TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Yüzde 11’lik tarihi büyüme gurur verici


30.06.2011 / Ankara



TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yılın ilk çeyreğinde yüzde 11 büyümesini “Gurur verici. Büyük mutluluk duyduk” şeklinde değerlendirirken, sürdürülebilir büyümenin devamı için cari açığı kapatacak şekilde Türkiye’nin üretim yapısını değiştirmesi gerektiğini dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, “Üretimi cazip hale getirmek ve özellikle sanayinin ara malı ithalatı yaptığı kalemleri Türkiye’de üretilir hale getirmemiz lazım” dedi.​ ​

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği ile TOBB arasında imzalanan protokol töreninde gazetecilerin sorusu üzerine Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 1. Çeyrek Gayri Safi Yurtiçi Hasıla sonuçlarını değerlendirdi.

Hisarcıklıoğlu “İlk çeyrek itibariyle çıkan büyüme, tarihi bir büyüme oldu. Bundan da büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.
49 ülkenin büyüme rakamlarına bakıldığında hiçbirisinin çift haneli büyümediğine değinen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu “Türkiye yüzde 11’lik büyüme ile tarihi bir rekor kırmış durumda. Baktığımız zaman Arjantin, Şili, Çin bizim arkamızda. Bundan da büyük memnuniyet duyuyoruz. Arjantin 9.9, Çin 9.7 büyümüş. Özellikle Avrupa’nın krizle boğuştuğu, Ortadoğuda siyasi çalkantıların olduğu bir coğrafyada çok önemli bir başarı bu. Batımızda ekonomik kriz, güneyimizde ve doğumuzda da siyasi krizlerle, Türkiye iki krizin tam ortasında kalmış durumda. Bu iki krize rağmen Türkiye’nin yüzde 11 büyüme başarı göstermesi, hepimiz açısından gurur verici bir hadise. Bir taraftan bakıyoruz komşumuz Yunanistan 4.8 küçülmüş, Mısır 4.2 küçülmüş ” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin büyüme rakamları hedefini kesinlikle yüzde 7 ve üstü olarak belirlemek durumunda olduğuna işaret eden TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
“Bizim 1960’dan beri, yıllık ortalama hedefimiz hep yüzde 5. Şu andaki nüfus artışına baktığımızda yüzde 5’lik GSMH’nın büyümesi bizim nüfus artışımıza yetişmemekte. Yani Türkiye yüzde 5 büyürse işsizlik sayısı azalmaz.
Biz bir hedef daha koyduk. Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında olacak. Öbür ülkeleri yakınsayacağız. GSMH’sı fert başına düşen gelirleri Avrupa’nın bizden 3 kat fazla. ABD’nin 4 kat fazla. Yani biz minimum Avrupa’ya göre 3 misli daha fazla büyümek zorundayız. ABD’ye göre 4 misli daha fazla büyümek zorundayız. Bu açıdan baktığımızda bu büyüme rakamından büyük memnuniyet duyuyoruz.”

-Cari açık uyarısı

“Büyümenin içeriğine baktığımız zaman, büyümenin yüzde 80’i tüketime dayalı olarak gerçekleşmiş. Bunun bir olumlu yanı, dünyadaki diğer ülkelerden farklı olarak iç tüketim Türkiye’nin daha hızlı toparlanmasını sağlamıştır. Olumsuz yanı ise, artan cari açık.

Artan cari açığımıza baktığımızda Mayıs ayındaki ithalat artışımız, ihracat artışımızın 4 katı üstünde.
İlk 5 ayda dış ticaret açığımız ikiye katlanmış. İhracatın ithalatı karşılama oranı da yüzde 55’e inmiştir. Büyümenin sürdürülebilir halde devam etmesi için ülkemizin muhakkak yapması gereken, üretim yapısını değiştirecek sanayi politikasını uygulamaktır.”

-Sürdürülebilir büyüme için üretim yapısını değiştirmeliyiz

“Eskiden beri bunu söylüyoruz. Eğer sürdürülebilir büyümenin devam etmesini istiyorsak ve cari açığı bir risk unsuru olmaktan çıkarmak istiyorsak hızla ara malı üretimi dahil olmak üzere, Türkiye’nin üretim yapısını değiştirmek zorundayız. Bunu gerçekleştirebilirsek, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olabiliriz. 


Kısa tedbirler alabilirsiniz. Bunu risk unsuru olmaktan çıkarabilirsiniz. Ama Türkiye üretim yapısını değiştirmek durumundadır. Üretimi cazip hale getirmek lazım. Özellikle sanayinin ara malı ithalatı yaptığı kalemleri Türkiye’de üretilir hale getirmemiz lazım.

İnşallah yeni hükümetin kurulmasından sonra buna yönelik tedbirler hızla alınacaktır. Günlük ekonomik politikalarla beraber, uzun vadeli ekonomik politikalara ihtiyaç var.”

-Ekonominin dayanıklılığının göstergesi

Meclis'teki yemin krizinin ekonomiye ne şekilde yansıyacağı sorusunu da yanıtlayan Hisarcıklıoğlu “Yurtdışında Türkiye’ye bakıldığı zaman Türkiye’nin geleceği noktasında, Türkiye’nin hedefleri noktasında bir inanç söz konusu. Onun için Türkiye’nin geleceğine yapılan yatırımlardan dolayı kısa vadeli, günlük siyasetin kendi içindeki çekişmelerden etkilenmiyor. Etkilenmemesi de ekonomimizin dayanıklı ve güçlü olduğunun somut göstergesi” yanıtını verdi

-TBB Başkanı Hüseyin Aydın

TBB Başkanı Hüseyin Aydın ise, yemin kriziyle ilgili yaptığı değerlendirmede, "Artık Türk ekonomisi ağırlıklı olarak, dünyada meydana gelen gelişmelerden etkileniyor" dedi.
Büyümenin önemli olduğunu, istihdamı ve geliri arttığını belirten Aydın, bu büyümenin ne şekilde gerçekleştiğinin de önemli olduğunu kaydetti. Aydın Türkiye'de büyümenin tartışılabileceğini ifade ederek, "Cari açık, fonlama hepsi tartışılabilir” dedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA