TOBB - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı TOBB’u ziyaret etti


09.08.2011 / Ankara



Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve beraberindeki heyet, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu makamında ziyaret etti. ​ ​

 

Ziyarette, Türkiye’de çok sayıda Kırım Tatar asıllı yurttaşın yaşadığını belirten M. Rifat Hisarcıklıoğlu, bölge ile süregelen derin kültürel ve tarihi bağlardan kaynaklanan dostluğun olduğunu ifade etti. Kırımoğlu’nun önemli mücadeleler verdiğini belirterek, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Hisarcıklıoğlu, Kırım’ın Türkler için tarih boyunca çok önemli bir bölge olduğunu vurguladı.

Kırımoğlu’nun nezaket ziyaretinde, özellikle Kırımlı Türkler ile işbirliğinin arttırılmasına yönelik karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. Türk işadamlarının Kırım’a yatırım yapmasının elzem olduğu ve işbirliği olanaklarının geliştirilmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi gerektiği dile getirildi.

Kırımlı Türklerin son durumu hakkında TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na bilgi veren Kırım Tatar Meclis Başkanı Kırımoğlu, Kırım’da yaşanan sorunlardan ve gelişmelerden söz etti. Eğitim konusunda önemli açıklarının bulunduğunu dile getiren Kırımoğlu, dillerini ve kimliklerini koruyabilmeleri için eğitim olanaklarının güçlendirilmesinin şart olduğunu vurguladı. Kırımda yaşayan gençlerin daha iyi eğitim almaları için TOBB - ETÜ Üniversitesi’nden destek istedi.


- Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu kimdir?

Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 1943 yılında Kırım’ın Sudak şehri yakınlarında ‚Ayserez’ köyünde doğdu. Alman işgali esnasında Mayıs 1944’de Stalin’in Kırım Tatarlarını sürgüne göndermesi ile birlikte, Kırımoğlu da altı aylık bebek olarak ailesiyle sürgüne gönderildi. Taşkent Üniversitesi’nde öğrenim görme talebi, 'Sovyet devletine ihanet eden bir halka mensup olduğu' gerekçesi reddedildi.

Sürgün yaşamı sırasında resmen Özbekistan’da yaşamasına karşın verdiği insan hakları mücadelesi sürecinde birçok kez sürgüne gönderildi, hapse ve çalışma kamplarına atıldı. Daha sonra yurda döndü. 1991 yılında ise Gorbaçov Kırım Tatarlarının vatanlarına dönmesine izin verdi. Bundan sonra soyadı alarak faaliyete girişti.

Kırım Tatarlarının yürütme organı olan Kırım Tatar Milli Meclisi’nin kararı ile kendisine "Kırımoğlu" soyadı verildi. Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu 1998 yılında Kırım Tatarlarının barışcı mücadelesine katkısı nedeni ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Nansen Mülteci Ödülüne layık görüldü.







Adınız Soyadınız
E-Posta Adresiniz
Kullanıcının E-Posta Adresi
Gönderenin Notu
Mesajınız Gönderilmiştir
İlginiz için teşekkür ederiz
ARAMA