TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye'de yeni bir anayasa yapılması şart


14.07.2011 / Erzurum



​ ​

 

Haber videosu için tıklayınız.

 

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından düzenlenen 'İşadamlarını Bilgilendirme Toplantısı' ve '2010 Yılı Vergi Ödül Töreni, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, ETB Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Erzurum'un Cumhuriyetin kuruluş sürecinde ve kurtuluş savaşı sırasında önemli bir misyon yüklendiğini belirterek, "Erzurumluya herkesin minnet duyması lazım. Erzurumlu o günün şartlarında dünyanın en teknik ve modern silahlarıyla saldıranlara elinde taşıyla sopasıyla gerek Erzurum'un mücadelesini gerek ülkenin işgalini önlemiş, hepimiz batıda rahat ettik" dedi.

-“Markalaşmış şehirlerde ortak nokta birlik ve beraberlik”

Zengin olmak için iki türlü iş olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Ben sizin zengin olmanızı istiyorum çünkü ben zengin olmak istiyorum. Erzurumlu zenginse ben de zenginim. Zengin olabilmenin yolu yanı başınızda markalaşmış şehirler var. Bunlar Kayseri, Konya, Maraş, Denizli, Eskişehir gibi 11 marka şehir var. Bunlar 30 sene önce Erzurum farklımıydı. O zaman her iki şehirde aynıydı. Peki ne oldu da Kayseri ileri gitti. Bir tespiti anlatacağım bütün bu markalaşmış şehirlerde ortak nokta vali, belediye başkanı, milletvekilleri, oda ve borsa başkanları, sivil toplum örgütleri bir araya gelmiş yürekleri o şehir için aynı atıyorsa o şehir markalaşır. Birlikte rahmet ve bereket ayrılıkta azap vardır diye kültürümüzde güzel de bir söz var. Bu birliktelik olduğu zaman Allah da rahmet ve bereket var diyor.

Ben Kayseri'de Gaziantep'te gördüm. Allah bizi yaratırken farklı yaratıyor tek tip istemiyor. Bunun için farklı düşünecek ve buna da saygı, düşüneceğiz ama o farklılıklarımızı bir araya getirip şehir için ortak akıl haline getireceğiz. O zaman işin şekli değişir. Erzurum'un büyük şansı açık söyleyeyim Sağlık Bakanı'dır. Ankara'da güçlü bir sesiniz o. Üçüncü dönemde bakanlık yapıyor. Bakanın Erzurum'a da önemli katkıları oldu. Bu birlikteliği ön sıradakiler yapamaz ikinci sıradan itibaren oturanlar yapar. Benim ricam doğru yapılan iş oldu mu bunu takdir edin. Yanlış işi de dillendirme yerine kendisine usulce söyleyin. Oy verdiklerimizi daha sandıklar açılamadan ayağından çekmeyelim. Yani kendi insanımıza sana hizmet edene sahip çıkacaksın, bu işler parayla pulla olacak işler değil. Vali iyi çalışıyor dediğiniz zaman birde alkışladığınız zaman bakın o zaman valinin bir haftalık çalışmasına" diye konuştu.

-“Girişimci sayımızı artırmalıyız”

Bir davetlinin Erzurum’a üniversite için sizi alkışlıyoruz sözü üzerine Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Sen hiç bizim Kayseri'de yaşadın mı ya havasından ya suyundan. Sen üniversitede kaldın ben zengin olmanın anahtarını anlatıyorum. İkincisi de girişimci sayısının artmasıdır. Türkiye'nin 1 milyon 300 bin girişimcisi var 17. ülkeyiz. Japonya seviyesine gelmek istiyorsak bu ülkede girişimci sayısını artırmak lazım. Yolu bu. Öyle bir yerden kulağımıza üflenecek bir şey yok. İkinci sıra size söylüyorum birlik beraberlik ve girişimci sayısı. Odalar birliği olarak kadın ve genç girişimci potansiyeline dikkat çektik. Onlar ülkenin geleceğidir.

Kadın ve genç girişimciler niye önemli. Kadın girişimci sayısı sadece 70 bin. Nüfusun yarısı kadın. Peki girişimcinin yüzde 6.5'u kadın. Bir taraftan da israf haram kültüründen geliyoruz nüfusun yarısını yok farz ediyoruz. Tüm Türkiye çapında örgütlendi kadın girişimciler Allah rızası için çalışıyorlar. Nedir vazifeleri. Genç kızlara rol model olsunlar ki onlar girişimci olsun. Erzurum'un protokolü de sahip çıksın.

Annelerde var ama babalar çoğunlukta ne olur evlatlarınızın arasında ayrım yapmayın. Kız ve erkek çocuğu diye bir ayrım yapmayın. Bizim burada bir problemimiz var. Damat gelecek diye malı mülkü oğlanların üzerine kaydediyoruz, damadı dışlıyoruz. Niye yabancı diye. Halbuki o da senin evladın. Ama öteki tarafta başka bir şey yapıyor diyor ki haksızlık ve adaletsizlik üzerine kurulan her türlü düzen yıkılmaya mahkumdur.

-“ Bizde yoklukta paylaşma varlıkta ayrılma var”

Japonya'da 500 yıllık şirket var Avrupa'da 200 yıllık şirket var Türkiye'de 100 yıllık şirket sayısı iki elin parmağı kadar. Peki bizdeki niye yaşamıyor. Çünkü babalar anneler kendilerinden sonraki bıraktıkları malı mülkü haksızlık ve adaletsizlik düzeni üzerine bırakıyor. Bakın kızdan mal kaçtı iki oğlana bırakıldı emri hak vaki oldu baba gitti bir bakıyor iki oğlan birbirine girmiş. Diyorum ki mirasınızı hak ve adalet ölçüsünde ayrım yapmayın. Tam tersine ben bu çocuklarımı benden sonra nasıl bir arada tutarım diye bakın. Baba ve annelerin vazifesi ortaklık kültürü oluşturmaktır. Bizde yoklukta paylaşma varlıkta ayrılma var. Yoklukta iki kardeş birliktedir ama cepleri para gördü mü ayrı baş.

3 yıl önce bodrumdayım ticaret odası başkanı dedi ki şu deniz kenarları bundan 20 sene önce değersizdi babalar kızlara verdi buraları tarlaları da oğlanlara verdi. Şu Allah'ın işine bak kızlar zengin oğlanlar fakir, sen bozarsan Allahu Teala adaletiyle düzeltiyor. Kendinizden sonrasını herkes gidip hesap verecek. Hesap öbür tarafta hem bu dünyada ötede sınıfı geçmek istiyorsanız bu işi düzgün yapın. Arkandan bir de burada devam etmesinler. Herkesin malında herkesin hakkı var. Kul hakkıyla gelme diyor Allah. Hak ve adaletten sapmayın."

Ülke nüfusunun yüzde 50'sinin 28 yaş altında olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Esas dinamizm batıya göre en büyük gücümüz bu gençler. Beni en çok kahreden, bir oda başkanı elime CV verip başkanım benim oğlana bir iş dedi mi benim yüreğim acıyor. Gençleri girişimci konusunda desteklemeliyiz. Zengin olmanın yolu oradan geçiyor. Eğer iyi bir girişimciysen ve hak ve adaletten ayrılmazsan öteki tarafta şehitsin diyor. Başka hiçbir mesleğe bunu demiyor. Onun için gençlere girişimcilik konusunda destek verin. Kadın ve genç girişimcilere destek verin. Ne için kendiniz için. Her bir girişimci yanında bir kişiye iş verse işte işsizlik biter. İnsanında en hayırlısı insanlara faydalı olandır diyor nasıl faydalı olacağız. Birine iş vererek. Erzurum'da girişimciliğin desteklenmesi noktasında hepinizde bu potansiyel var ama birinin de yol göstermesi lazım. O yol gösterici de burada var.
Teminat verecek bir şeyin yoksa akıllı bir projen varsa para kazanabileceğine beni ikna edersen ben sana kefil oluyorum 27 banka da sana para veriyor. Ne ipotek ne de kefile ihtiyaç yok. Ama projenin kar edeceğine inanacağım."

- “Gökten kar yağdıkça cebinize para yağar”

Erzurum'un dadaşlık kültürü ve karın önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Gökten kar yağdıkça cebinize para yağar. Kime. Akıllı insana. Türkiye kış turizminden para kazanamazken bizden durumu daha düşük olan İtalya Fransa İsviçre 30 milyar dolar para kazanıyor. Bizim hedefimiz büyük. Siz de hedefinizi yüksek tutun. Türkiye'de bundan daha iyi bir pist, alt yapı, kar yok. Vali bey günlük 3 bin kişi kayak yapabilir diyor. Yılda 5 ay kayak yapıldığında toplamda 450 bin kişi buraya gelir demektir.

Sizin cebinize para girdi mi Ankara'da benim cebime de para girer. Bunun kıymetini bilir. Bunu markalaştıracaksınız. Yoksa para gelmez. Biri üretiyorsa satıyorsa yurt dışına ihracat yapıyorsa bu beni müthiş keyiflendiriyor. Allah bize karı vermiş oteller yapılmış yapılıyor da yatırım da oldu şimdi parayı bir liraya razı olmayın. Erzurum kış sporlarında marka olmaya layık ve hak ediyor. Biz burayı marka yapmamız lazım. Bu sadece Erzurum'un değil Türkiye'nin meselesi olması lazım. Marka işini badece bu işi kayağa çevirmeyin. İşinizi ne olur markalaştırın. Para kazanmak istiyorsanız. İnanç ve tarih turizminde de elinizde büyük bir potansiyeliniz var. Pasinler'de termal var mı? Avrupa yaşlandı onları tedavi edecek müthiş bir avantaj. Ama bunu pazarlayabilene. Nedir bizim işimiz bu konuda çalışmak. Yerel ürünler konusunda birçok şehirden öndesiniz. Coğrafi işaretler bu konuda çok önemli. Ama oltu taşına yöresel işaret almamışsınız. Bunu almanız lazım.

-“Organik tarım bizim bir diğer önceliğimiz”

Organik tarımda Türkiye'deki en avantajlı yer Erzurum. Şu an dünyada bir milyar aç insan var. Topraklar da hızla kirleniyor. Bu topraklarda organik tarımın da tam merkezi. Çünkü topraklar kirlenmemiş. Normal bir ürünle organiği arasında 10 kat fark var. Onun için organik tarım bizim bir diğer önceliğimiz. Hayvancılıkta Erzurum kan kaybedince Türkiye kan kaybetti. Türkiye'nin hayvan ithal etmesi beni çok üzüyor.

Hayvancılıktaki iki meseleden biri ölçek sorunudur. Küçük ölçekle büyüme olmaz. Büyük ölçekli yapacaksınız. İkincisi mera meselesi. Önümüzdeki dönemde sloganımız şu olmalı ot varsa süt var, süt varsa da et var olmalıdır. Meraya dayalı hayvancılığı kesinlikle geliştirmemiz lazım. Hollanda Konya kadar ama orada tarım ve hayvancılık ihracatı 50 milyar Euro. Türkiye'nin tarım ve hayvancılık ihracatı 11 milyar dolar. Onun için yeniden özellikle bizim tarım ve hayvancılık politikasını ele alıp aklın yoluyla ele almak lazım.

Bir de Erzurum'u denizle kavuşturmak lazım. Rizelilerde Ovit tünelinin peşinde. Erzurumlular olarak gelenden gidenden yolumuzu Rize'ye çıkartın deyin. Rize'ye çıktığınız zaman deniz. Denize ulaştınız mı ihracat artar. Erzurumlular bu işe sahip çıkmalı. Rizeliler işi öyle bir büyütmüşler ki malı Mardin'e kadar indirmeyi düşünüyorlar." dedi.

Türkiye'nin iyiye gittiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Birinci çeyrekte yüzde 11'lik bir büyümeye tarihinde ilk kez şampiyon oldu. İnşallah sene sonuna kadar bunu düşürmeyiz. Bu şampiyonun tek kahramanı bu salonda oturan girişimciler. Resmi rakamlarla konuşuyorum. Yani yüzde 11'in büyük bölümü özel sektör. Bütün Türkiye size madalya taksa hak ediyorsunuz” dedi. 

-“ İşsizlikteki sorun mesleksizlik”

UMEM Beceri’10 projesinden bahseden TOBB Başkanı, “Bir tek sorun var o da işsizlik. Onun çözümü için de 'beceri 10' diye bir proje başlattık. İşsizlikteki sorun mesleksizlik. Bu proje insanları meslek sahibi yapma projesi altın bilezik kazandırma projesi. Diyoruz ki işi bilen bir adam mı istiyorsun. Alıp onu 3 ay yetiştiriyoruz. 3 ay sonra veriyoruz firmaya ve parasını ve sigortasını biz yatırıyoruz. Eğer firma memnun kalırsa diyoruz ki bunu işe kavuştur diyoruz.

Türk iş dünyası olarak bizim en büyük şikayetimiz istihdamın üzerindeki vergi yükü. İşadamına diyorum ki 4.5 yıl senin istihdam üzerindeki vergi yükünü indiriyorum” dedi.

-“ Serbest piyasa demek kuralsızlık demek değildir”

Önemli diğer bir meselenin cari açık olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Şunları söyledi: “2010 da sanayi üretimi artışı yüzde 13, ara malı ithalatı artışı enerji hariç yüzde 33. cari açık vermek istemiyorsak ara malı üretimini artırmak lazım. Odalar Birliği olarak takip ettiğimiz konulardan biri perakende sektörü kanunu. Serbest piyasa demek kuralsızlık demek değildir. Bunun için perakende sektörü kanunu çıkarılmalıdır. Benim param var istediğim işi yaparım diyemezsin.”

-“ Türkiye'nin sistemi köhnemiş ve çürümüş durumda”

Türkiye’de sorunun sistem olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Türkiye'nin sistemi köhnemiş ve çürümüş durumda. Biz bu sistemle bu ülkeyi dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi yaptık. Ne yapıyor bürokrasi kaynak israfı yapıyor. Yüzde 11'le dünya rekoru kırdık. En çok ve hızlı büyüyen ülkeyiz. Ama dünyada iş yapma endeksinde 65. sıradayız. Üreten alan satan herkese bu milletin madalya takması lazım. Bir taraftan ben koşmak isteyeceğim, diğer taraftan paçamdan aşağı çekecekler. Ama buna rağmen başarılı olacağız. Bunun yolu anayasanın değişmesidir” dedi.

“Ben vekilimi seçerken söz sahibi olmak istiyorum” diyen TOBB Başkanı şunları kaydetti: “Demokrasi böyle işler. Hukuk ve yargı reformu da yapılmalı. Bir alacak verecek meselesi sürüyor 2 sene. Kağıt üstünde yüzde 100 haklı olacaksın bir de. Ama dava bitiyor adam batmış. Onun için de karşılıksız çekleriniz yüzde 5'i hukukla yüzde 95'i ikili ilişkiyle çözülüyor.

Türkiye olarak bir hedef koyduk. 2003'de dedik ki 2023'de Türkiye dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olacak dedik. Bunu yapacağımıza inanıyorum. Bunun olabilmesi için diğer ülkelerdekinin sahip olduğu haklara biz de sahip olmalıyız. Herkesin bütün siyasi partilerden tutun bürokrasiye kadar birbirimizle kavga etmeyi bırakıp gerçek gündeme odaklanalım. Böyle yaparsak bir tekrar dünyanın bir numarası oluruz.

30 yılda çok şey yaptık. Bunu başka bir ülke yapamaz. 30 yıl önce rahmetli Özal dünyaya açılın dediğinde 'bu kimin ajanı, kimde mal var, neyi/ kime satacağız' diyorduk. Annemin çamaşır makinesi vardı. Çalıştığında yürüye yürüye salona gelirdi. 30 yıl önceydi bu. Bugün ise Avrupa'da satılan 3 beyaz eşyadan biri Türk malı, her 4 televizyondan biri Türk malı noktasına geldik. Dünyanın en kaliteli otomobilini biz yapıyoruz.

Bizim insanımıza doğru yolu gösterir eğitim verirseniz yapamayacağı bir şey yok. Biz de petrol doğalgaz yok ama müthiş bir müteşebbis var. Dil bilmeyen, adres bilmeyen adam 200 ülkeye mal satıyor. Başka bir ülkede bulun bakalım böyle birini. Bu işte sizin başarı hikayeniz. Biz bu ülkeyi zengin edeceğiz. Bugün 10 bin dolar kişi başı gelir varsa 2023'e 25 bin dolara çıkarmayı istiyoruz. Bunu da sizler yapacaksınız. Bizim atalarımız bize ne bıraktı neyle gurur duyuyoruz. Birincilik bıraktılar. Ayağımızdaki prangaları çözer önümüzü açarlarsa rakiplerle eşit şartlara gelirsek biz ülkemizi dünyanın ekonomik olarak birinci ülkesi haline getiririz."

 

-Erzurum TSO Başkanı Yücelik

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ise yaptığı konuşmada, zor ekonomik şartlara rağmen ticaret yapan ve vergilerini ödeyerek kutsal bir görevi layıkıyla yerine getiren ticaret erbabını kutladığını belirterek şunları söyledi: “Her türlü zorluğa karşı üretime ve yatırıma devam edip, istihdam oluşturan, ihracat geliri sağlayan ve vergisini düzenli olarak ödeyen tüm üyelerimizi kutluyor, üretimin ve ihracatın devamını diliyorum”.

Vergi politikalarının, kalkınmanın öncüsü olan hür teşebbüsü teşvik etmesi gerektiğini vurgulayan Yücelik, “Uygulanan vergi politikaları, insanları fakirleştiriyor ve işletmeleri ekonomik anlamda zora sokuyorsa başarılı sayılmaları mümkün değildir” dedi.

Erzurum TSO Başkanı Yücelik, yüzde 11’lik büyümenin sevindirici bir durum olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Yine aynı zaman diliminde ihracatın yüzde 12, artarak 11 milyar dolara yaklaşması, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın 285 milyar liraya ulaşması, heyecan verici gelişmeler.

Beklentilerin üzerinde gerçekleşen bu büyümeye, özel sektör yatırımlarının katkısı; iş dünyasının ekonomiye güveninin ve gelecekten ümitli olduğunun bir işaretidir. Görülüyor ki, bu büyümede özel sektörün rolü çok büyük. Yani özel sektörün gücü ve dinamizmi bu büyümede belirleyici bir faktör olmuştur. Ekonomimizdeki büyümenin yıllık bazda da istikrarlı ve kontrollü bir şekilde sürmesini temenni ediyoruz.”

Erzurum’daki vergi mükelleflerinin sorumluluk bilincinin arttığını söyleyen Yücelik, “24 Bin 246 faal vergi mükellefinin bulunduğu Erzurum’da geçtiğimiz yıl sonu itibariyle 653 milyon lira vergi tahakkuk ederken, yüzde 75’lik tahsilat oranıyla toplamda brüt 490 milyon vergi geliri elde edildi. Vergi tahsilatındaki artış ise bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 39 oranında artış gösterdi” dedi.

Erzurum’un ekonomik anlamda kalkınması, sosyal ve kültürel bakımdan gelişmesinin ancak bölgeler arası kalkınmışlık farkının giderilmesiyle mümkün olduğunu vurgulayan Yücelik, oda olarak üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye çaba gösterdiklerini, çalışmalarında ortaklık kültürü ve kolektif ruhla hareket etmeye özen gösterdiklerini söyledi.

Erzurum TSO olarak, Erzurum’a katma değer sağlayacak ve gençlere alternatif eğitim imkanı sunacak bir vakıf üniversitesi kurmanın çabası içerisinde olduklarını belirten Başkan Yücelik, “ETSO Vakfı adına sürdürdüğümüz bu çalışmalarda önemli mesafeler aldık. Bu konuda bizlere destek veren siyasi partilerimizin temsilcilerine, bürokratlarımıza, üyelerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Umut ediyoruz ki en kısa zamanda üniversitemizin kapılarına gençlerimize açacağız” dedi.

Beceri’10 projesi hakkında bilgiler de veren Yücelik şunları söyledi: “Odamız, istihdama katkı sağlamak ve işletmelerin kalifiye eleman sıkıntısına çözüm bulmak amacıyla; Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TOBB ve Türkiye İş Kurumu işbirliğiyle yürütülen “Beceri 10” projesiyle ilgili çalışmaları Erzurum’da başarılı bir şekilde organize ediyor.

Bu kapsamda 105 işletmeyle istihdam konusunda anket yapıldı. İşletmelerden 251 eleman istihdam sözü alındı. Şu ana kadar toplam 11 kurs açıldı. Kurslara 177 kursiyer katıldı. Projede personel istihdam eden işletmelere 4 buçuk yıla kadar sigorta işveren payı desteği veriliyor. Bu projeyle ilgili diğer illerle kıyaslama yaptığımızda başarılı olduğumuzu görüyoruz”.

2011 yılında Erzurum’da gerçekleştirilen üniversiteler arası kış oyunlarıyla ilgili olarak çeşitli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Yücelik, “Bu kapsamda; turizm sektör analizlerimizi 2011 koordinatörlüğü ile paylaştık. Koordinatörlüğün sivil toplum kuruluşlarıyla gerçekleştirdiği toplantılara ev sahipliği yaptık. Diğer ticaret ve sanayi odalarına bilgilendirme ve davetlerde bulunduk. “İngilizce - Türkçe, Rusça-Türkçe ve Almanca - Türkçe iletişim kılavuzu hazırlayarak, kış oyunları kapsamında şehre gelen yabancılarla muhatap olabilecek işyerlerimize dağıttık. ABİGEM aracılığıyla turizm eğitimleri düzenledik. 12 Şubat 2010’da birinci Erzurum Çalıştayı ve Ortak Akıl Platformu’nda kış oyunları etkinliği için yapılması gerekenleri gündeme taşıdık. Üyelerimizin, eğitim ve tanıtım taleplerini meslek komiteleri aracılığıyla yerine getirdik. Yerel ve ulusal basın aracılığıyla kış oyunlarının gündemde kalması için kamuoyu oluşturduk. Yine kadın ve genç girişimciler kurullarımız aracılığıyla kış oyunları’nı duyurmaya çalıştık. DEİK temsilciliğimiz vasıtasıyla turizm yatırımlarını şehrimize yönlendirmeye gayret ettik” dedi.

 

 -Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hınıslıoğlu

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İ. Hakkı Hınıslıoğlu ise, Erzurum’da gerçekleştirilen ‘Üniversiade 2011’ olimpiyatlarının kış turizmi açısından önemli olduğunu belirterek, bundan sonrasının, bir sonraki buna benzer organizasyonlara kadar iş adamlarına düştüğünü, Atatürk’ün Cumhuriyeti kurduğu şehire yakışan bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi.

Erzurum’da üniversitelerin artması gerektiğini ifade eden Hınıslıoğlu, gayelerinin 2023 yılına kadar Erzurum’da 150 bin öğrenciyi barındırmak olması gerektiğini belirtti.

Hınıslıoğlu, “Hizmet sektörünün artması gerekiyor. Erzurum’un olmazsa olmazı Tarım ve hayvancılıkdır. Eğer bunları yaparsak Erzurum’u yıldız bir şehir haline getiririz” dedi.

Hibe programlarının da önemine değinen Hınıslıoğlu, ayrıca 16 Temmuz 2011 Cumartesi günü, Tebriz Ticaret ve Sanayi Odası ile Erzurum Ticaret Borsası ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nın ihracatçılara hizmet için bir protokol imzalayacaklarını söyledi. 

TOBB’dan kız meslek lisesi talebinde bulunan Erzurum TB Başkanı Hınıslıoğlu, “Bu meslek lisesinde en az 2 lisan bilen uzay mühendisi, bilgisayar mühendisi yetiştirecek okul istiyoruz” dedi.

Hınıslıoğlu, 31 Temmuz 2011 tarihinde Erzurum’da gerçekleşecek olan Süper Kupa Finali için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan tüm oda ve borsa başkanlarının bu maça davet edilmesini talep etti.

Erzurum tarihinde ilk kez bir yabancı devlet başkanı olan Yunanistan Başbakanını Yorgo Papandreu’yu ağırlamanın Erzurum için önemli olduğunu belirten Hınıslıoğlu, TOBB’un yabancı heyetlerini bir günlüğüne de olsa Erzurum’da ağırlamasını istedi.





Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA