TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Dünyadaki değişimi algılayabilirsek mağdur değil kazanan oluruz


20.06.2011 / Ankara



TOBB, İslam ülkelerinin ticaret ve sanayi odaları yöneticileri için eğitim programı başlattı. Programın ilk dersini veren TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, dünyanın yeni bir değişim sürecine girdiğine işaret ederek, “Bu değişimi iyi algılayabilirsek mağdur değil kazanan oluruz” dedi.​ ​


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İslam Kalkınma Bankası (IDB) ile İslam Ticaret ve Sanayi Odası (ICCI) işbirliğinde, İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkelerin ticaret ve sanayi odaları yöneticileri için bir eğitim programı başlattı. TİKA tarafından da desteklenen ve 5 gün sürecek eğitim programının, “TOBB-IDB/ITFC-ICCI Chamber Academy” adıyla her yıl düzenlenmesi öngörülüyor.

Programda, Oda yönetimlerinin ana unsurlarını oluşturan; stratejik yönetim, finans yönetimi, küçük ve orta ölçekli işletmelere dış ticaret dahil sağlanabilecek diğer danışmanlık hizmetleri, Oda kalite yönetimi, mesleki eğitim ve girişimcilik konularında tartışmalar ve bilgi paylaşımı sağlanacak.

TOBB Birlik Merkezi’nde başlayan eğitimin açılış konuşmasını yapan ve ilk dersini veren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 2009 yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Suudi Arabistan ziyaretinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak İslam kalkınma Bankası ile bir işbirliği protokolü imzaladıklarını hatırlatarak “İşbirliği protokolü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak bize; özel sektörün gelişimi, yatırım ortamının iyileştirilmesi,  kamu-özel sektör ortaklığı, organize sanayi bölgeleri, ticaret ve sanayi odaları yönetim sistemi, alanındaki deneyimlerimizi İslam Kalkınma Bankası üyesi ülkelerle paylaşma imkânı verdi. Bu eğitim programı da TOBB ve İslam Kalkınma Bankası arasındaki işbirliğinin bir meyvesi olarak hazırlandı” ifadesini kullandı.


-İslam dünyası olarak değişimi iyi algılamak lazım


 
1990’larda dünya siyasi ve ekonomik dengeleri değiştiğini ve demir perdenin yıkıldığını anlatan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Bu değişimi, maalesef çok iyi algılayamadık İslam dünyası olarak sonrasında da değişimin gerisinde kaldık. 2008 yılı ikinci yarısında başlayan Küresel ekonomik kriz, özellikle batı dünyasını sarsmaya devam ediyor. Tunus’ta başlayan değişim rüzgârı, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’da ciddi sonuçları olan siyasi olaylar haline geldi.
Bugün artık yeni bir değişim süreci içindeyiz. İslam dünyası olarak, değişimi iyi algılamamız lazım. Değişimi algılayamazsak değişimin gerisinde kalacağız. Şayet değişimi görür ve değişimin yönetimine katkı sağlayabilirsek, değişimin mağduru değil, kazananı oluruz. Sizler iş dünyasına destek veren kuruluşların yöneticilerisiniz. Bakın, Ticaret ve Sanayi odaları dünyanın her yerinde iş dünyasının ana destek kuruluşlarıdır. İş dünyasının temsilcileridir. Yerel düzeyde de, kalkınmanın ana aktörleridir.
Aynı zamanda, şirketlerin dışa açılmalarında da en önemli bilgi kaynaklarıdır. Kısaca, siz Oda yöneticileri olarak çok ciddi sorumluluklara sahipsiniz”



-En az gelişmiş ülkelerin 22’si İslam Konferansı Üyesi

 
Mayıs ayı başında İstanbul’da BM ile birlikte en az gelişmiş ülkeler konferansını düzenlediklerini bildiren TOBB Başkanı, “Dünyada en az gelişmiş ülke sayısı 48. Bu ülkelerin 22’si İslam Konferansı Örgütü üyesidir. Yani, 57 İKÖ üyesi ülkeden 22’si en az gelişmiş ülke. Bu tespit, hepimizi üzmeli. Biliyorum hepimiz buna üzülüyoruz.
Bakın, 57 İKÖ üyesi ülke dünya nüfusunun % 22’sini oluşturuyor.  Peki, size sormak istiyorum. Dünya üretiminin yüzde kaçını İKÖ üyesi ülkeler yapıyor? Cevabını ben vereyim. Dünya gayri safi yurt içi hasılanın sadece % 7,2’sini üretebiliyoruz. Evet, sadece % 7,2. Yani, 57 İKÖ üyesi ülke olarak hepimiz, Almanya kadar veya Japonya kadar üretemiyoruz. Maalesef üretmeden de zenginleşme olmuyor. Üretmemiz lazım. Üretim yapamıyoruz. Peki ürettiğimizi paylaşmada ne durumdayız. Maalesef ürettiğimizi paylaşmada, yani gelir dağılımında da iyi değiliz” diye konuştu.



-“Gelir düzeyleri arasında uçurum var”


Ülkelerin gelir düzeyleri arasında ciddi bir uçurum bulunduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, “En zengin İKÖ üyesi ülke ile en fakir İKÖ üyesi ülke arasındaki gelir farkı 220 kat. Peki bu bize yakışıyor mu? Bizim dinimize göre, koşumuz aç iken biz tok yatamayız. Komşumuzun da zenginleşmesi lazım. Peki, komşular nasıl zenginleşir? Elbette, ticaretle, yatırımla zenginleşir.
Bunun örnekleri var. Bakın Avrupa Birliği’nin başarı öyküsünün temelinde, komşular arasında ticaret vardır. Huzur, ticaret ve zenginlik birlikte gelişir. Gelişmiş ülkelerin hepsinin ortak özelliği, ticaretlerinin yarısından çoğunu komşularıyla yapmalarıdır” dedi.

Zenginleşmek için, yatırıma, üretime ve ticarete ihtiyaç bulunduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

“Yatırım yapacak, üretim yapacak ve ticaret yapacak girişimciye ihtiyacımız var. Nüfusumuzun tamamından yararlanmaya ihtiyacımız var. Gençlerimizden ve kadınlarımızdan yararlanmak zorundayız. Gençlerimizi ve kadınlarımızı girişimci olmaya, üretici olmaya yönlendirmeliyiz.  İşte tüm bu sorunların çözümünde başlangıç noktası, hizmet kapasitesi güçlü, hizmet kalitesi yüksek, üye sayısı güçlü, geniş tabana yayılmış oda sistemidir. Avrupa Birliği’nin zengin ülkelerine bakın; Almanya’ya, Fransa’ya, İtalya’ya, Avusturya’ya ve Türkiye’ye bakın. Japonya’ya bakın. Hepsinde, başarının arkasında güçlü bir oda sistemi vardır. Demokrasinin yerleştiği ve geliştiği ülkelere bakın. Örgütlü toplum çok güçlüdür. İş dünyası kuruluşları çok güçlüdür. Girişimci orta sınıf gelişmiştir. Oda sistemleri de bu çerçevede çok güçlüdür.

O nedenledir ki, TOBB, İslam Kalkınma Bankası ve İslam Ticaret ve Sanayi Odası sizleri, yani odaların profesyonel yöneticilerini hedef almıştır. 2009 yılından beri de birçok alanda eğitim programı gerçekleştirmeye devam ediyoruz. “

Eğitim programına katılan profesyonellerden, seçimle belli bir süre için göreve gelmiş Oda yöneticilerini yönlendirmelerini isteyen TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Onlara, başarılı Oda yönetim örneklerini sizin anlatmanız gerekir. Siz, ülkenizde özel sektör gelişiminin, girişimciliğin ve dolayısıyla zenginleşmenin ana aktörleri olabilirsiniz. Hatta, ana aktörleri olmalısınız” ifadesini kullandı.


-21 ülkeden kursiyer katıldı

 

Hisarcıklıoğlu eğitim programının her yıl minimum bir kez düzenleneceğini hatırlatarak “Bu programa, 21 ülkeden kursiyer katıldı. Afganistan, Azerbaycan, Bangladeş, İran, Ürdün, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Pakistan, Suudi Arabistan, Oman, Nijerya, Filistin, Suriye, Moritanyaa, Uganda, Arnavutluk, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gana ve Türkiye’den oluşan 21 ülkeden 22 katılımcı var. Eurochambres, Almanya, Avusturya, Polonya ve ülkemizden eğitimci var” dedi.


- İslam Kalkınma Bankası Temsilcisi Ayhan Karaca

İslam Kalkınma Bankası Temsilcisi Ayhan Karaca ise konuşmasında ticari işbirliğinin artırılabilmesi, ilişkilerin daha da geliştirilmesi için bu tür aktivitelere ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.
Karaca, İslam Kalkınma Bankasının beşeri ve kurumsal kapasiteye önem verdiğini, ticaretin geliştirilmesine yönelik faaliyetleri desteklediğini kaydetti.


- İslam Ticaret ve Sanayi Odası Genel Skreteri Attiye Navazish Ali


İslam Ticaret ve Sanayi Odası Genel Skreteri Attiye Navazish Ali de akademik eğitimin ilk toplantısını gerçekleştirdiği için TOBB'a teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Ali, İslam ülkeleri arasındaki ticaret hacminin düşük olduğunu, 2015 yılına kadar islam ülkeleri arasındaki ticaret hacminin yüzde 20'ye çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Ticaret yapacak pek çok alanın bulunduğunu anlatan Ali, ancak en büyük sorunun bölünmüşlük ve bilgi paylaşımının yetersizliği olduğunu kaydetti.
Afrika'daki bir çok ülkede insanların açlık sınırının altında gelire sahip olduğunu anlatan Ali, bu ülkelere yardım edilmesi gerektiğini, bunun da ticaret alanlarının geliştirilmesiyle sağlanacağını söyledi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA