TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Oda Akademisi Programı ticaretin gelişimine köprü olacak


21.06.2011 / Ankara



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İslam Kalkınma Bankası (IDB) ile İslam Ticaret ve Sanayi Odası (ICCI) işbirliğinde, İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkelerin ticaret ve sanayi odaları yöneticileri için başlatılan ve 5 gün sürecek olan eğitim programı nedeniyle TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu dün bir akşam yemeği verdi. ​ ​

 

TOBB Birlik Merkezi'nde gerçekleştirilen yemekte konuklara hitaben bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, İslam Kalkınma Bankası ve İslam Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği içerisinde TOBB'un ilk Oda Akademi Programını İslam Ülkeleri için düzenlediğini belirterek, Oda Akademisi hakkında bilgi verdi.


İslam Kalkınma Bankası ile 2009'dan bu yana işbirliği yaptıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, yaptıkları program ve projelerle özel sektörün geliştirilmesini amaçladıklarını bildirdi. Bu çerçevede yatırım ortamının iyileştirilmesi, odaların geliştirilmesi, sanayi bölgeleri, mikro finansman gibi konularda program ve projeler gerçekleştirdiklerini belirten Hisarcıklıoğlu, en önemli programın Oda Akademisi Programı olduğunu kaydetti. Çünkü söz konusu programın tek seferlik olmadığını ve devam edeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, en az yılda 1 defa bu programı tekrarlayacaklarını kaydetti.


 Söz konusu programın 22 ülkeden üst düzey katılımcıları ve 4 AB ülkesinden gelen katılımcıları bir araya getirdiğini ve gelecek için bir köprü görevi oluşturacağını belirten Hisarcıklıoğlu, bu köprünün deneyimlerin paylaşılmasını sağlayacağını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:


''Şu anda İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) ülkelerinin hiçbirisinde kimse mevcut ekonomik ve ticari ilişkilerin düzeyinden memnun değil. İKÖ ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler yeterli değil. Şimdi sizlere bu yorumumu destekleyecek bazı rakamlar vereyim. 2009 yılında dünyanın toplam nüfusunun yüzde 20'sini 51 İKÖ ülkesi oluşturmakta. Ancak tüm dünyadaki mal ticaretinin sadece yüzde 10'una sahipler. Tüm dünyada bulunan 48 en az gelişmiş ülkeden 22 tanesi İKÖ üyesi. Zengin ve yoksul İKÖ ülkeleri arasında uçurum gerçekten çok büyük. Bu bağlamda 22 İKÖ ülkesi Dünya Bankası tarafından düşük gelirli ülkeler olarak sınıflandırılmaktadır. Bunun anlamı şu. Bu ülkelerde kişi başına gelir 975 doların altında. 2009 yılında en zengin İKÖ ülkesindeki GSYİH en yoksul İKÖ ülkesindeki GSYİH'dan 220 kat fazlaydı. İKÖ ülkelerinin ticaretteki payına bakacak olursak da tüm toplam İKÖ ülkelerinin dünyada sahip olduğu payın yüzde 16 olduğunu görüyoruz. Biliyoruz ki odalar ekonomik ve ticari ilişkileri güçlendirmede çok önemli rol oynuyor. İşte bu sebepten dolayı bu eğitim programı bu kadar önemli.''


Yemekte, TEPAV Direktörü Güven Sak da ekonomiyle ilgili bir sunum gerçekleştirildi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA