23.07.2011 / Ankara
TOBB ETÜ 2010-2011 AKADEMİK YILI MEZUNİYET TÖRENİ FOTOĞRAFLARI İÇİN TIKLAYINIZ.
HABER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ.
Törenin açılışında konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, insan hayatında en mutlu anlardan birinin, çocuklarının başarıyla mezun olduklarını görmek olduğunu belirterek, “Evlatlarınızın doğumundan, ilk sözcüklerinden, ilk adımlarından, ilkokula başlayışlarından daha anlamlı bir heyecanı yaşıyorsunuz. Doğumundan beri üzerlerine titrediğiniz evlatlarınız bugün yeni bir döneme yelken açıyor. Bir dönem sona eriyor; yeni bir dönem başlıyor. Bugün evlatlarımızın gerçek hayatla tanıştıkları gün, onlar bugün artık kendi ayaklarının üzerinde durabilirler” dedi.
Aile olmanın kültürümüzde önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ailelere şöyle seslendi; “Evlatları yetiştirmek için gerekirse yorganımızı satarız. Sizler fedakar, cefakar insanlarsınız! Emek, sabır ve kahırla böyle pırıl pırıl evlatlar yetiştirdiğiniz için Allah sizlerden razı olsun!”
Hisarcıklıoğlu üniversitenin hocalarına da, “bugün sizlerinde emeklerinizin, alın terinizin karşılığını aldığınız gün. Gelecekte, bizi yaşatacak olan eserlerimizdir. Sizler ülkemizin geleceğine istikamet verecek bu gençleri yetiştirerek müthiş hayırlı bir iş yapıyorsunuz. Memleketimizin geleceğine damga vuruyorsunuz. Allah sizlerden de razı olsun!” dedi.
-“Hepinizi yürekten alkışlıyorum”
TOBB ETÜ mezuniyet törenlerinin en mutlu olduğu anlar olduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Çünkü sizler hem bizim evlatlarımızsınız, hem de ülkemizi yarınlara taşıyacak olan kişilersiniz. Sizlere çok güveniyorum; çok inanıyorum.
Biraz evvel Bilal kardeşimizi gururla dinledim. 2006 yılı ÖSS sonuçlarına göre Türkiye 1.si olduktan sonra TOBB ETÜ’yü tercih etmişti. Bilal’in Üniversitemize ilk geldiği günü hatırlıyorum. Şimdi de okul birincisi; yarın da inanıyorum ki çalıştığı yerde en önde olacak. Maşallah hepiniz çok başarılı, çok akıllısınız. Geleceğin büyük liderleri, büyük girişimcileri, büyük icatçıları olacaksınız! Çok çalıştınız, emek verdiniz. Şimdi de karşılığını alıyorsunuz! Hepinizi tebrik ediyorum. Hepinizi yürekten alkışlıyorum!”
-"Yepyeni bir dünyayla karşı karşıyayız”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, dünyanın hızlı bir şekilde değiştiğini vurgulayarak, “Yepyeni bir dünyayla karşı karşıyayız. Eskiden niceliksel özellikler ilerlemek için yeterliydi. Ama bugün kalitenin çok daha önemli olduğu bir dünyadayız. Eskiden biz sanayicilere ne kadar üretim yapabiliyorsun diye soruyorlardı. Şimdi ne kadar katma değer üretebiliyorsun diye soruyorlar. En kaliteliyi ne kadar ucuza üretebiliyorsun diye soruyorlar. Yenilikçi misin, patentin var mı diye soruyorlar. Sizler için de bu durum geçerli. 30 yıl önce üniversite mezunu olmak iş hayatında bir adım öne çıkmak için yeterliydi.
Bugün ise en iyilerin arasında olmanız gerekiyor. En iyi eğitimi almış olmanız yetmiyor. En sağlam ilişkilere de sahip olmanız gerekiyor. Biz, TOBB ETÜ’de bu imkanları sizlere sağladık. Birçok avantajı bir arada yaşıyorsunuz. Bugün belki bu avantajların farkında değilsiniz, ama yarın farkı fark edeceksiniz. Yaşayarak öğreneceksiniz” dedi.
Öğrencilerin, eğitim aldıkları dönemde 3 farklı işletmede toplam bir yıla yakın çalışmanın kendilerine kattıklarını göreceklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “İçinde bulunduğunuz camianın size kattıklarını göreceksiniz. Bu okula adım attığınız ilk günden itibaren Türkiye’nin en önemli camiasının mensuplarısınız. Dünya artık ilişkiler dünyası. Size sağladığımız ilişkileri daha da ileriye götürmek, bu ilişkilerden işbirlikleri oluşturmak sizin elinizde. Sağladığımız ilişkiler yurtiçiyle de sınırlı değil. Son 5 yılda 234 öğrencimiz yurtdışında eğitime ve staja gitti. Bunların 150’sini Avrupa Birliği ile işbirliği içinde ERASMUS programıyla gönderdik. Yurt dışında yaşadıklarınızı, gördüklerinizi iyi değerlendirin. Öğrendiğiniz her bir kelimenin, tanıştığınız her bir kişinin sizin kişisel gelişiminize yatırım olduğunu unutmayın. Farkınızı hissedin”.
-“Bizim mezunlarımızla diğerlerinin arasında dört temel fark var”
Bugün mezun olan gençlerin, bütün rakiplerinden farklı olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:
“Neden farklı biliyor musunuz? Çünkü diğer üniversitelerin sahip olmadığı; ilklere sahip bir üniversiteden mezun oluyorlar. Bizim mezunlarımızla diğerlerinin arasında dört temel fark var!
Birinci fark; bu üniversitenin kurucuları Türkiye’yi şaha kaldıran müteşebbislerdir. Bu üniversitenin kurucuları; 11 milyon kayıtlı istihdam sağlayan, 550 milyar dolar üretim yapan, 110 milyar dolar ihracat gerçekleştiren, Balkanların, Kafkasların, Afrika’nın ve Orta Doğu’nun en dinamik girişimcileridir. Dolayısıyla bugün kökleri en güçlü üniversite TOBB ETÜ’dür.
İkinci fark Türkiye’de bir ilk olan, üç dönemli eğitim sistemidir. Öğrencilerimiz, her yıl fazladan bir dönemi, iş dünyasında pratik yaparak geçirdiler. Böylece, başka hiçbir üniversite mezununda olmayan bir avantajla, iş hayatına sıfırdan değil, tecrübe kazanmış olarak başlıyorlar. Üniversitemizin kazandırdığı beceriler, iş dünyamızın görmek istediği becerilerdir. Zira Anadolu'da güzel bir söz var: “bilmek ile yapmak arasında dağlar vardır”.
Uygulanmayan bilgi kalıcı olmaz. Teorinin geçerliliği pratiğe, pratiğin gücü teoriye dayanır. İşte buradaki genç arkadaşlarım, üniversite-sanayi işbirliği neticesinde ortaya çıkan ortak eğitim sayesinde, hem bilen hem uygulayan olacaklardır. Ortak eğitimin parçası olan firmalarımızın sahipleri aramızda. Onlar da bu eğitime katkı sağladılar. Onlara da teşekkür ediyorum.
Üçüncü fark Türkiye’de ilk defa, üniversitemizde liderlik ve sosyal davranış dersleri verilmesidir. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz. Bizler ülkemizi dünya ekonomileri arasında 25’den, 17’ye taşıdık. Şimdi iyi eğitimli arkadaşlarım bayrağı alacaklar. O zaman her alanda lider ruhlu, risk alabilen, inisiyatif kullanabilen eğitimli yöneticilere ihtiyacımız var. 21. yüzyılın en önemli sermayesi lider insanlardır. TOBB ETU’lüler lider insanlar olarak yetiştirilir.
Dördüncü farklılık; bu üniversite icat çıkaranların üniversitesidir. Her sene pek çok genç kardeşim, burada hayata geçirdiği icatları ve projeleri sayesinde, kendi işini kurmuş veya kendi parasını kazanmış durumda. Bu yılda pek çok icat gerçekleşti.
Endüstri Mühendisliği öğrencilerimizden Begüm Ünal Arçelik Firması için yaptığı proje sayesinde nakil sisteminde bulunan 53 forklift sayısını 42 ye indirerek 9 forklift tasarruf sağladı. Bunun yanında; kalan forkliftler yerine daha ekonomik bir aracın kullanılmasını sağlayarak firmaya senelik toplam 1 milyon TL kar sağladı.
Makine Mühendisliği öğrencilerimizden Ömer Barış Adıgüzel; Eskişehir Arçelik buzdolabı işletmesinde, üretimine geçilecek tasarım aşamasındaki buzdolapları için yeni bir kapı rafı tasarladı.”
-“Bu çağ, yeni fikri olan girişimcilerin çağıdır”
Bu çağın yeni fikri olan, kimsenin düşünmediğini düşünen girişimcilerin çağı olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “TOBB ETÜ’lüler bu çağın en kazançlı yarışında en önde olacaklar. Ve inanıyorum ki önümüzdeki döneme damga vuracaklar, ülkemize icatlarıyla büyük katkılar sağlayacaklar” dedi.
-“TOBB ETÜ en başarılı öğrencilerin tercih ettiği bir üniversitedir”
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Hayatta zor olan iki şey vardır. Biri insanın kendine iyi bir isim sağlaması, ikincisi ise bu ismi sürdürmesidir. Biz kuruluşumuzda bir hedef koymuştuk. Kısa zaman içinde lider üniversite olacağız demiştik. Şimdi büyük mutlulukla görüyorum ki; her yıl bu hedefe doğru güçlü adımlar atıyoruz. TOBB ETÜ, kurulmasını takiben, en başarılı öğrencilerin tercih ettiği bir üniversite olmuştur. Öğrencilerimizin yarıya yakını bursludur. Tüm vakıf üniversiteleri arasında en yüksek bursluluk oranına sahibiz. Lisans Yerleştirme Sınavında ilk 100’den 24 öğrenci alarak bütün vakıf üniversitelerinin önüne geçerek birinci olduk.
Elbette bunun bir sebebi var! Türkiye’nin en büyük sorunu işsizlik; ama TOBB ETÜ mezunları işsiz kalmıyor. Şu ana kadar mezunlarımızın % 86’sı kariyer hayatlarına başlamış durumda. Bu oran bu alanda Türkiye’nin en yüksek oranıdır.
TOBB ETÜ ailesi olarak, akademik ve idari kadromuz, velilerimiz ve öğrencilerimizle birlikte, bundan sonra da üniversitemizi geliştirmeye ve daima ilk sırada tutmaya gayret edeceğiz. Dünyanın önde gelen üniversitelerinin başarılarında mezunlarının katkıları, üniversiteyi geliştirme konusundaki gayret ve çabaları da önemli yer tutmaktadır. İnanıyorum ki TOBB ETÜ mezunları da gelecekte, kendi üniversitelerinin gelişmesine ve dünyanın sayılı üniversitelerinin arasına girmesine öncülük edeceklerdir” dedi.
-“Yeni bir hayat sizleri bekliyor”
Mezunlara seslenen Hisarcıklıoğlu, yeni bir hayatın onları beklediğini vurguladı ve şöyle devam etti: “Sorumluluğunuz çok büyük. Size tavsiyelerim olacak. Hayatınızda mutlaka hayal edin! Hiçbir şey insanın hayal gücü kadar hür değildir! Hedef koyun! Hedefsiz gemiye hiçbir rüzgâr yardım etmez! Emek verin, sabırla çalışın, kaybetmekten korkmayın! Kaybetmekten yılmayanlar, kazanmanın eşiğindedir!
Birbirinizi sevin, birbirinize saygı duyun ve birbirinize değer verin! Hangi görüşü benimsemiş olursanız olun, mutlaka vicdanlı olun. Zira Türkiye ne çektiyse, hep korkularına esir olmaktan, yanındaki arkadaşını, öteki diye görmekten çekti. Alın terinizi, akıl teriniz ile birleştirin. Eski köye yeni adet getirin. Yenilik peşinde koşun ama birlikte çalışmayı da öğrenin.
Sizin sözlüğünüzde içe kapanmak, komplo teorilerine itibar etmek, sloganlara bağlanmak, değişimden korkmak, olmamalı. Sizler emek verecek, üretecek ve bu topraklarda Cumhuriyetimizin, Demokrasimizin ve Kalkınmanın garantisi olacaksınız. Biz, sizlere, dünyanın 17. büyük ekonomisi olmuş bir Türkiye devrediyoruz. Sizlerin hedefiyse; dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmiş bir Türkiye için çalışmak olmalı. TOBB ETÜ’nün sizlere kazandırdığı bilgi, eğitim ve güçlü ilişkilerle, bunları başaracağınıza gönülden inanıyorum. Sizlerle gurur duyuyorum! Sizlere inanıyorum! Yolunuz aydın! Bahtınız açık! Allah yardımcınız olsun!”
-Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, eğitimin önemine dikkati çekerek, ''Yüzde 100 eğitim diyoruz. Bu oranı bulana kadar işbirliği içinde güç birliği içinde yolumuza devam edeceğiz'' dedi.
Bakan Şahin, TOBB ETÜ'nün kuruluşunda Sanayi Komisyonu üyesi olarak imzası bulunduğunu anlatarak, ''O gün attığımız tohumun bugün bu şekilde hedefine ulaşmasını büyük bir mutlulukla görüyorum'' dedi.
TOBB'un iş dünyasının en önemli çatı kuruluşu olduğunu vurgulayan Şahin, eğitimde de üniversitesiyle rol model olmasını kutladığını ifade etti.
''Bu bir ufuk, bu bir vizyon meselesidir'' diye konuşan Şahin, hükümet programında da en büyük bütçeyi eğitime ayırdıklarını söyledi.
Üniversite sayısını ve üniversitelerin bütçelerini arttırdıklarını dile getiren Şahin, okullaşma oranını da yükselttiklerini belirterek, ''Bunu yeterli bulmuyoruz. Yüzde 100 eğitim diyoruz. Bu oranı bulana kadar işbirliği içinde güç birliği içinde yolumuza devam edeceğiz'' dedi.
Mezunlara ''Siz artık ülkemizin istikbalisiniz. Siz ülkemizin rotasını çizeceksiniz, ekonomisini büyüteceksiniz, ülkemizin ileri demokrasiye gitmesinde çok büyük katkılarda bulunacaksınız. Siz bu ülkenin güçlü topluma ulaşmasında en büyük eserimiz olacaksınız'' sözleriyle seslenen Şahin, bu eserde en büyük katkının eğitimde takım çalışması olduğunu söyledi.
Doğu ve Güneydoğu'nun ilk kadın Bakanı olmanın çok önemli büyük bir emanet olduğunu söyleyen Şahin, ''Bu o kadar büyük bir sorumluluk ki anlatamam''dedi ve üniversite sonrasında ilk kez iş dünyasına girişini şu sözlerle anlattı: ''İstanbul Teknik Üniversitesini dört yılda bitirdim. Haziran mezunu olarak Gaziantep'e döndüm. Bavulumu bıraktığım gün anne ve babama; 'Kardeşlerim okuyor. Onlara benim de hemen çalışarak katkıda bulunmam ve bugün gidip işe girmem lazım. Kaybedecek zamanımız yok'dedim. Bavulu bıraktım ve İşçi Bulma Kurumuna gittim. Buradan Sanko Holding olarak bildiğimiz sayın Konukoğlu'nun şirketinde İşletme Mühendisi olarak aynı gün işe başladım. Yani azmin elinden hiçbir şey kurtulmuyor. Kendinize güveneceksiniz. Ülkenize güveneceksiniz. Yarınların Başbakanları, Bakanları, Cumhurbaşkanları siz olacaksınız. Kökler ve kanatlar, Mustafa Kemal Atatürk'ün bize çizmiş olduğu fikri hür, irfanı hür ve vicdanı hür nesiller yetişmesinde en büyük hedef olacaktır.''
-YÖK Başkanı Özcan:''Patentlerden teknolojiye geçilmeli''
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan da Türkiye'nin yükseköğretimde hızlı bir yükselişe girdiğini ifade etti.
Üniversiteye giren öğrencilerin yalnız yüzde 10'unun vakıf üniversitelerine girebildiğine işaret eden Özcan, ''Önümüzdeki yıllarda yapmak istediklerimizden bir tanesi de bu yüzde 10'u daha yüksek mertebelere çıkarmaktır'' dedi.
2007'de üniversiteye giren öğrenci sayısının 307 bin dolayında iken, bu yıl 760 bine çıktığını belirten Özcan, 20 bin dolayında öğretim üyesi açığına rağmen, 105 bin öğretim üyesinin bulunduğunu söyledi.
Araştırma çıktılarının memnun oldukları bir konu olduğunu dile getiren Özcan, 2003'de üniversitelerde 13 bin makale basılırken, geçen yıl itibariyle makale sayısının 28 bine çıktığını bildirdi.
Bütün iyi gelişmelere rağmen bir hususta eksikliğin bulunduğunu vurgulayan Özcan, ''O da bu makalelerden patente müracaat, patentlerden de teknolojiye geçiş hususudur'' dedi.
Bu konuda çeşitli ülkelerin verilerini Türkiye ile kıyaslayan Özcan, ''Bu korkunç bir gerilik. Derhal bu durumu düzeltmemiz gerekiyor'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Fatma Şahin, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu üniversitede dereceye girenlere ödüllerini verdi.
Protokoldekiler, daha sonra bu yılın üniversite birincisi Bilal Ertoğrul'un üniversite mezuniyet kütüğüne isminin yazılı olduğu plaketi çakma törenini izledi.
Bu yıl üniversitenin ikincisi İbrahim Akcalı, üçüncüsü ise Nur Erbaş oldu.
Adınız Soyadınız | |
E-Posta Adresiniz | |
Kullanıcının E-Posta Adresi | |
Gönderenin Notu |