TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Girişimcilerimizin, küresel fırsatları görmelerini istiyoruz


22.06.2011 / Ankara



​ ​

Türkiye’nin ABD’nin Küresel Girişimcilik Programı’ndan yararlanmasını sağlayacak mutabakat zaptı, TOBB Başkanı ve TEPAV Mütevelli Heyeti Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone arasında imzalandı. Program ile önümüzdeki bir yıl içinde Türkiye’de girişimciliği geliştirmeye yönelik bir dizi etkinlik, TOBB, TEPAV, ABD Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde gerçekleştirilecek.

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin petrolü ve doğalgazı olmadığını, ama Anadolu’nun her yanında doğru fırsatları gören, inovasyon yapan ve istihdam sağlayan binlerce girişimci olduğunu belirterek, “Girişimcilerimiz bizim en önemli değerlerimizdendir. Şimdi girişimcilerimizin küresel fırsatları görmelerini sağlamak istiyoruz. Bunun için Amerikan hükümeti ile Küresel Girişimcilik Programı’na başlıyoruz” dedi.

-“Amerikan pazarında varlık göstermek, Türkiye’nin gelişim meselesidir”

Türkiye’nin orta gelir düzeyinden yüksek gelir düzeyine geçmek için kritik bir dönemeçte olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, son on yılda çok yol aldıklarını ve bölgenin sanayi devi olduklarını söyledi.

Zengin bir ülke olmak için yüksek teknolojili ürünler üretmekten ve satmaktan başka yol olmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “bir hamle daha yaparak yüksek teknoloji merkezi haline gelmemiz lazım” dedi.

Bugüne kadar, ürettiklerini ağırlıklı olarak Avrupa pazarına sattıklarını belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Avrupa’daki krizi artık göz önünde bulundurmamız gerekiyor.  Yeni piyasalara girmek zorundayız. Bu piyasalar içinde kuşkusuz en önemlisi ABD piyasasıdır. ABD piyasasına girmek, orada kalıcı olmak için ise yüksek teknolojili ürünler geliştirmek ve satmak zorundayız. Amerikan pazarına girmeyi başarabilirsek, ihracat yapamayacağımız pazar yoktur.

Bu nedenle, Amerikan pazarında varlık göstermek, Türkiye’nin gelişim meselesidir, gelecek meselesidir. Ben bu konuya artık böyle yaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunu da daha fazla yüksek teknoloji ürünü satarak başarabileceğimize inanıyorum. Bunun için de Türk ve Amerikan girişimcilerini bir araya getirme ve birlikte üretim yapmalarına imkan sağlayarak başarabiliriz. Bakın Çin ve Hindistan son on yıldaki başarısını Amerikan girişimcileri ile yakın ilişki kurmalarına borçludur.

Biz de Amerikan pazarına girmek istiyorsak, Türk ve Amerikan girişimcilerin beraber iş kurmalarının, beraber teknoloji geliştirmelerinin, Türk şirketlerinin Amerikan fonlarından yatırım alarak küresel arenaya çıkmalarının önünü açmamız lazım. Her zaman söylediğim gibi, Türkiye’de petrolümüz, doğalgazımız yok, ama Anadolu’nun her yanında doğru fırsatları gören, inovasyon yapan ve istihdam sağlayan binlerce girişimcimiz var.

Girişimcilerimiz bizim en önemli değerlerimizdendir. Şimdi girişimcilerimizin küresel fırsatları görmelerini sağlamak istiyoruz. Bunun için Amerikan hükümeti ile Küresel Girişimcilik Programı’na başlıyoruz”.

-Silikon Vadisi Türkiye’ye gelecek

İmzalanan mutabakat zaptı ile bir yıl içinde, girişimciliği desteklemeye dönük olarak yapılacak etkinliklerden bahseden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Kasım ayında Amerika’dan melek yatırımcılardan oluşan bir heyet getirerek Türk melek yatırımcılar ile tanıştıracağız. İki ülkenin yatırımcıları arasında ilişkiler gelişmesinin önünü açacağız.

Aralık ayında Silikon Vadisi’nde başarılı olmuş girişimcilerden ve yatırımcılardan oluşan bir heyeti Türkiye’ye getireceğiz. Bu heyeti hem Türkiye çapında organize edilen iş planı yarışmaları ile seçilen genç girişimcilerimizle, hem de Allworld yarışmamızla seçilen Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleriyle buluşturacağız” dedi.

-Üniversitelere yönelik faaliyetler

Program kapsamında üniversitelere yönelik faaliyetlerin de yer aldığını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “Belirlenecek pilot üniversitelerimizde girişimcilik müfredatının geliştirilmesine katkıda bulunacağız. Babson College gibi, bu konuda Amerika’da önde gelen üniversitelerle işbirliği programları başlatacağız. İlk pilot uygulamayı TOBB-ETÜ’de gerçekleştireceğiz. Küresel Girişimcilik Programı’nın önceliklerinden biri de teknoloji transferi sisteminin ve teknoparkların geliştirilmesi olacak. Bu konuda Amerika’daki başarılı örneklerin Türkiye’ye uygulanmasını sağlayacak somut öneriler getireceğiz.”

-“Girişimciliğin geliştirilmesi en önemli önceliklerimizden biri”

Küresel Girişimcilik Programı sayesinde, kendi değerlerinin ortaya çıkmasına zemin hazırlamak istediklerini ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, girişimciliğin geliştirilmesinin son yıllarda TOBB’un en önemli önceliklerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye’nin küresel çapta ürün geliştiren ve satan girişimci sayısı arttıkça büyüyeceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu yönde yaptıkları çalışmalardan bahsederek şunları kaydetti: “Son iki yılda Anadolu çapında 78 ilde 3000’den fazla girişimcimizi biraraya getiren genç ve kadın girişimciler kurulları kurduk. Bu kurullarımız bölgelerindeki yeni girişimcilere yol göstermek için canla başla çalışıyor. Her sektörde hızlı büyüme potansiyeline sahip şirketlerimiz var. Bunları finansmanla buluşturmak için de çaba içindeyiz. Bunun için, ülkemizde girişim sermayesinin geliştirilmesi için de çaba sarf ediyoruz.

Bu vizyonla Türkiye’nin ilk girişim sermayesi fonlarından KOBİ A.Ş.’yi 2006 yılında kurmuştuk. O zamandan beri sektör gelişti. Bu yıl 35 fon temsilcisini biraraya getiren TOBB Girişim Sermayesi Sektör Meclisi’ni kurduk. Sektör meclisimiz, Türkiye’de girişim sermayesinin gelişmesi için kamuyla yakın bir diyalog içinde çalışıyor. Sektöre destek sağlayacak, “fonların fonu” kurulması da dahil olmak üzere, aktif bir rol üstleniyor.

Hükümetimizin yeni kurduğu Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı sayesinde bugünden itibaren çalışmaların ivme kazanacağına inanıyorum. Ayrıca, Hazine Müsteşarlığımızın melek yatırımcılığı teşvik etmek için başlattığı çalışmaları yakından takip ediyoruz.

Girişimciliği özendirmeye dönük bir diğer çalışmamız da, Nisan ayında işini hızla büyüten girişimcilerimizi dünyaya tanıtmak için, Harvard Üniversitesi ile başlattığımız Allworld yarışmasıdır.  Gelen yoğun başvuru nedeniyle, başvuru süresini 1 Ağustos’a kadar uzatma kararı aldık. Kazanan 25 şirketi Kasım ayında Küresel Girişimcilik Haftası’nda açıklayacağız. Bu şirketlerimiz küresel yatırımcıların gözbebeği olacak. Küçük ya da büyük, hızlı büyüyen tüm şirketlerimizi bir kez daha bu yarışmaya başvurmaya davet ediyorum.

Ayrıca, biliyoruz ki, iyi üniversiteler olmadan dünya çapında girişimciler yetiştiremeyiz. Bu yüzden 2004 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’ni kurmuştuk. İki yıl önce kurduğumuz Uluslararası Girişimcilik bölümümüzde hem iş ve ekonomiyi bilen, hem de Rusça, Arapça gibi dilleri bilen, sadece Türkiye’de değil tüm bölgemizde iş yapacak girişimciler yetiştiriyoruz. Ayrıca, Genç Girişimciler Kurulumuzun kurmaya başladığı üniversite girişimcilik kulüpleri ağı ile, girişimci adaylarımıza sürekli destek sağlamayı hedefliyoruz. Bu ağın ilk toplantısını önümüzdeki akademik yılın başında yapacağız”.

- “Bölgenin lider ülkesi olarak, aktaracağımız birçok tecrübemiz var”

Küresel Girişimcilik Programı’nın, Türk – Amerikan ilişkilerinde yeni bir dönemi temsil ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, ilişkilerin iktisadi ve ticari boyutunu geliştirmeye katkı sağlamak üzere ilk kez Türk ve Amerikan girişimcileri arasında doğrudan işbirliği kuracak adımlar attıklarını söyledi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Haziran başında, yine bu kapsamda yürüttüğümüz Yeni Başlangıç için Ortaklıklar programının küresel zirvesi için Washington’daydım. Zirve kapsamında ABD Dışişleri Bakanı Sayın Hillary Clinton ile bir araya geldiğimiz çalışma yemeğinde ülkemizde ve bölgemizde özel sektörün ve girişimci orta sınıfın gelişimi için geniş potansiyeli ve işbirliği imkanlarını değerlendirdik.

Bölgenin lider ülkesi olarak, bizim de aktaracağımız birçok tecrübemiz var. Bu kapsamda, Yeni Başlangıç için Ortaklıklar programının Filistin, Fas, Endonezya ve Pakistan’daki liderlerini Türkiye’ye davet ettim. Bölgemiz içinde ve Bölgemizden Amerika’ya girişimciler arasında ne kadar fazla köprü kurarsak, istikrara ve zenginliğe o kadar katkıda bulunuruz”.

-ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ise, girişimciliğin hem Türkiye'nin hem de ABD'nin ortak ilgi alanı olduğunu belirterek, Türkiye ile işbirliklerini küresel girişimcilik programıyla daha da artırmayı hedeflediklerini söyledi.
Konuşmasına Türkçe başlayan Ricciardone, Türkiye'nin ekonomik hedeflerini desteklemek ve girişimciliği geliştirecek bu programı hayata geçirmek için TEPAV ve TOBB'un en doğru şeçim olduğuna işaret ederek, birlikte çalışmaktan çok mutlu olduklarını dile getirdi.

Geçen 10 sene zarfında Türkiye ekonomisinin 3 kat büyüdüğünü, Türkiye'nin ihracatının 4 katına çıktığını, kişi başına düşen milli gelirin ciddi biçimde arttığını kaydeden Ricciardone, ABD-Türkiye arasındaki ticaretin de bu yıl 2010 yılına kıyasla yüzde 60 oranında yükseldiğine dikkati çekti. Ricciardone, ''Bu iki ülke arasındaki bağları güçlendirmek için ciddi bir ilgi olduğunu ortaya koymaktadır'' dedi.

Konuşmasına İngilizce devam etmek için müsaade isteyen Ricciardone, grip olduğunu belirterek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıkoğlu'na, ekinezya içmesini önerdiği için teşekkür etti.
Ricciardone esprili bir dille ''Sayın Dr. Rifat çok teşekkür ederim, her gün iki defa alacağım. Türk tıbbı da dünya standardına ulaştı'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin modern ekonomisinin aslında girişimciler için sofistike bir platform sunduğunu söyleyen Ricciardone, şöyle konuştu: ''Ancak biz Türkiye ile küresel girişimcilik bağlamında işbirliği yapmak istiyoruz ki Türkiye'de girişimciliği daha da güçlü hale getirebilelim. Türkiye'nin ekonomik büyümesine böylece pozitif destekte bulunabilelim. Bunun yanı sıra iki ülke arasındaki ticaret hacmini ve yatırımları da artırabiliriz. Küresel girişimcilik programı aracığıyla ABD kendi deneyimini Türkiye ile paylaşmak istemektedir. Bu deneyim bir çok mucidin, inovatörün ortaya çıkmasını ve insanların hayallerini büyük şirketlere dönüştürmesini sağlamıştır.''

Ricciardone, Google Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt'in dün Türkiye'ye geldiğini ve kendisiyle öğle yemeği yediklerini ve bu konuları tartıştıklarını kaydetti. Küresel girişimcilik programının etkinliklerinin kendisini heyecanlandırdığını belirten Ricciardone, bu yıl için planların çok ümit vaad edici olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Mesela Melek Yatırımcılar Ağı'nın kurulması veya birden fazla ağın kurulması çok heyecan verici. Bu çok yeni bir şey Türkiye'de. Yeni işletmelerin kurulması, Türk üniversitelerle işbirliği yapılması, bütün bu etkinlikler çok heyecan verici. Aynı zamanda Küresel Girişimcilik Programı aracılığıyla Amerikan girişimcilerinden oluşan heyet Türkiye'ye gelecek ve bir yarışmada yer alacak. Bu yarışmada yeni geliştirilen fikirler sergilenecek. Ve Türkiye bu yıl sonbaharda da bir girişimcilik zirvesi düzenleyecek.''

Türkiye ve Amerika'nın çok önemli bir gerçeğin farkında olduklarına işaret eden Ricciardone, ulusal ekonomik büyümenin yukarıdan aşağı değil, aşağıdan yukarı gelişen bir şey olduğunu, insanların küçük hayalleri ile kurduğu işletmelerin yaşadıkları toplumlara hizmet ettiğini kaydetti.

Ricciardone konuşmasının sonunda Türkçe olarak ''Girişimcilik hem Türkiye'nin hem ABD'nin ortak ilgi alanıdır. Türkiye ile işbirliğimizi küresel girişimcilik programı ile daha da artırmayı hedefliyoruz. Hayırlı olsun'' dedi.

-''Google yatırımını büyütmek istiyor''

Ricciardone, bir gazetecinin ''Google Yönetim Kurulu Başkanı Schmidt ile görüştüğünüzü söylediniz. Türkiye'de yatırım planları var mı?'' şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı: ''Google adına konuşmamam gerekir tabii ki. Ama şunu söylemeliyim ki Sayın Schmidt ile Türkiye ve bölgedeki temsilcileri, Türkiye'deki dinamizmden çok etkilenmiş durumdalar, girişimcilik ruhundan, aynı zamanda Türkiye'nin rekabete bu kadar açık olmasından çok etkinlenmiş durumdalar. Aynı zamanda fikirlerin rekabetinden de çok etkilenmişler. İfade özgürlüğü, devletin rolü, internete etkisi gibi konularda kaygıları vardı. Bildiğim kadarıyla Türk medyasına da açık açık bunları ifade etti.

Ben de kendi deneyimlerimi onlarla paylaştım. Yıllar önce Türkiye'de bulunmuş, 10 yıl kadar uzak kalmış ve tekrar geri dönmüş biri olarak deneyimlerimi onunla paylaştım. Türkiye'nin çok heyecan verici dinamik bir ülke olduğunu, fikirlerin yarışmasından korkmayan bir ülke olduğunu, işletmeleri global arenada da rekabetten korkmayan bir ülke olduğunu söyledim. Google da ticaretini ve yatırımını Türkiye'de büyütmek istiyor. Bir çok Türk Google'de çalışıyor ve Google'a yeni fikirler üretiyorlar aslında.''





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA