların atıldığı, ne gibi projelerin yürütüldüğü gibi konularda görüş alışverişinde bulunuluyor ve karşılıklı deneyimler paylaşılıyor. Zirvede, hem hedef ülkeler ve ABD'deki girişimciler arasındaki bağlantıları artırmanın hem de bu ülkelerin kendi aralarındaki ilişkilerini geliştirebilmelerinin yolları üzerinde duruluyor.

Kaynaklar, Türkiye'nin hem PNB bünyesindeki yapılanmasını tamamlaması hem de somut projeleri uygulamaya başlamasıyla girişimin diğer hedef ülkelerinden ileri bir konumda olduğuna işaret ederken, ABD'den bu projeleri daha çok gündeme getirmeleri ve desteklemelerini istediklerini kaydettiler.

Platformda uygulanan projelerin, Türkiye ve ABD'deki girişimciler arasında ''networking'' ağlarının yaratılması ve karşılıklı doğrudan etkileşime geçmelerinin sağlanması, aynı şekilde üniversite öğrencileri arasında karşılıklı etkileşimlerin kurulması gibi unsurları ön plana çıkardığını ifade eden kaynaklar, ''Aynı zamanda bölge ülkelerindeki muadillerimizle ne yapabiliriz, ona bakıyoruz. Dolayısıyla bu tür ekonomik aktörler arasındaki bağlantıları artırmak için neler yapılabilir, bu konular üzerinde duruyoruz. Zirvede de bu konular ele alındı'' diye konuştular.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA